23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVă uitați la meciul Dragnea-Grindeanu? După colț, PSD pregătește un nou Bancorex...

Vă uitați la meciul Dragnea-Grindeanu? După colț, PSD pregătește un nou Bancorex | OPINIE

Da, e ca într-un film de categorie B cu mafioți: în timp ce poporul se uită la televizor la incendiul pornit de Dragnea, o gașcă de pesediști hotărâți pregătesc marele jaf, după modelul Bancorex. Luni, în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților s-a decis ca ultimele două bănci de stat, CEC și Eximbank, să fie scoase de sub incidența ordonanței privind guvernanța corporativă.

Ministerul de Finanțe va putea plasa la conducerea acestor bănci pe vărul din Videle și, mai departe, liber la credite date pe ochi frumoși. Teoretic, Mugur Isărescu ar putea interveni și ar putea bloca numirile politice. Dar nu cred că o va face: PSD poate oricând pune pe tapet dosarul său de turnător la securitate și-l poate revoca.

Predecesorul PSD, PDSR, a mai dat o lovitură în visteria băncilor, în perioada guvernării Văcăroiu – azi, președintele Curții de Conturi. Gaura lăsată doar la Bancorex este estimată la 0,9 miliarde de dolari. Pentru a acoperi dezastrul de la Banca Agricolă – generat tot în perioada 1992-1996 – statul român a plătit circa 800 de milioane de dolari. Nici un decident politic nu a răspuns pentru acest jaf. Tot Mugur Isărescu era șeful BNR și la acel moment, dar a susținut că nu avea instrumentele necesare pentru a interveni. Între 2012 și 2014, rețeta a fost preluată în Republica Moldova, unde a dispărut un miliard de dolari din trei bănci – raportați situația la PIB-ul acestei țări, de doar 6,5 miliarde de dolari, în 2015 (România are un PIB de 178 de miliarde de dolari).

Prima concluzie a acestei situații este că, oricât de mare ar fi haosul generat de bătălia Dragnea-Grindeanu, pesediștii își văd de planul lor de a jefui tot ce se poate. Spitale de stat, investiții în infrastructura școlară sau în autostrăzi, fonduri europene sau bănci de stat – totul trebuie controlat pentru a fi dijmuit.

A doua concluzie este că guvernanța corporatistă pur și simplu nu funcționează în România. Poate că statul este un administrator eficient în țări precum Norvegia sau Suedia. Dar în România companiile de stat au fost, sunt și vor rămâne niște vaci de muls de către clientela partidelor. Nici măcar guvernarea Cioloș nu a avut forța să întrerupă acest fenomen, deși a avut câteva tentative. Singura soluție este privatizarea companiilor de stat, inclusiv a băncilor. Nu trebuie să avem iluzia că, dacă scoatem PSD de la guvernare, aceste societăți vor fi bine administrate. Tot ce se va schimba este, eventual, dimensiunea jafului.

 

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă