Stafiile din Palatul Victoria | OPINIE

de Grigore Cartianu , 24 iunie 2017 - stire actualizata la ora 22:37, 24 iunie 2017
Stafiile din Palatul Victoria | OPINIE

Săptămâna absurdă ne-a oferit un tablou suprarealist, care și-ar putea proiecta umbrele și în viitorul apropiat. Cu actori bezmetici la comandă, revenirea la normal pare improbabilă.

Guvernul-marionetă a picat sub loviturile primite din interiorul PSD. Moțiunea de cenzură a fost votată de 241 de parlamentari. Dacă ar fi fost cu 9 mai puțini, Grin­deanu ar fi rămas, iar Dragnea, grav rănit, s-ar fi retras pe aliniamentul Giurgiu-Teleorman-Olt.

Balanța au înclinat-o cei 15 deputați din Grupul Minorităților (altele decât cea maghiară). Ei au adus cele 9 voturi decisive, ba și câteva pe deasupra. Soarta guvernării în România a fost decisă de Pambuccian, Zisopol, Firczak, Ghera, Adnagi, Furic, Grosaru, Vexler, Vasile, Ibram, Ignat, Petrețchi, Stoica, Popescu și Csokany. Un armean, un grec, un rutean, un croat, un sârb, un slovac, un italian, un evreu, un țigan, un turc, un rus lipovean, un ucrainean, un albanez, o macedoneancă și o bulgăroaică.

Legea asigură 17 mandate de deputat minorităților mărunte din România. Germanul Ganț și poloneza Lon­gher au lipsit de la vot. Ceilalți 15 au mers masiv, ca de obicei, cu Puterea. Iar, în acest context, Puterea este Dragnea.

Acum se vede, o dată în plus, cât de irațională este această lege. 17 locuri din 328 înseamnă 5,2%. Altfel spus, un veșnic partid parlamentar, trecut din oficiu peste pragul de 5%. Cu 5,2% din Camera Deputaților, respectiv 3,7% din întregul Parlament poate fi înclinată balanța majorității într-o parte sau în alta, pot fi luate decizii într-un sens sau în altul. Uneori decizii fundamentale, așa cum s-a întâmplat la moțiunea de cenzură.

Un partid votat de 350.000 de români rămâne în afara Parlamentului pentru că adună doar 4,5%; în schimb, vreo 20.000 de voturi (cât însumează reprezentanții minorităților) sunt suficiente pentru a trimite 17 deputați în Parlament. Aberant!

Altfel, răfuiala din PSD a fost descrisă perfect de actrița Natalie Ester: „PSD e asemenea unui schizofren care se automutilează. Îşi trage singur pumni în gură şi în cap, se taie pe mâini, se aruncă de la etaj, îşi fracturează oasele, se arde cu țigara pe ochi, îşi smulge unghiile şi-apoi aplaudă ples­nindu-se cu mâna stângă peste față, fericit că a câştigat. Eu atât întreb: Cu cine v-ați bătut? Şi ce ați câştigat?“.

Încăierarea dintre cele două grupuri mafiote din PSD, avându-i ca „nași“ pe Dragnea și pe Ponta, împinge România spre o situație periculoasă. Efectele economice și cele financiare se fac deja simțite. Leul se devalorizează, inflația crește, deficitul explodează, corupția e încurajată, bugetul se află în mare suferință, investițiile publice ating un minim istoric, absorbția de fonduri europene este catastrofală… Abia acum putem vorbi de Guvernul Zero!

Și totuși, există și motive de optimism.

• Am scăpat de mitomanul Ponta și de cârpa Grindeanu.

• Am scăpat de guvernarea infectă Dragnea-Grindeanu mai repede decât puteam spera: după cinci luni și jumătate.

• PSD și ALDE au ajuns la mâna lui Iohannis, cel care are atributul constituțional de a desemna un nou prim-ministru.

• Majoritatea PSD-ALDE (241) devine minoritate (sub 233) dacă se plimbă voturile minorităților dintr-o tabără în alta.

• Ieșit slăbit din această bătălie fratricidă, PSD nu va îndrăzni, în următoarele luni, să-l suspende pe președintele Iohannis sau să facă zob legile justiției.

• Pe fondul crizei generate de PSD și al turneului spectaculos făcut de Klaus Iohannis pe axa Washington-Berlin-Bruxelles-Paris, președintele a ajuns la o popularitate zdrobitoare în raport cu fanarioții de la PSD și ALDE.

• Românii vor taxa sever o eventuală nouă criză politică declanșată de PSD, care se branduiește tot mai clar ca „partidul crizelor“.

• Niciun parlamentar de la PNL și USR n-a trădat în favoarea PSD.

Din păcate, PMP a avut doi trădători, care au votat mo­țiunea de cenzură, sfidând decizia conducerii partidului: Octavian Goga (Covasna) și Liviu Balint (Sălaj). Primul a și trecut la PSD.

Urmează bâlciul desemnării unui nou prim-ministru. Ce fel de candidat va propune Dragnea? „Un om care să fie corect, cinstit, responsabil, cu viziune, să nu fie aventurier“. Aha, ne-am liniștit…

Mai aproape de adevăr ne plasează un dialog surprins la vârful PSD. Gabriela Firea: „Doamne-ajută să vă vedem premier! La 1 ianuarie, nu?“. Liviu Dragnea: „Păi, tu îmi vrei răul? Eu zic că până în octombrie-noiembrie se rezolvă!“. Poate că a fost o glumă. Dar, când glumește baronul de Teleorman-Cumbuco, e bine să fim cu mâna pe portofel.

De fapt, Dragnea va încerca să impună un prim-ministru care să-i fie mai fidel chiar și decât Grindeanu. Iohannis va desemna însă un prim-mi­nistru care să-i fie mai puțin fidel lui Dragnea decât i-a fost Grindeanu. O confruntare Iohannis-Dragnea e inevitabilă. Arma Constituției se află în mâna președintelui, care are obligația de a nu-i face nicio concesie lui Daddy Infractorul. Următorul prim-ministru trebuie să fie un personaj care să nu mai permită elefanților să bântuie prin Palatul Victoria. Un personaj care să nu răspundă comenzilor mi­zerabile ale lui Dragnea. Altfel, Ordonanța 13 și alte stafii se vor întoarce în forță. Acum, și pentru pragul mai mare de 108.000 lei la abuzul în serviciu. Prezidente, joacă tare! Joacă pentru noi! Ai văzut că putem fi 600.000 în stradă și 6 milioane cu ștampila în mână la finala prezidențială. Dacă va fi nevoie, vom fi și mai mulți!

 

P.S.: Când se întâlnește prostia cu absurdul, apare declarația caraghioasă a lui Codrin Ștefănescu: „Dacă mă duc cu Șerban Nicolae și cu Olguța, iese toată Timișoara să ne susțină!“.

Loading...

Comentarii

 • Costin Stefan

  28 iunie 2017 14:25

  INSIST PENTRU CONSTITUIREA UNUI GRUP NATIONAL DE INITIATIVA AL JURNALISTILOR DEMOCRATI=GNIJ, care ar urma sa intocmeasca in fiecare judet cate o lista a candidatilor apti pentru Parlament. Aceste liste vor fi reunite pe LCA= LISTA CANDIDATILOR APTI. Obiectivele sunt urmatoarele 1 ca GNIJ sa uneasca intr-o singura coalitie toate formatiunile politice de centru-dreapta, inainte de urmatoarele alegeri si 2 ca pe locurile eligibile, de la viitoarele alegeri, sa fie inscrisi numai candidati verificati din LCA. Voi repeta aceasta propunere, pana cand voi constata ca macar un ziarit de la Romania Libera o ia in seama. Trebuie sa avem in Parlament numai oameni competenti si cu demnitate, cum este, de exemplu, Catalin Avramescu. Alminteri nu mai iesim din labirintul lui Ion Iliescu.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  27 iunie 2017 14:12

  VREM DEMOCRATIE AUTENTICA IN ROMANIA ? O putem avea, daca in Parlament am avea un singur partid de centru-dreapta si candidatii nostri de pe locurile eligibile ale oricarui scrutin ar fi numai oameni afirmati in societate cu un caracter ireprosabil, oameni cu demnitate, cu experienta, competenti si patrioti, cum este, de exemplu, Catalin Avramescu. Cativa jurnalisti de la Romania Libera pot constitui un ,,Grup de Initiativa al Redactiei= ,,GI-romlib pentru intocmirea ,,Listei candidatilor apti pentru Parlament=LCAPP. Grupul de initiativa ,,GI-romlib raspunde de constituirea unui ,,Grup de Initiativa al Capitalei=,,GI-Cap, care raspunde de constituirea unui ,,Grup de Initiativa al Romaniei=,,GI-Ro pentru intocmirea LCAPP. Grupul de initiativa ,,GI-Ro raspunde de unirea fortelor politice de centru-dreapta intr-un singur partid si de intocmirea LCAPP.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  26 iunie 2017 10:14

  DE CE GUVERN DE UNIUNE NATIONALA ? Pentru ca respectiva coalitie PSD-ALDE nu mai detine majoritatea in Parlament, decat numarand si parlamentarii exclusi din cele doua partide. Pentru ca daca PSD si ALDE raman singure la guvernare, tara va fi in continuare la cheremul lui Dragnea, adica la cheremul securistilor pro-rusi care desfasoara o lovitura de stat neintrerupta pentru a pune stapanire pe Justitie. Dragnea ar ramane, in continuare, stapan pe bugetul Ministerului Dezvoltarii, prin sotia spionului Akram Shhaideh. Pentru ca Ponta, Dragnea, Tariceanu, Melescanu si multi altii sunt cu rusii, nu cu America si UE. Si ar sabota neintrerupt aliantele strategice ale Romaniei. Premierul Guvernului de uniune nationala ar trebui sa fie ales de presedintele Iohannis din afara partidelor politice, daca legea permite. Nu ne putem juca cu soarta Romaniei, lasand-o pe mana banditului Dragnea.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  25 iunie 2017 9:00

  FACETI CEVA ! Ne vaitam de 27 de ani, fara niciun rezultat. Stim ce a facut Ion Iliescu si ceilalti criminali care l-au ajutat, ca sa perpetueze stapanirea securistilor comunisti peste tara si peste popor. Stim ca FSN=FDSN= PDSR= PSD a fost si continua sa fie PCR-ul camuflat, care continua sa ramana cu sufletul legat de Moscova. Este lucru sigur, cred eu, ca angajatii PSD in posturile inalte de decizie saboteaza cat pot alianta strategica a Romaniei cu America. Personal, sunt convins ca zeci de indivizi din aceasta grupare PSD-ista a lui Iliescu a tinut neintrerupt legatura cu Moscova si ne-a vandut rusilor. Cum va explicati ca singurul premier din UE care a participat la Olimpiada de la Soci a fost Ponta, ca adversitatea fatisa fata de occident a pesedistilor a deposit-o neintrerupt chiar si pe cea a Kremlinului ? De aceea, cred ca nu mai este suficient sa ne vaitam, ca ziarul Romania Libera ar trebui sa treaca la actiuni concrete. Sa ceara DNA in mod oficial sa instrumenteze infractiunile lui Dragnea si afacerea Sterling a lui Tariceanu. Sa infiinteze un COMITET DE INITIATVA constituit numai din jurnalisti, care sa uneasca toate fortele politice de centru-dreapta din Romania intr-un singur PARTID REPUBLICAN si partidul lui Iliescu trebuie ajutat sa se transforme intr-un PARTID DEMOCRAT de stanga, de tip occidental. Pe de alta parte, as dori ca RL sa vina cu informatii externe mai bogate.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  25 iunie 2017 9:00

  FACETI CEVA ! Ne vaitam de 27 de ani, fara niciun rezultat. Stim ce a facut Ion Iliescu si ceilalti criminali care l-au ajutat, ca sa perpetueze stapanirea securistilor comunisti peste tara si peste popor. Stim ca FSN=FDSN= PDSR= PSD a fost si continua sa fie PCR-ul camuflat, care continua sa ramana cu sufletul legat de Moscova. Este lucru sigur, cred eu, ca angajatii PSD in posturile inalte de decizie saboteaza cat pot alianta strategica a Romaniei cu America. Personal, sunt convins ca zeci de indivizi din aceasta grupare PSD-ista a lui Iliescu a tinut neintrerupt legatura cu Moscova si ne-a vandut rusilor. Cum va explicati ca singurul premier din UE care a participat la Olimpiada de la Soci a fost Ponta, ca adversitatea fatisa fata de occident a pesedistilor a deposit-o neintrerupt chiar si pe cea a Kremlinului ? De aceea, cred ca nu mai este suficient sa ne vaitam, ca ziarul Romania Libera ar trebui sa treaca la actiuni concrete. Sa ceara DNA in mod oficial sa instrumenteze infractiunile lui Dragnea si afacerea Sterling a lui Tariceanu. Sa infiinteze un COMITET DE INITIATVA constituit numai din jurnalisti, care sa uneasca toate fortele politice de centru-dreapta din Romania intr-un singur PARTID REPUBLICAN si partidul lui Iliescu trebuie ajutat sa se transforme intr-un PARTID DEMOCRAT de stanga, de tip occidental. Pe de alta parte, as dori ca RL sa vina cu informatii externe mai bogate.

  raspunde comentariului
 • un roman

  25 iunie 2017 4:48

  Palatul Mafiotilor, Casa Coruptilor locul de adunare a Vampirilor din Carpatii

  raspunde comentariului
 • Mircea1

  25 iunie 2017 2:08

  E cazul ca Iohannis sa intervina. Ca presedinte nu poate lasa tara sa fie distrusa de acest Dracnea. Cine mai are curajul sa investeasca in Romania? Tot ce face acest mafiot e sa-si salveze pielea si sa scape de puscarie si distruge totul.

  raspunde comentariului
 • Floricel

  24 iunie 2017 17:06

  Ma simt ca in liceu cu Psd cand el l-a inselat la film cu alt baiat...numa sa nu iasa la pescuit Dracnea-Boc in rest sa ne ajute pronia de fatalitati ca norocu monser ,parte a destinului,unu are parte de sanatate,altu a mancat *** cu polonicu sivare genti de bani,altu se insoara cu Dracusanu,altu are noroc la bere la capace,altu la babe ca Liviu cu Izraela,altu scoate o maneavse umple de bani,imposibil sa nu gasim un noric,fatalitatea insa...Doamne fere!

  raspunde comentariului
 • cib

  24 iunie 2017 16:23

  Draga Gregoar, matale esti un om fericit. Ai numai certitudini!

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  24 iunie 2017 10:25

  NU NE SIMTIM CONFORTABIL SUB BAGHETA CELUI MAI MARE ESCROC DIN ISTORIE. Daca Dragnea a matrasit Guvernul Grindeanu, in urma descoperirii ca premierul Grindeanu urma sa propuna o OUG pentru excluderea condamnatilor din Guvern, din Parlament si din alte institutii fundamentale ale statului, precum si din functia de presedinte al unui partid politic, atunci il felicit pe domnul Grindeanu ca a incercat sa scape tara de un bandit care a escrocat statul roman cu sute de milioane de euro, dupa cum reiese din cazurile anchetate si demascate in numeroasele articole publicate de ziarul Romania Libera. Ca urmare, presedintele Iohannis nu poate numi ca premier niciun membru al PSD, care sa fie o marioneta a lui Dragnea ce-ar vrea sa ramana stapanul nostru din umbra. Pe Dragnea nu-l mai suporta poporul roman si nici aliatii Romaniei. PSD poate propune premier, numai daca il inlocuieste pe Dragnea. Nici ALDE nu poate propune premier, fiindca a participat la puciul pentru inlaturarea lui Grindeanu. Coalitia PSD-ALDE ar mai putea propune ca premier doar peGRINDEANU.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  24 iunie 2017 9:58

  DE CE DNA IGNORA INFRACTIUNILE LUI DRAGNEA ADUSE LA LUMINA DE CATRE ZIARUL ROMANIA LIBERA ? De ce nu instrumenteaza cazurile Tel Drum, Hotelul Turris, Magazinele comerciale si restaurantele firmei Modern SA luate cu japca in 2005, Padurile din Teleorman pe care Dragnea s-a facut stapan, CAP-ul din Salcia, cu 13 mii de hectare, silozuri si crescatorii de animale, confiscate de Dragnea si facut cadou fiului sau, Valentin, Multimea de autoturisme scumpe detinute de fiul lui Dragnea, Posesiunea din Delta a lui Dragnea, Milioanele de euro date unor PRIMARII si intoarse la Dragnea prin PNDL, Hotelul cu 4 etaje din Bucuresti, in care locuieste doar Dragnea, Domeniul lui Dragnea din Alexandria, Domeniul lui Dragnea din Brazilia, Averea lui Dragnea ? De ce DNA nu instrumenteaza aceste cazuri si lasa ca mega-infractorul Dragnea sa decida, din umbra, destinele tarii si poporului roman ?

  raspunde comentariului
 • Petru

  24 iunie 2017 0:53

  Mi-ati oferit oportunitatea sa inventez un nou cuvant si inca in engleza GOGALISATION, in romaneste gogalizare. Cred ca va inselati total cu afirmatia ca am scapat de Ponta si Grindeanu. Daca dvs v-ati masura cu un luptator de circ si ati rezista doar cinci secunde, publicul v-ar huidui. Daca ati rezista 20 min, lumea v-ar aplauda si nu v-ar uita.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  23 iunie 2017 14:17

  DRAGNEA SI TARICEANU SUNT DEMNITARI COMPLET COMPROMISI. Mai intai, ca sunt infractori deosebit de periculosi, care au pagubit tara cu sute de milioane de euro, unul cu ,,Tel Drum,, si celalalt cu ,,Tunul Sterling,,. In al doilea rand, fiindca au procese pe rol pentru infractiuni grave si rusinoase. In al treilea rand, pentru ca au produs o criza politica majora, obligand premierul si ministri Guvernului Grindeanu sa demisioneze pentru motive insuficient justificate. In al patrulea rand, pentru ca s-au folosit de o motiune de cenzura pentru inlaturarea propriului premier, impunand votarea la vedere a motiunii, cu filmarea si supravegherea neintrerupta a urnei. In al cincilea rand, fiindca au cazut de acord ca UDMR sa fie cooptat la guvernare si sa oficializeze aniversarea zilei nationale a Ungariei pe teritoriul Romaniei, ca sa treaca motiunea. In al saselea rand, pentru ca au cumparat la bucata pe reprezentantii minoritatilor din Parlament, fara voturile carora motiunea ar fi fost respinsa.Situatia impune formarea unui guvern de uniune nationala, cu premier din afara PSD si ALDE.

  raspunde comentariului
 • Nicolaie Apolzan

  23 iunie 2017 12:04

  CARTIENE sa te auda Dzeu ca numa el mai poate in tara asta sa ne scape de gloata asta aleasa de gloata si mai mare a credulilor si nevinovatilor care au votat hienele astea care se mananca si ntre ei,si tot flamanzi sunt.

  raspunde comentariului
 • VOICAN MARIN

  23 iunie 2017 11:48

  Necusorule, trăii să o aud i pe-asta! Bine mă credulilor, cum putei să afirmai că întreaga Timioară o să vă susină?!... Uitai că niciodată PSD-ul cu toate primenirile de nume... din 1990 nu a câtigat în Toimi niciodată, iar anul trecut, la alegeri, victoria dvs. s-a datorat lui Sorin Grindeanu. Vă îmbătai cu apă neîncepută dna Olgua Vasilescu i dl. Codrin tefănescu. Timioara va fi greu s-o mai ducă de nas PSD-ul. . Încercai i vei avea surpriuza că n-o să tii pe unde să mai scăpoai de i huiduieliel timiorenilor.

  raspunde comentariului
 • victoraggio

  23 iunie 2017 11:05

  NEVER ce ati scris in P.S. !!!!!

  raspunde comentariului
 • coada de topor

  23 iunie 2017 9:07

  Se vede treaba ca singurii minoritari cu demnitate au fost un german si o poloneza. Restul, fara sa aiba nici macar scuza ca ii dadea Dragnea afara din partid, jigodii absolute Pambuccian, Zisopol, Firczak, Ghera, Adnagi, Furic, Grosaru, Vexler, Vasile, Ibram, Ignat, Petrețchi, Stoica, Popescu, Csokany. Sa se desfiinteze dreptul la vot al minoritatilor, astea cu drept onorific sa aiba parlamentari !

  raspunde comentariului
  • H2O

   24 iunie 2017 18:32

   TOTAL DE ACORD...SA-SI VOTEZE DOAR CEEACE II PRIVESTE PE ACESTI MINORITRI SI NU PROBLEMELE NOASTRE !

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design