Ce joc face România cu Ucraina | OPINIE

de Sabina Fati , 28 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 09:43, 28 septembrie 2017
Ce joc face România cu Ucraina | OPINIE

Ucraina le-a stat mereu în gât liderilor români, care, deși nu recunosc, ar prefera scenariul Moscovei de împărțire a acestei țări între Rusia, Polonia, Ungaria și România.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a primit o astfel de ofertă direct de la Vladimir Putin, pe vremea când era șeful guvernului polonez. Ministrul său de Externe, Radoslaw Sikorski, a povestit că, “din fericire, Tusk, nu a răspuns acestei oferte, fiindcă știa că e înregistrat”.  Dar, dacă Rusia ar fi fost un partener de încredere, poate că liderul polonez ar fi dat un răspuns evaziv, dar interesat.

Tentația e mare pentru toate aceste țări estice pline de frustrări venite din trecut și alimentate de prezent. Din fericire, experiențele nefericite și neîncrederea funciară față de Moscova fac aceste state să stea deoparte și să nu cedeze, deocamdată, ispitei.

Pentru ruși, Ucraina este doar o regiune aflată temporar în afara granițelor, dar ei nu uită că până în 1223 Kievul a fost capitala Rusiei și că singura perioadă istorică de autonomie a fost mai scurtă de o sută de ani (sub Bogdan Hmelnițki și Ivan Mazepa). Pentru țările din fostul lagăr socialist, însă, orice atentat la integritatea Ucrainei  trebuie interpretat ca o previziune sinistră a  Moscovei. Ucraina funcționează pentru restul statelor estice nu doar ca un cordon care izolează Europa de Rusia, ci și ca un buton de panică.

România a avut reticențe față de Ucraina încă de la înființarea ei. A contestat-o de la început printr-o rezoluție a Parlamentului de condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov, care cerea și restituirea teritoriilor României Mari. Această reacție a fost adăugată în dosarele internaționale și clasată la categoria iredentisme. Ani în șir, România a sugerat, prin diferiți fruntași politici, că ar fi interesată de recuperarea Bucovinei ucrainene, iar acest reflex a scos la iveală voința șovăielnică a României de a închide capitolele istorice și neînțelegerea mizelor prezentului.

Bucureștiul a părut să nu înțeleagă prea bine interesul de a avea un vecin bun și loial la granițele sale de nord. De multă vreme, de pildă, România tergiversează construirea unei conducte de gaz în sens invers spre Ucraina, cu toate angajamentele pe care le-a luat față de UE. Toate aceste ezitări sunt decontate în timp.

Înainte ca Ucraina să fi adoptat Legea educației, care va duce în timp la limitarea drastică a predării în limbile minorităților, România nu a făcut nimic, aproape că nici nu a prins de veste ce se întâmplă acolo. Nu a avut pârghii de negociere, nu a avut cu cine să discute și se vede legată de mâini și de picioare. Mai rău decât România a reacționat șeful diplomației de la Budapesta, care a declarat că “Ungaria va bloca toate demersurile în interiorul Uniunii Europene care ar reprezenta un pas înainte în procesul Ucrainei de integrare europeană”. E o formă de a împinge Kievul în brațele Moscovei, mai cu seamă că noua lege nu este destinată vorbitorilor de română, polonă sau ungară, ci Rusiei, în încercarea a-i diminua influența și de a scoate limba rusă din cancelaria școlilor ucrainene.

Comentarii

 • Costin Stefan

  08 octombrie 2017 8:59

  CAND, MAI DUR, O SPUN PA DREAPTA, !! IMI TRANTITI IN NAS CENZURA, !! IAR CODRINII NE ASTEAPTA !! SI, LA PROPRIU, NE RUP GURA.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  07 octombrie 2017 12:26

  DNA SA SCOATA TARA DIN GHEARELE BANDITILOR ! Actuala conducere a SRI a luat niste masuri pozitive de curatire, si s-a angajat sa nu se mai amestece in treburile Justitiei. DNA este libera deci sa aresteze pe Dragnea si Tariceanu , pentru a elibera Romania de ocarmuirea a doi megainfractori nerusinati, care au adus prejudicii tarii de sute de milioane de euro, cu Tel Drum si respectiv cu afacerea STERLING. Trebuie urgentata arestarea celor doi pucisti, care se straduie de la inceputul anului, in mod neintrerupt, sa aduca JUSTITIA sub ordinele PSD, si care deja sunt ajutati de CCR si multi magistrati sa-si atinga acest tel. Trebuie avute in vedere si atacurile CCR si ale ministrului Tudorel Toader impotriva conducerii actuale a DNA, precum si eliberarea din puscarii, zilnic si pe spranceana, a politicienilor condamnati pentru marea coruptie. DNA poate sa ne scape de banditii Dragnea si Tariceanu, care ne indeparteaza de SUA si UE, de increderea aliatilor nostri si , in mod deosebit, de NATO. Nimeni nu a lovit cat Tariceanu in Justitie, mai ales in DNA. Nimeni nu i-a impiedicat pe Basescu si pe Iohannis sa-si exercite mandatele prezidentiale cat a facut-o cu nerusinare Tariceanu, care are si pacatul ca a dat petrolul si gazele de la Ins. Serpilor firmei STERLING, pe spaga. Nmeni nu a escrocat statul, cum a facut Dragnea cu Tel Drum, cu Hotelul Turris, cu Ins. Belina, cu CAP-ul din Salcia, cu restaurantele si magazinele din Tr Magurele pe care le-a luat cu japca in 2005, cu milioanele de euro sifonate de la Ministerul Dezvoltarii la Tel Drum, cu afacerile dubioase din Brazilia, unde credem ca si-a ascuns milioanele de euro in conturi bancare. Nu trebuie lasata tara, in continuare, pe mana acestor doi megainfractori, pe care ii banuiesc implicati si in savarsirea unor acte de inalta tradare.

  raspunde comentariului
 • JOCUL RUSILOR . IATA REPUBLICA NU MAI ESTE REPUBLICA ! IMPERIALISM TARIST IN FORMA CAREA A FOST SI BOLSEVISTA.

  03 octombrie 2017 22:57

  DEFAPT UCRAINA ESTE INTRE NOI SI RUSI SI UCRAINA TREBUIE SA FIE IN RELATII BUNE CU VECINII DAR RELATII BUNE CU VECINII ARE UCRAINA NUMAI CIND VOR EI CU TRANSNISTRIA SI SEPARATISMUL CONTRA ROMANILOR A FOST SUSTINUT DE UCRAINA ACUM SUFERA SI EI CA PUTIN A INCEPUT CU TARISMUL SI "JOCUL DE-A REPUBLICA" UITE REPUBLICA - NU MAI ESTE REPUBLICA - ASTA ESTE POLITICA RUSEASCA TARISTA SI BOLSEVISTA - ASTA FAC RUSII SE JOACA DE A REPUBLICA CA SA DISTRUGA ALTE TARI SI ALTE POPOARE

  raspunde comentariului
 • Da ! dar imi aduc aminte ca Ucraina a torpilat complet incercarea lipirii Moldovei de Romania - ei doreau sa fie cu rusii din " Transnistria "

  02 octombrie 2017 22:43

  Cum a fost Ucraina cind romanii se luptau pentru Transnistria - pur si simplu au ajutat separatismul din Moldova - NU UITATI ASTA - AU AJUTAT SEPARATISMUL DIN MOLDOVA UNDE AU MURIT MULTI ROMANIA ACUM SA NE APARAM CU UCRAINA CONTRA RUSIEI ? CIND UCRAINIENII STATEAU DE PARTEA SEPARATISMULUI RUSESC DIN TRANSNISTRIA - A FOST SPUS CLAR DE MIRCEA DRUC SE VA TREZI UCRAINA INCONJURATA DE RUSII CU CARE ACUM SE INFRATEST CONTRA ROMANIALOR . RAZBOIUL PENTRU NEATIRNARE AL ROMANILOR DE PE NISTRU CONTRA RUSILOR UNDE UCRAINA A FOST DE PARTEA RUSILOR . AICI NU AU GINDIT DE LOC UCRAINIENII CA SE PUN RAU CU CINE AR PUTEA SA AJUTE LA NEVOIE . ORICUM ACUM UCRAINA ESTE ATACATA CUM SE ASTEPTA DE IMPERIALISII TARISTI RUSI CARE SUNT DUSMANII POPOARELOR DIN EUROPA . PROBAQBIL CA UCRAINIENII SUNT FOARTE INSENSIBILI LA DOLIANTELE POPOARELOR VECINE - LIMBA DE STAT A UCRAINEI DA- DAR CU GINDUL CA CELELASTE NATIUNI VOR SA TRAIASCA IN FELUL LOR NATIONAL CU LIMBA LOR .

  raspunde comentariului
 • fereste te de prieteni ca de

  30 septembrie 2017 14:14

  Misterul acestei atitudini se poate risipi usor daca autoarea articolului ar intreba -o pe prietena domniei sale Monica Macovei-trompeta ambasadelor-care e atitudinea de par exampl a lui mr Clem si MAI ALES a omologului sau din pasalacul Ucraina vids a vis de legile FASCISTE cu educatia votate acolo?.Cu referire si la romanii? E bune sau nu e bune? A primit sau nu binecuvantarea licuricilui? Uni din colegii autoarei din presa aia cu coruptii bineinteles au avut PATRIOTISMUL sa o spuna!

  raspunde comentariului
 • Ciudat

  29 septembrie 2017 8:09

  Articolul este foarte ciudat. Vrea sa insinueze un sentiment de vinovatie a statului roman fata de Ucraina, fara insa a mentiona atitudinea absolut ostila a Ucrainei fata de minoritatea romana, atitudine ce se perpetueaza de secole si care s-a accentuat in timpul includerii acestei tari in URSS si exista clar si in prezent. Ucraina ar trebui sa aiba o atitudine conforma cu normele europene, fata de minoritati, mai ales fata de cele pe care le-a nedreptatit de-a lungul istoriei. Rusii s-au bucurat intotdeauna de privilegii acolo si ar fi de mirare daca masura respectiva din invatamant li se va aplica si lor in egala masura cu celelalte minoritati. Nu Romania are motiv de sentimente de vinovatie, ci Ucraina. Daca doreste cu adevarat sa fie parte din UE, sa se comporte ca atare. Daca nu, sa ramana cu rusii. Asta merita!

  raspunde comentariului
 • @Sebastian Ionescu

  29 septembrie 2017 8:00

  De ce sa dam Dobrogea "inapoi bulgarilor", domnule? Ai vrut sa fii interesant cu comentariul dumitale, dar te-ai dat de gol ca stai rau cu istoria. Numai Cadrilaterul, adica sudul Dobrogei, a trebuit sa fie restituit Bulgariei si a si fost. In rest, Dobrogea a fost si va fi vesnic romaneasca.

  raspunde comentariului
 • centrix

  29 septembrie 2017 5:48

  Romania si-a ales prosti sa o conduca. Asta nu are cum sa nu aiba consecinte.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  29 septembrie 2017 1:47

  In 1169 in cadrul multelor si absurdelor razboaie dintre frati armata din Vladimir a intrat in Kiev si l-a ucis pe voievodul Kievului care era chiar fratele voievodului din Vladimir. Kievul a ramas un orash important al Rusiei dar e clar ca nu mai era capitala Rusiei inca innainte de 1169. In 1240 Kievul a cazut atacat de Batu Khan.

  raspunde comentariului
 • Corvin

  29 septembrie 2017 0:40

  Ucraina asta nu-i decat un judet la care taica Stalin a mai adaugat judete de la noi ai polaci ca sa iasa de-o Republica Federativa artificiala dupa principiul - incurca-i drace - Noi sa ne luam inapoi ce ne apartine si-n rest, amerlocii ce au creat acest stat sa faca bine si sa ne lase-n pace cu trebile noastre interne.

  raspunde comentariului
 • Eroul Bula

  28 septembrie 2017 19:59

  Aproape sa-mi dea lacrimile cand am auzit ce rai suntem cu bietii ucraineni.Dvs. evoluati intr-o alta dimensiune.Ucraina este tot un fel de Rusie, mai slaba dar cu aceleasi apucaturi imperiale si la fel de nesimtita.Nu noi le-am scufundat nave pe Nipru ci ei noua, pe Dunare, pentru a prelua traficul pe la ei.Nu noi am construit Bastroe.Nu noi am mutat balizele care delimiteaza granitele maritime.Nu noi am redus permanent numarul scolilor ucrainene ci ei au redus permanent numarul scolilor romanesti.Nu noi ii impartim artifical in ucraineni si haholi ci ei ne impart in romani si moldoveni pentru a raporta comunitati mai mici.Da, Bucovina de Nord si Bugeacul sunt teritoriile noastre. Candva va trebui sa reglam situatia asta.

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  28 septembrie 2017 19:27

  Gaze romnensti ptr Ucraina? Si din ce bani plateste Ocarina astra?

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  28 septembrie 2017 17:57

  Orice presedinte Roman are datoria sacra sa recupereze Bucovina, cu atat mai mult Iohannis care este German si stie foarte bine cat de bine traiau Romanii si Rutenii in Bucovina administrata de Austrieci.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  28 septembrie 2017 17:46

  Si referitor la iredentism nu cumva si distrugerea RDG tot iredentism a fost ? Asa cum in RFG Americanii au impus cu armele lor reconcilierea dintre politicienii Catolici si Protestanti care in republica de la Waimar se dushmaneau ireconciliabil si Rusii au impus tot cu armele lor reconcilierea in RDG dintre Socialisti si Comunisti care impreuna formau majoritatea in parlamentul republicii de la Weimar dar divizati nu au putut opri ascensiunea Nazismului. Margot si Eric Honeker au fugit in Chile si de acolo spun ca Germania este o colonie Americana in care Comunistii sunt assasinati de CIA cum a fost si Salvador Allende si Olof Palme si Ana Lindh. UCD-UCS din Germania a fost infiintat de Americani asa cum si in Romania in sediul ambasadei Americane a fost distrus USL.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  28 septembrie 2017 17:35

  Articol murdar anti-Romanesc platit probabil de diavolul blond rasist si nazist Trump care numeste Romanii "inferiori" de "rasa Latina". Orice presedinte Roman are datoria sacra sa recupereze Bucovina si Bugeacul care sunt pamanturi Romanesti acaparate de nazistii U-Krainieni. Articolul este anti-Romanesc nu doar anti-Rusesc caci orice Roman nu poate fi decat indignat ca sunt atacati Rusii pentru ca vor sa ajute Romania, Polonia si Ungaria sa recupereze pamanturile cotropite si in curand supuse etnocidului de nazistii U-Krainieni. Este adevarat in prezent Romanii nu mai sunt majoritari in Bucovina datorita masacrelor si etnocidului comise acolo de nazistii U-Krainieni dar nici U-Krainieni nu sunt prea multi in Bucovina ci Ruteni care sunt Rusi nu U-Krainieni caci chiar cuvantul "Rutean" este traducerea cuvantului "Rus" in limba Latina folosita de Austrieci. Bineinteles ca Rutenii din Bucovina si Lipovenii din Bugeac doresc refacerea Romaniei Mari democratice in care ei vor beneficia de toate drepturile posibile acordate unei minoritati prietene. Alternativa pentru ei si pentru Romanii din Bucovina si Bugeac ar fi sa fie exterminati de nazistii U-Krainieni cum au fost deja Rusii din Odesa. Putin are dreptate. U-Kraina nu exista asa cum si Kraina este doar o parte a regatului Sarbesc. Singura U-Kraina independenta a fost cea creata de Hitler si orice U-Krainian normal la cap intelege ca doar deficitul de munitie al armatei Germane a impiedicat exterminarea tuturor U-Krainienilor care se desfasura in timpul razboiului.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  28 septembrie 2017 13:25

  Da, probabil decizia ucrainei trebuia inteleasa clar ca impotriva rusiei, e necesara reluarea legaturilor si sustinerea guvernului ucrainian. Interesul romaniei este ca Ucraina sa acceada la structurile democratice occidentale in acel moment granitele vor disparea iar problema minoritatii romane va fi protejata de legislatia EU.

  raspunde comentariului
  • XXX

   28 septembrie 2017 22:47

   Esti putin dezinformat.1 UE nu are prea multa protectie pentru minoritati.2 Europa de Vest nu doreste extinderea UE in Ukraina.

   raspunde comentariului
 • Victor

  28 septembrie 2017 12:18

  Doamna Fati are perfecta dreptate, ne-am ascuns durerea pierderii teritoriale catre unui stat vecin sub inconstienta indeciziei conlucrarii cu acest stat si acum platim. Daca colaboram din timp sigur acea lege si nu numai, nu ar fi existam si aveam o baza de discutii viitoare potentiale. Ceea ce nu se spune de slabii nostrii politicieni, ca teritoriul oricum e pierdut si si nu se va putea revendica vreodata dar pentru romanii ramasi acolo era musai sa colaboram cu acest stat.

  raspunde comentariului
 • Elena Latcan

  28 septembrie 2017 10:11

  Revenire la vechile granite ale tarilor mutilate de politici aberante din vremuri si oameni cu minti intunevate de putere.

  raspunde comentariului
  • andrei

   28 septembrie 2017 11:34

   ROMANIA sa intareasca legaturile cu Ucraina deoarece ne poate ajuta in R. Moldova.

   raspunde comentariului
   • Joaquin Murieta

    28 septembrie 2017 18:04

    Nazistii U-Krainieni au dorit si inca mai doresc sa anexeze R.Moldova. Ce se va intampla acolo dupa anexarea R.Moldova la U-Kraina ar trebui sa intelega incusiv Rusii din trans-Nistria care vor primi de la nazistii U-Krainieni un glont in cap cum au primit deja Rusii din Odesa. In Romania Mare Rusii din trans-Nistria, Bucovina, Bugeac si Moldova vor fi respectati ca minoritate prietena si vor avea tote drepturile inclusv educatie la toate nivelurile in limba Rusa cu litere Chirilice.

    raspunde comentariului
   • Bogdan

    28 septembrie 2017 12:50

    Dl. Andrei, nu-i asa ca glumiti cand afirmati ca '...Ucraina ne poate ajuta in R.Moldova'? Pai, ce interes ar avea dom'le? Doar, Ucraina are si partea de sud a Basarabiei Bugeacul in posesie nu numai Bucovina de Nord. Sigur UE si USA nu se vor angaja in confruntare cu Ucraina pt. ca o considera f. buna de 'tampon' impotriva Rusiei si un granar excelent pt. UE. Ucraina asta, in istoria formarii ei era cunoscuta doar ca "Tzaratul Kievului", acum este o tara imensa, frumos alcatuita din RAPTURI TERITORIALE facute asupra Romaniei, Ungariei, Poloniei si chiar Rusiei. Dar sper ca, ajutorul Creatorului se va face candva prin dreptate si pentru aceste tari pagubite.

    raspunde comentariului
 • mihai melnic

  28 septembrie 2017 8:32

  Romanii de peste tot si Statul Roman,sunt pusi in fata unui adevar.Comportamentul Rusiei fata de ucrainenii din Estul ei, tot mai mult se asemana cu comportamentul Ucrainei fata de romanii nostri din Vestul Ucrainei. Pe acest adevar si trebue sa se sprigine mai departe atitudinea poporului roman si Romaniei fata de Ucraina!!

  raspunde comentariului
 • PE TAVA

  28 septembrie 2017 8:18

  Domnul ministru Liviu Pop a fost in Ucraina ca sa rezolve ANTICIPAT problema legii cu desfiintarea limbii romane in scoli la doua zile dupa ratificarea ei de catre presedintele tarii.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design