0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSuspiciuni si… perchezitii

Suspiciuni si… perchezitii

Cand Elena Basescu a facut declaratii incendiare referitoare la chestiunea legalizarii consumului de droguri in Romania, pun pariu ca nu i-a intrebat nici pe ceilalti politicieni din familie, nici pe colega ei de partid Andreea Vass. A aflat insa destul de repede ca, daca nu traversezi Parlamentul cu un ursulet in brate, asa cum te-a facut mama, purtand o mesa provocatoare, blond-albinoasa, daca nu esti in Italia si nu te numesti Cicciolina, asemenea declaratii politice nu dau bine la o candidata pentru europarlamentare. A retractat deci, destul de grabita, dar porumbelul isi luase deja zborul in lumea larga. Media din Romania au acordat cuvenita atentie vorbulitelor candidatei, faimoasa pana atunci prin frumusetea de manechin, ambitia politica si incapacitatea articularii propriilor declaratii intr-o romana corecta gramatical, aratand ca, iata, persoana poate gandi coerent si ca este capabila chiar de propuneri indraznete, neortodoxe.

 

Dar acest succes de fond nu s-a dovedit a fi si unul politic, chiar daca, din motive care nu fac rostul acestei discutii, "independenta" s-a regasit pe lista alesilor, gata de exportat la Bruxelles. Oricum, ce vreau sa spun este ca nedumerirea opiniei publice cu privire la dorinta Elenei Basescu de a sprijini abordarea mai nuantata a drogurilor in Romania nu a ramas un secret privat, ci, fiind o declaratie publica, s-a bucurat de un tratament public. De unde, atunci, mirarea ei, survenita dupa retractare, ca un europarlamentar din grupul popularilor isi cheama colegii la vigilenta atunci cand aude de sturlubateca fata a presedintelui actual al Romaniei? In fapt, politicianul european de origine maghiara Surjan Laszlo sintetizeaza foarte bine abaterile de la dezirabilul politic, pe care le-au sanctionat si cei din Romania care, in loc sa o voteze pe EBA, au dat votul lor altcuiva sau si-au petrecut duminica electorala departe de urna de vot.

 

"Este in interesul nostru sa primim printre noi pe cineva care a facut declaratii ambigue si chiar contradictorii referitoare la legalizarea drogurilor? Este acceptabil pentru noi atunci cand cineva castiga alegerile doar bazandu-se pe reputatia numelui familiei sale? Sustinem nepotismul?" Nu. Nu este in interesul grupului popularilor europeni sa gazduiasca in interiorul sau o persoana care vede in relaxarea eventuala a regimului acestora intr-o tara UE o prioritate politica. Nu se poate spera intr-o crestere a prestigiului acestui grup prin adaugarea la el a unui politician care se hraneste din reputatia tatalui sau. si ar fi de preferat meritocratia promovarii propriilor copii pe scara din dos, catre structurile comunitare de decizie.
Sa fim seriosi! EBA nu este Otto von Habsburg, a carui prezenta in organele unionale reprezentative nu este de vazut ca o "compensatie" pentru pierderea conducerii unui imperiu astazi disparut, ci ca un rezultat al eforturilor proprii de a-si croi un profil politic democratic intr-o ambianta publica profund schimbata fata de cea a antecesorilor sai.

 

Dar, chiar sa fi fost vorba numai de logica "sangelui albastru" si a dreptului divin de a face politica pe prima scena a Europei, situatia acestui domn ramanea profund diferita de cea a domnisoarei Elena B. Certificatele de noblete ale recent-alesei europarlamentare din Romania raman inca de faurit prin propria prestatie, si nu prin recurs la instanta paterna si proceduri de urgenta.
Din pacate, acuzele la adresa Andreei Vass si ciudata "perchezitionare" anonima, fara sustrageri de obiecte din apartamentul acesteia, nu par simple intamplari si nu incurajeaza ideea ca ascensiunea EBA ar aduce un spor de politica democratica. Mai curand suspiciune, ranchiuna si stranii coincidente, fara legatura cu politica democratica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă