0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialSuntem cu 17 ani înaintea Germaniei | OPINIE

Suntem cu 17 ani înaintea Germaniei | OPINIE

Capul ştirii care a făcut înconjurul lumii nu face referire la câştigarea celui de-al patrulea mandat de cancelar de către Angela Merkel, poreclită “Mutti“ în Germania, ci la faptul că partidul naţionalist-autoritar, antimusulman, revizionist şi eurosceptic, Alternativa pentru Germania (AfD), va fi cea de-a treia forţă politică în viitorul Bundestag. 

Potrivit estimărilor de la ora redactării comentariului, difuzate de canalul 1 al televiziunii publice ARD, pentru social-democraţi au votat 20,6 la sută dintre cei veniţi la urne. Comentatorii au remarcat că stânga politică germană, condusă de Martin Schulz (fără bacalaureat), a pierdut cinci puncte de la ultimele ale­geri din 2013. Partidele conservatoare, Uniunea Creştin-Democrată/Creştin-Socială (bavareză), susţinătoare a cancelăresei, au suferit o pierdere de chiar nouă punc­te, adunând cu greu doar 33 de procente.

SPD a acumulat 20,6%, care, de asemenea, reprezintă cel mai prost scor electoral de după 1945, potrivit estimărilor canalelor publice ARD și ZDF. Franke Petry din Dresda, la doar 42 de ani, liderul AfD, devine noul Vadim Tudor. Alianţa pentru Germania, cu 12% dintre sufragii, speră la aproape 90 de deputaţi. Acest partid antielite, antiislam şi anti-Europa – considerat de unii drept nazist – nu a apărut din spuma mării. 

Dacă Angela Merkel nu aducea un milion de imigranţi, dacă cele două mari blocuri politice nu ar fi fost atât de şubrede, dacă liberalii şi verzii şi-ar fi văzut de misiunile lor doctrinare şi ar fi punctat mai bine la “runda elefanţilor“ (cum i s-a mai spus ultimei dezbateri cu toţi candidaţii), AfD n-ar fi reprezentat o forţă politică remarcabilă. 

Mai mult, în estul Germaniei, populaţia din fosta DDR a votat în proporţie de 26% cu AfD, fiind a doua formaţiune în topul preferinţei alegătorilor. 
 „Ne vom recupera țara“, a jubilat Alexander Gauland, aflat în fruntea listei AfD. Urletul triumfalist seamănă cu grohăitul de acum şaptesprezece ani, când, de frica lui Vadim Tudor, mulţi au votat cu Ion Iliescu la alegerile prezidenţiale din România anilor 2000. 

În era supravegherii totale de către sistem a tot ce mişcă sub ameninţarea “terorismului“ nu pot apărea formaţiuni necontrolate. 

Nu la fel ca steagurile “cap de mort“ din „Piraţii din Caraibe“, nici ca Voldemortul în stare să-l pună în lumină pe Harry Potter din celebra carte a  autoarei britanice J.K. Rowling, AfD e creaţie a sistemului, în măsură să catalizeze ura şi disperarea nemţilor faţă de imigranţii sosiţi în ţara lor. 
Franke Petry nu are anvergura lui Marine Le Pen şi nici alura de clovn a lui Vadim Tudor. 

AfD este un partid-surogat, un produs contrafăcut, o codobatură împăiată cu rol de sperietoare. Un fel de bau-bau pentru copiii neascultători. Der Vater-ul lansat la apă îi sporeşte strălucirea lui Mutti. O face mai puternică. Şi mai protectoare. Oricând nu-i convine ceva, sistemul va scoate din joben ameninţarea cu Der Vater, omul rău, întruchiparea noului nazism.

Sigur că apariţia “României Mari“, partidul-surogat al FSN, nu a cutremurat lumea. O Germanie spăşită şi mereu stigmatizată pentru ororile celui de-al doilea război mondial suportă mai greu zaţul politic apărut în urma alegerilor din septembrie 2017. Nimic nu va mai fi ca înainte. Dacă Partidul Piraţilor, finanţat de umbre, şi-a făcut numărul pentru câteva mandate, mai ales în ţările nordice, AfD se va releva şi va deveni marcă doar prin stigmat şi critică dură. 

Comentatorii din camera ecourilor au susţinut că ascensiunea AfD este rezultatul politicii migraţioniste a Angelei Merkel, uitând că PEGIDA (acronimul pentru mişcarea xenofob-rasistă “Patrioţi Europeni contra Islamizării Apusului“) a apărut înaintea intrării refugiaţilor în Germania, în 2015. AfD a fost fondat în februarie 2013. Înseamnă că cineva a prevăzut invazia musulmană şi s-a pregătit dinainte. Prin fabricarea noului Vadim Tudor al Occidentului, USR-ul sistemului de la noi păleşte prin irelevanţă. 

Pe vremea bunicilor mei, domnişorii şi domniţele se plimbau duminica pe Corso (cea mai elitistă stradă a Timişoarei), iar slugile şi cătanele pe Surogat. Erau două străzi paralele care duceau în acelaşi loc: la Operă şi la Catedrală. Dar clasele sociale nu se amestecau. În Germania, Franke Petry seamănă mai mult cu Nicuşor Dan decât cu Zelea Codreanu sau urmaşul său nelegitim Vadim Tudor. 

Noi am supravieţuit cu şaptesprezece ani în urmă experimentului “xenofobiei“/alternativă la puterea firavă a unui fost comunist. Ungurii radicali din FIDESZ au creat Jobbik-ul, pe post de sperietoare, iar acum Viktor Orban guvernează cu ei. La nemţi, AfD va avea un rol mai rafinat. Va fi un fel de paratrăsnet.

Toate energiile vulcanice fi vor prin el controlate, nu asmuţite. Pentru că Germania are nevoie de linişte pentru dezvoltare şi robotizare. 
Filmul cu partidele xenofobe se mai scoate din când în când din arhive pentru a valoriza binele, în contrapartidă. Lucifer  nu apare în ebraica Vechiului Testament. De fapt, în Apocalipsa lui Ioan nu sunt menţionați nici “Antihrist“ şi nici “Lucifer“. Cel mai mare truc al diavolului este să ne facă să credem că el nu există. De aceea sistemul l-a creat pe Der Vater. Der Grosse Schwartz Vater pentru a fi binele mai bine pus în lumină.   

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă