Victor Ponta nu este singurul favorit al patronului media care se ocupă cu demolarea bătrânilor moguli şi cu preluarea spaţiului lăsat liber de aceştia. Sebastian Ghiţă, finanţatorul RTV, este mai pragmatic şi mai cinic decât îşi imaginează premierul.
Traian Băsescu l-a acuzat pe Victor Ponta că a făcut Codul Insolvenţei cu dedicaţie pentru patronul RTV, Sebastian Ghiţă, pentru ca acesta să poată cumpăra mai repede şi mai ieftin posturile de radio şi de televiziune care au probleme financiare. Dar tânărul om de afaceri a încheiat contracte importante şi în perioada în care PDL era la guvernare. În 2009, spre exemplu, consorţiul său primea contracte de peste 50 milioane de euro cu statul, ca răsplată pentru finanţările pe care le-a oferit în acelaşi an democrat-liberalilor, bani care s-ar putea să fi ajuns ulterior în campania preşedintelui. Ghiţă a dat bani pentru toate partidele, fiindcă afacerile sale s-au bazat de la bun început pe contracte cu instituţiile de stat. La doar 23 de ani, actualul patron al RTV încheia un contract de un miliard de dolari cu primarul din Ploieşti pentru informatizarea administraţiei din localitate. Între timp însă, relaţiile sale s-au diversificat, iar contractele le face cu instituţii grele unde doar privilegiaţii ajung: Jandarmeria, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul de Interne.
Deputatul PSD Sebastian Ghiţă pare să joace un rol colectiv cu misiuni clare: acum doi ani, l-a scos din joc pe Sorin Ovidiu Vîntu, patronul Realitatea TV; acum, la televiziunea lui, cea mai denigrată persoană este Dan Voiculescu, iar partidul pus la zid pare să fie PNL. Tot Ghiţă este cel care a vorbit despre relaţiile vinovate cu Rusia ale senatorului liberal Sorin Roşca Stănescu, ale fondatorului Antenelor, Dan Voiculescu, şi ale patronului Interagro, Ion Niculae, şi despre faptul că nu peste multă vreme conturile acestora din Cipru vor apărea pe listele de luptă antifraudă ale Bruxelles-ului.
Preşedintele Traian Băsescu pomeneşte din când în când de vacanţele în Dubai pe care Ghiţă i le-ar fi plătit lui Ponta, dar RTV nu-l favorizează întotdeauna pe prim-ministru, tocmai pentru a-i demonstra că puterile lui de şef de partid şi de Guvern sunt efemere şi limitate. Noul mogul, ajuns numărul 2 în Comisia parlamentară de supraveghere a Serviciului Român de Informaţii, are toate şansele să devină păpuşarul din umbră al politicienilor, rol pe care acum îl joacă Voiculescu, iar mai demult l-a jucat Vîntu.
Mogulizarea vieţii publice româneşti este un fenomen care a apărut după ce Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale, în parte ca formulă de apărare la ofensiva preşedintelui împotriva oamenilor de afaceri care făceau politică şi pe care i-a acuzat de corupţie, în parte ca efect al boom-ului economic de până în 2008. Până la alegerile prezidenţiale din 2004, presa era, cu puţine excepţii, la cheremul politicii, fiind cumpărată prin reclame de la bugetul de stat, pe care fostul premier Adrian Năstase şi miniştrii lui le împărţeau după cum voiau. După 2005, politicienii au ajuns la cheremul mass-media. Legăturile pe care patronii televiziunilor le au la cel mai înalt nivel îi ajută pe aceştia să aibă acces la afaceri serioase şi sigure. Dacă drumul lor este cumva blocat, trusturile pe care le deţin intră în ecuaţie şi încep şantajul sau atacul la adresa celor care-i deranjează. Acest sistem îi face pe politicieni să rămână la cheremul mogulilor şi singurul lucru care pare să se întâmple este înlocuirea vechilor patroni, majoritatea colaboratori ai fostei Securităţi, cu unii noi, care preferă Washingtonul Moscovei.