Dan Voiculescu ne consideră proști

de Razvan Chiruta , 08 iulie 2014 - stire actualizata la ora 10:49, 01 martie 2015
Dan Voiculescu ne consideră proști

Mesajul pe care Dan Voiculescu îl transmite prin declarațiile și gesturile sale din ultimii ani este acela că ne consideră pe toți niște proști ușor de manipulat. Oligarhul pensionar, cum s-a autocaracterizat fondatorul Partidului Conservator, trăiește cu sentimentul că ne poate “face” din cuvinte pentru a ascunde realitățile care nu-i convin.

O dată cu apropierea de final a dosarului în care este judecat, privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), această credință a sa devine tot mai evidentă.  Și pentru a demonstra afirmațiile de mai sus voi folosi chiar “materialul clientului”. 

Una dintre cele mai categorice dovezi că Dan Voiculescu ne disprețuiește inteligența a venit la începutul anului trecut, atunci când omul din spatele trustului de presă Intact și-a dat demisia din Senat, invocând că vrea ca judecătorii să lucreze nestingheriți în dosarul ICA. “Pentru că există un dosar în justiţie în care am fost implicat, am luat decizia ca de azi să renunţ la imunitatea parlamentară, astfel încât justiţia să îşi facă treaba. Demisionez din Senat”, a declarat, în ianuarie 2013, Dan Voiculescu.

Numai că realitatea pe care oligarhul pensionar a vrut să o mascheze era cu totul alta. Un parlamentar român nu mai beneficiază de mulți ani de imunitate pentru judecare în dosare penale şi nici de imunitate împotriva unei eventuale condamnări la închisoare. De fapt - și e un fapt arhicunoscut acum - Dan Voiculescu și-a prezentat demisia din Parlament doar pentru a obliga instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde cazul se apropia de un final periculos, să-i trimită dosarul penal spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Altfel spus, politicianul nu doar că nu a înlesnit justiția, ci a îngreunat-o, deoarece prin această manevră a sperat să mai câștige timp către mult visata prescripție a infracțiunilor pentru care este judecat.

Dar nu e nevoie să mergem atât de departe în timp pentru a ne susține teza. Nu mai departe de luni, la ieșirea de la audierea în același dosar ICA de la instanța Curții de Apel, fondatorul Partidului Conservator a recunoscut, involuntar, că nu este tocmai unul dintre inocenții României. “Oligarhii, pe lângă lucrurile rele, rele, rele, mai au și unele lucruri bune, printre care faptul că asigură locuri de muncă”, a răspuns cu zâmbetul pe buze Dan Voiculescu la întrebarea unui jurnalist. Apoi, câteva propoziții mai târziu, a menționat sec: “Eu nu mai sunt nici măcar oligarh”.

Până la urmă, putem considera că afirmația de mai sus e una inofensivă, iar apărătorii liderului conservator vor susține că a fost scoasă din context. La urma urmei, omul a spus acum ca e un simplu pensionar, fără afaceri, doar implicat în politică.

Tot luni, însă, oligarhul pensionar a precizat detașat și oarecum mândru: “Nu am făcut rău nimănui în viața mea. Nimănui, niciodată”.  Numai că din nou, realitatea îl contrazice. O decizie definitivă a Curții de Apel București, din februarie 2013, a statuat faptul că Dan Voiculescu a fost turnător al Securității, sub numele de cod “Felix”.

Mai mult, fostul senator a fost acuzat chiar de către una dintre verișoarele sale, fugită în Germania în anii ’70, că ar fi turnat-o poliției politice comuniste. “Am venit la CNSAS şi mi s-a spus că a făcut turnătorii despre noi. Am descoperit că, într-adevăr, a turnat toată familia. Toate aceste delaţiuni le-a introdus într-un dosar, aveam dosar deja în 1974. Dacă m-aş fi întors în ţară atunci, nu cred că aţi mai fi vorbit cu noi la ora actuală", a povestit Paraschiva Silaghi, verișoara lui Dan Voiculescu, în presa centrală.

Dar fondatorul PC nu pare să aibă remușcări cu privire la trecutul și prezentul său. Nu doar că a contestat de mai multe ori deciziile împotriva deconspirării sale ca turnător, dar tot a susținut, într-o conferință de presă desfășurată duminică, 6 iulie, că pe vremea lui Ceaușescu “îmi aduc aminte că nu aveam voie să vorbim decât în şoaptă sau la ureche despre Cabinetul 1 sau Cabinetul 2”. De parcă nu ar fi fost, la rândul său, una dintre rotițele acelui sistem represiv, așa cum arată decizia Curții de Apel.

Ba, mai mult, convingerea lui Dan Voiculescu că românii uită repede vine și dintr-o altă răstălmăcire flagrantă a adevărului. Fostul turnător ne spune în față că, înainte de 1989, a fost disident, în sinea sa, și un democrat.

“E o mare nedreptate şi o mare prostie, un procuror comunist spune despre mine - care sunt un capitalist dovedit și am fost un capitalist și în vremea comunistă - că urăsc statul de drept”, răspunde el nonșalant unor acuzații ale europarlamentarului Monica Macovei. “Pentru mine, democraţia e cel mai important lucru. Eu am trăit o perioadă lipsită de democrație și mi-e era sete de democrație, iar acum, când am sperat că am dat de democrație, avem o dictatură”. “Să mori tu!”, ar exclama aici Mircea Badea, unul dintre apărătorii săi înverșunați.

În fine, dacă mai e nevoie și de altă mărturie că Dan Voiculescu ne disprețuiește, iată o altă declarație, dată tot luni, la ieșirea de la audierile de la Curtea de Apel București: “Toate întrebările (judecătorilor – n.m.) au fost absolut corecte, fără niciun fel de încercare de a mă încurca. Judecătorii au vrut să ştie adevărul, cum s-au petrecut lucrurile din 1991-1992, de când am intrat în economia de piață, până astăzi. Indiferent ce se va întâmpla, profesionalismul doamnei (judecător – n.m.)…”, a încercat Dan Voiculescu o laudă, dar a fost întrerupt de jurnaliști.

Încă o dată, faptele sale nu au legătură cu ceea ce face oligarhul pensionar. Avocații lui Dan Voiculescu au cerut strămutarea dosarului privind privatizarea ICA, pentru care se estimează o sentință în această vară, de la Curtea de Apel București, pe motiv că noul președinte al completului de judecată nu este imparțial. Vi se pare un paradox aici?

Nu, în cazul lui Dan Voiculescu nu e.  Dacă strămutarea ar fi acceptată, judecata în acest dosar ar fi reluată aproape de la zero, ceea ce ar reprezenta o mutare mai mult decât salvatoare pentru omul care cu disperare încearcă să reziste în libertate până la prescrierea faptelor din decembrie 2014. 

Comentarii

 • Sergiu

  16 iulie 2014 12:13

  Nu-i nevoie ca varanul sa te creada prost ,pur si simplu asta esti !

  raspunde comentariului
 • Asan

  13 iulie 2014 20:36

  Nu face decat ceea ce a invatat de la Securitate asa ca nimic nou sub soare .Spune-ti dvs din cate dosare de evaziune fiscala sau delapidari au fost recuperati si varsati de unde au fost furati.Nu va bate-ti capul va spun eu absolut nici un ban.

  raspunde comentariului
 • frigigi

  13 iulie 2014 9:43

  oare cum erau oamenii aia care l-au votat o data si dupa aceea a demisionat ,si l-au mai votat o data si dupa aceea a demisionat si ati ghicit L-AU MAI VOTAT O DATA si dupa aceea a demisionat daca nu PROSTI ,ROMANI DOBITOCI ,cum doriti ,a candidat in bucuresti ,deci stim si care sunt acei prosti,si nu mai fiti suparat pe omul asta ca stie exact cu ce prosti are de-a face

  raspunde comentariului
 • Lavinia

  11 iulie 2014 11:57

  Pe buna dreptate!

  raspunde comentariului
 • maria

  10 iulie 2014 0:12

  am renuntat la ASTRa cand am aflat ca o parte din banii nostri merg spre niste lipitori ca voi!

  raspunde comentariului
 • telepatia

  09 iulie 2014 20:13

  ce ar fi fost Dan Voiculescu fara noi

  raspunde comentariului
  • Victor Viorel Băsescu

   09 iulie 2014 22:54

   Voiculescianism felixism, varanism = curent pseudo-filozofic apărut în România, în prima jumătate a secolului XXI, pe fundalul unor frământări socio-politice de anvergură, fondat de Dan Voiculescu cunoscut în epocă drept Varanul, sau Felix fost informator al securității comuniste. Se caracteriza prin obsesia compulsivă relativă la fostul președinte Traian Băsescu, urmărind exclusiv discreditarea acestuia, prin orice mijloace. Ideologi reprezentativi Mihai Gâdea, Mircea Badea. Corifei Dana Grecu, Radu Tudor, S.R.S., s.a. Epigoni Pavel Abraham, Bercea Mondial. Oficios Antena 3, luju.ro. Contemporan cu pontologia. Se adresa în principal pensionarilor cu patru clase și pupătorilor de moaște, categorii sociale manipulabile prin intermediul unor emisiuni TV cu tentă vindicativă. Odată cu încarcerarea liderului spiritual al mișcării , Dan Voiculescu, în august 2014 subsecvent ofensivei D.N.A. Direcția Națională Antimoguli ??? - s-a produs colapsul acestui curent , deznodământ ireversibil favorizat de implozia iminentă a frustrărilor acumulate de membrii săi în decursul acțiunilor eșuate de suspendare a principalului inamic politic și ideologic. Astăzi, la un deceniu de la dispariția de pe scena publică a iluștrilor săi reprezentanți, care au cangrenat o societate puternic debusolată, ecourile curentului se mai fac simțite doar în cartierele mărginașe ale fostului Sector 5 al Capitalei, odinioară controlat de caracatița voiculesciană. Eșecul în alegerile prezidențiale din 2014 al candidatului susținut de Varan Victor Viorel-Ponta copie palidă și discipol al fostului prim-ministru penal Adrian Năstase - și, drept urmare, neatingerea țelului suprem de subordonare a justiției, au grăbit sfârșitul unei perioade de tristă amintire pentru democrația românească. Mugur Ciuvică, Memoriile unui băsist reinventat. Editura Fundația Jos Voiculescu, 2025.

   raspunde comentariului
  • Victor Viorel Băsescu

   09 iulie 2014 22:38

   Voiculescianism felixism, varanism = curent pseudo-filozofic apărut în România, în prima jumătate a secolului XXI, pe fundalul unor frământări socio-politice de anvergură, fondat de Dan Voiculescu cunoscut în epocă drept Varanul, sau Felix fost informator al securității comuniste. Se caracteriza prin obsesia compulsivă relativă la fostul președinte Traian Băsescu, urmărind exclusiv discreditarea acestuia, prin orice mijloace. Ideologi reprezentativi Mihai Gâdea, Mircea Badea. Corifei Dana Grecu, Radu Tudor, S.R.S., s.a. Epigoni Pavel Abraham, Bercea Mondial. Oficios Antena 3, luju.ro. Contemporan cu pontologia. Se adresa în principal pensionarilor cu patru clase și pupătorilor de moaște, categorii sociale manipulabile prin intermediul unor emisiuni TV cu tentă vindicativă. Odată cu încarcerarea liderului spiritual al mișcării , Dan Voiculescu, în august 2014 subsecvent ofensivei D.N.A. Direcția Națională Antimoguli ??? - s-a produs colapsul acestui curent , deznodământ ireversibil favorizat de implozia iminentă a frustrărilor acumulate de membrii săi în decursul acțiunilor eșuate de suspendare a principalului inamic politic și ideologic. Astăzi, la un deceniu de la dispariția de pe scena publică a iluștrilor săi reprezentanți, care au cangrenat o societate puternic debusolată, ecourile curentului se mai fac simțite doar în cartierele mărginașe ale fostului Sector 5 al Capitalei, odinioară controlat de caracatița voiculesciană. Eșecul în alegerile prezidențiale din 2014 al candidatului susținut de Varan Victor Viorel-Ponta copie palidă și discipol al fostului prim-ministru penal Adrian Năstase - și, drept urmare, neatingerea țelului suprem de subordonare a justiției, au grăbit sfârșitul unei perioade de tristă amintire pentru democrația românească. Mugur Ciuvică, Memoriile unui băsist reinventat. Editura Fundația Jos Voiculescu, 2025.

