Dupa sapte luni de guvernare, premierul Calin Popescu Tariceanu isi va anunta demisia la sfarsitul saptamanii viitoare si in acel moment se va considera ca intregul cabinet si-a incetat mandatul. In continuare, Romania va fi condusa de un guvern interimar, iar coalitia se pregateste de alegeri anticipate, data de 2 octombrie fiind cea mai vehiculata pentru organizarea acestora. Insa potrivit Constitutiei, guvernul interimar nu poate initia reforme, ci indeplineste numai actele necesare pentru administrarea publica. Prin urmare, demisia Cabinetului Tariceanu va imobiliza guvernarea pentru urmatoarele trei luni, iar conditiile Uniunii Europene pentru ca aderarea sa aiba loc la 1 ianuarie 2007, adica reforma in justitie si in afacerile interne, rezolvarea problemelor care tin de concurenta si de mediu, vor ramane in suspans pana la toamna. Insa, fara doar si poate, respingerea de catre Curtea Constitutionala a legilor privind Justitia a reusit sa ne dea deja cu un pas inapoi.
Cu toate acestea, impactul demisiei guvernului pentru organizarea alegerilor anticipate asupra mersului de astazi al economiei nu va fi unul defavorabil. Ar fi trebuit sa fie o criza politica mult prea puternica pentru ca tendintele pozitive sa fie stopate. Sigur, experientele de pana acum au aratat ca Romania nu are un exercitiu foarte bun in a administra economia in perioade electorale, dar dupa cum arata si sondajele de opinie, culoarea politica a viitorului guvern nu prea s-ar schimba dupa alegerile din toamna. Ceea ce inseamna ca nici comunitatea oamenilor de afaceri romani sau straini, care in general este speriata de discontinuitatile politice, nu ar trebui sa se astepte la schimbari profunde. De altfel, daca este sa ne referim strict la impredictibilitatea mediului de afaceri, aceasta a fost, pana la urma, indusa chiar de Cabinetul Tariceanu prin modificarile aduse politicii fiscale.
Daca de schimbari profunde nu prea poate fi vorba, o serie de amanari, insa, in planul reglementarilor economice tot vor aparea, chiar daca actualul guvern mai poate conduce prin ordonante de urgenta o saptamana. In primul rand, va fi intarziata aprobarea strategiei fiscale pentru urmatorii trei-patru ani, strategie pe care ministrul Finantelor o vroia adoptata pana la sfarsitul verii. Documentul urma sa stabileasca clar mutarea accentului de pe impozitele directe (impozitul pe profit, pe venit) care se colecteaza greu, pe cele indirecte (TVA, accize). La fel, va fi amanata si modificarea Legii investitiilor directe ce ar fi trebuit sa acorde cat mai repede o serie de facilitati investitorilor pentru a se evita pierderea unor proiecte. De altfel, legislatia din Romania privind promovarea investitiilor ramane cea mai slaba din regiune. In ceea ce priveste procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane, lucrurile sunt mai putin clare. In continuare mai sunt doua etape, ofertele angajante urmand a fi deschise abia pe 20 septembrie. Drept urmare, este posibil ca negocierile sa continue imediat, asa cum s-a intamplat si in cazul privatizarii distributiilor de electricitate si gaze.
Demisia guvernului si alegerile anticipate nu vor afecta economia. Economia este, insa, afectata major de coruptia pe care doamna Monica Macovei vrea s-o anihileze cat mai profund prin reformarea justitiei. De aceea putem spune ca de rezultatul acestei cruciade depinde si succesul finalizarii unor importante privatizari in urmatorii doi ani. Toate acestea inseamna foarte multi bani la buget, dar mai inseamna si crearea unui mediu de afaceri puternic, care sa ajute, prin taxe, impozite si investitii, la reducerea efortului financiar imens pe care il presupune aderarea la UE. Un efort financiar de care contribuabilul roman ar trebui sa fie constient.