   raspunde comentariului
 • Gabriel Vînătoru

  09 iulie 2014 18:33

  Nu vi se pare că există similitudini între atitudinea lui Dan Voiculescu sau, ca să mă exprim pe limba lui, Voiculescu Dan și cele ale torționarilor securiști Vișinescu, Istrate, Liviu Borcea, Fecioru, etc? Deși dovezile împotriva lor sunt evidente, ei vor să pară în fața publicului drept victime ale regimului dictatorial comunist, nu complici beneficiari sau făptuitori .Aceste similitudini dovedesc că, de fapt, Dan Voiculescu nu a fost doar un simplu colaborator al Securității, ci chiar un cadru activ al acesteia, fie el și ofițer sub acoperire. Atitudinea îl trădează.

  raspunde comentariului
 • quitmonty1

  09 iulie 2014 18:08

  Cu Basescu sau fara Basescu , acest vierme a declarat singur ca a fost si este in Razboi cu toti presedintii ai Romaniei de dupa 1990. El cred ca s-a certat si cu Ceausescua fost un DIZIDENT anti Comunist .Asa ca sa-l lasam sa il judece in lineste, si vorbaR. Erevan sa se indrepte in liniste catre.........Cementery. Pacat ar fi putut sa faca mult bineacestei tari dar de.......Banii se urca la cap ca Scleroza.

  raspunde comentariului
 • c.g.

  09 iulie 2014 14:10

  Pt. davida.Pentru dvs. asa ca simplu cetatean,nu meciul dintre Voiculescu si Basescu,trebuie sa sensibilizeze JUSTITIA,...TOTI cei care au facut ...ILEGALITATI,nu numai Voiculescu si Dan cercetati,arestati,judecati, condamnati!In tara ROMANIA trebuie ...DICTATURA LEGII,trebuie analizate dupa dec'89 ,averile ,adica daca ai mai mult de 50.000 lei-roni,daca ai mai mult de o casa - pret mediu,mai mult de o masina -pret mediu,...TOATE AVERILE LA CONTROL,daca sunt dobandite ...ILEGAL ,AVERILE CONFISCATE si posesorii , precum Voiculescu si Dan,cercetati,arestati,judecati,condamnati...!Trebuiesc ,construite puscarii...,va rog sa ma scuzati pentru sinceritate ! p.s.-fratele PRESEDINTELUI ROMANIEI,ARESTAT,CERCETAT,probabil JUDECAT SI CONDAMNA,cred ca este cautat si la ...avere,Voiculescu si Dan ,este amanat de aprox. ...10 ani ...,cine il protejeaza ...INTERN si ...EXTERN ...??!

  raspunde comentariului
 • lmihai

  09 iulie 2014 13:09

  Intr-adevar noi suntem si prosti dar si reprexzentati de o mafie generalizata in cadrul justitiei. Cum e posibil ca un mafiot national sa gaseasca atatea formule prin care sa fenteze legea.Noi contribualbilii, jefuitii, celor de teapa securistului, cum am fi tratati de legea romana?!

  raspunde comentariului
 • Isilve

  09 iulie 2014 8:08

  Multumesc pt ce faceti. Sanatate tuturor.Am abonament.

  raspunde comentariului
 • raul marius

  08 iulie 2014 22:35

  Este inadmisibil ca o ******* atit de gretoasa ca si varanul felix voiculescu,sa scape cumva de pedesele perfect meritate,pe care justitia trebuie sa le pronunte !

  raspunde comentariului
 • Gigi Crescent

  08 iulie 2014 20:24

  Bun articol, doctorul Mencinicopschi va ocazia sa-si testeze retetele Bio si sa-i gateasca Varanului Fasolica la Prici, Tocana de Ciocanele, Barabule infoiate, Ficatei a la mititica sii Varza a la Poarta Alba....Dumnezeu nu doarme sau vorba ungurilor Dumnezeu nu culca-te

  raspunde comentariului
 • corbu

  08 iulie 2014 20:01

  Mai mult ca sigur ca Ponta o sa-l ajute sa scape. Numai sa ajunga presedinte, ca intoarce el Romania de unde a venit. Doar sint pe-o mina amindoi, cu multi altii vinduti Rusilor aflati in pozitii cheie. caracatita e mai activa ca niciodata.

  raspunde comentariului
 • quitmonty1

  08 iulie 2014 18:31

  Securisti pe vremea lui Ceasca era OK- Super. Acum se misca isi inca tare. Saraca Romanie.Ce Suleiman, ce Obama, Merkel......saraca Romanie. Cand au fost discutii de redenumire a acestei boli moderne. Au fost uni ca Madalin Voicu carea cerut sa dam denumirea de Rooroooo parca am fi balbaiti. ******* trebuiesc eliminati din Romania.Unguri sant un pericol fff mic fata de aceasta ascunsa Etnie. ******* Raus ......

  raspunde comentariului
 • dorin maier

  08 iulie 2014 16:51

  Dle. Chriruta, vad ca scrieti toti tare de Voiculescu. Dar de patronul vostru, saracu singur si uitat la bulau dece nu scrieti,inimi de piatra ce sunteti.

  raspunde comentariului
 • goe

  08 iulie 2014 16:28

  Securistii , turnatorii si activistii pcr care au comis infractiuni si pe vremea lui Ceausescu si au fost prinsi , au pozat dupa Revolutie in dizidenti si revolutionari. Asta face si Varanul.

  raspunde comentariului
  • florin

   10 iulie 2014 21:43

   Articolul e despre varan. De ce nu comentezi subiectul ? Daca mai exista si alte jigodii penale inseamna sa-l iertam pe Felix side comentarii ? Lasa inimile de piatra, spune ce parere ai despre patronul antenelor.

   raspunde comentariului
 • davida

  08 iulie 2014 15:29

  O parte din Mass media deja l-a condamnat pe Voiculescu. De ce nu lasati justitia sa-si faca datoria, independent. Independent mai ales fata de presiunea mass mediei, care de ani de zile il pune la zid. De acord, daca a facut ceva nelegal, trebui sa fie pedepsit comform legii, la fel ca de altfel toti care nu respecta legea. Insa in timp ce altii au cumparat de la stat probabil pe nimic multe proprietati si s-au imbogatit pe nedrept nu sunt trasi la raspundere de nici un fel, pentru ca stau in umbra sau pentru c anu au suparat pe cineva sus pus.

  raspunde comentariului
  • caplimpede

   09 iulie 2014 15:18

   matale chiar nu vezi ca de nevinovat ce e dl Dan fuge de justitie? daca s-ar sti nevinovat ar merge la judecator, fara cel mai tare avocat, si ar demonstra ca este nevinovat. dumneata chiar nu intelegi ca omul este um mafiot in toata regula. cu oameni insurubati in ministere, in politie, in justitie. Chiar nu vezi ca el capuseaza, trage sfori, manipuleaza, Si-a pus oamenii sa faca tambalau pentru ca fata lui Basescu a cumparat de la un particular 300 de hectare, in schimb ce el a luat moca de la stat 2500 de hectare, pentru care nu da redevente decat 2-300 kgha, in timp ce alti fermieri, care au luat teren in arenda de la particulari, platesc intre 700 si 1000 kg Ca sa faci astfel de hotii, nu crezi ca trebuie sa ai cimplicitatea cuiva?

   raspunde comentariului
 • gogu

  08 iulie 2014 14:26

  Si precis ca, cu ajutor, pe care-l va primi cu siguranta de undeva de sus, va trece nevatamat de luna Decembrie a anului 2014.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design