10.6 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialStafiile din Palatul Victoria | OPINIE

Stafiile din Palatul Victoria | OPINIE

Săptămâna absurdă ne-a oferit un tablou suprarealist, care și-ar putea proiecta umbrele și în viitorul apropiat. Cu actori bezmetici la comandă, revenirea la normal pare improbabilă.

Guvernul-marionetă a picat sub loviturile primite din interiorul PSD. Moțiunea de cenzură a fost votată de 241 de parlamentari. Dacă ar fi fost cu 9 mai puțini, Grin­deanu ar fi rămas, iar Dragnea, grav rănit, s-ar fi retras pe aliniamentul Giurgiu-Teleorman-Olt.

Balanța au înclinat-o cei 15 deputați din Grupul Minorităților (altele decât cea maghiară). Ei au adus cele 9 voturi decisive, ba și câteva pe deasupra. Soarta guvernării în România a fost decisă de Pambuccian, Zisopol, Firczak, Ghera, Adnagi, Furic, Grosaru, Vexler, Vasile, Ibram, Ignat, Petrețchi, Stoica, Popescu și Csokany. Un armean, un grec, un rutean, un croat, un sârb, un slovac, un italian, un evreu, un țigan, un turc, un rus lipovean, un ucrainean, un albanez, o macedoneancă și o bulgăroaică.

Legea asigură 17 mandate de deputat minorităților mărunte din România. Germanul Ganț și poloneza Lon­gher au lipsit de la vot. Ceilalți 15 au mers masiv, ca de obicei, cu Puterea. Iar, în acest context, Puterea este Dragnea.

Acum se vede, o dată în plus, cât de irațională este această lege. 17 locuri din 328 înseamnă 5,2%. Altfel spus, un veșnic partid parlamentar, trecut din oficiu peste pragul de 5%. Cu 5,2% din Camera Deputaților, respectiv 3,7% din întregul Parlament poate fi înclinată balanța majorității într-o parte sau în alta, pot fi luate decizii într-un sens sau în altul. Uneori decizii fundamentale, așa cum s-a întâmplat la moțiunea de cenzură.

Un partid votat de 350.000 de români rămâne în afara Parlamentului pentru că adună doar 4,5%; în schimb, vreo 20.000 de voturi (cât însumează reprezentanții minorităților) sunt suficiente pentru a trimite 17 deputați în Parlament. Aberant!

Altfel, răfuiala din PSD a fost descrisă perfect de actrița Natalie Ester: „PSD e asemenea unui schizofren care se automutilează. Îşi trage singur pumni în gură şi în cap, se taie pe mâini, se aruncă de la etaj, îşi fracturează oasele, se arde cu țigara pe ochi, îşi smulge unghiile şi-apoi aplaudă ples­nindu-se cu mâna stângă peste față, fericit că a câştigat. Eu atât întreb: Cu cine v-ați bătut? Şi ce ați câştigat?“.

Încăierarea dintre cele două grupuri mafiote din PSD, avându-i ca „nași“ pe Dragnea și pe Ponta, împinge România spre o situație periculoasă. Efectele economice și cele financiare se fac deja simțite. Leul se devalorizează, inflația crește, deficitul explodează, corupția e încurajată, bugetul se află în mare suferință, investițiile publice ating un minim istoric, absorbția de fonduri europene este catastrofală… Abia acum putem vorbi de Guvernul Zero!

Și totuși, există și motive de optimism.

• Am scăpat de mitomanul Ponta și de cârpa Grindeanu.

• Am scăpat de guvernarea infectă Dragnea-Grindeanu mai repede decât puteam spera: după cinci luni și jumătate.

• PSD și ALDE au ajuns la mâna lui Iohannis, cel care are atributul constituțional de a desemna un nou prim-ministru.

• Majoritatea PSD-ALDE (241) devine minoritate (sub 233) dacă se plimbă voturile minorităților dintr-o tabără în alta.

• Ieșit slăbit din această bătălie fratricidă, PSD nu va îndrăzni, în următoarele luni, să-l suspende pe președintele Iohannis sau să facă zob legile justiției.

• Pe fondul crizei generate de PSD și al turneului spectaculos făcut de Klaus Iohannis pe axa Washington-Berlin-Bruxelles-Paris, președintele a ajuns la o popularitate zdrobitoare în raport cu fanarioții de la PSD și ALDE.

• Românii vor taxa sever o eventuală nouă criză politică declanșată de PSD, care se branduiește tot mai clar ca „partidul crizelor“.

• Niciun parlamentar de la PNL și USR n-a trădat în favoarea PSD.

Din păcate, PMP a avut doi trădători, care au votat mo­țiunea de cenzură, sfidând decizia conducerii partidului: Octavian Goga (Covasna) și Liviu Balint (Sălaj). Primul a și trecut la PSD.

Urmează bâlciul desemnării unui nou prim-ministru. Ce fel de candidat va propune Dragnea? „Un om care să fie corect, cinstit, responsabil, cu viziune, să nu fie aventurier“. Aha, ne-am liniștit…

Mai aproape de adevăr ne plasează un dialog surprins la vârful PSD. Gabriela Firea: „Doamne-ajută să vă vedem premier! La 1 ianuarie, nu?“. Liviu Dragnea: „Păi, tu îmi vrei răul? Eu zic că până în octombrie-noiembrie se rezolvă!“. Poate că a fost o glumă. Dar, când glumește baronul de Teleorman-Cumbuco, e bine să fim cu mâna pe portofel.

De fapt, Dragnea va încerca să impună un prim-ministru care să-i fie mai fidel chiar și decât Grindeanu. Iohannis va desemna însă un prim-mi­nistru care să-i fie mai puțin fidel lui Dragnea decât i-a fost Grindeanu. O confruntare Iohannis-Dragnea e inevitabilă. Arma Constituției se află în mâna președintelui, care are obligația de a nu-i face nicio concesie lui Daddy Infractorul. Următorul prim-ministru trebuie să fie un personaj care să nu mai permită elefanților să bântuie prin Palatul Victoria. Un personaj care să nu răspundă comenzilor mi­zerabile ale lui Dragnea. Altfel, Ordonanța 13 și alte stafii se vor întoarce în forță. Acum, și pentru pragul mai mare de 108.000 lei la abuzul în serviciu. Prezidente, joacă tare! Joacă pentru noi! Ai văzut că putem fi 600.000 în stradă și 6 milioane cu ștampila în mână la finala prezidențială. Dacă va fi nevoie, vom fi și mai mulți!

 

P.S.: Când se întâlnește prostia cu absurdul, apare declarația caraghioasă a lui Codrin Ștefănescu: „Dacă mă duc cu Șerban Nicolae și cu Olguța, iese toată Timișoara să ne susțină!“.

Cele mai citite

Ultima zi de alegeri prezidențiale în Rusia. Pentru a masca absenteismul, propaganda Kremlinului anunță că rușii au votat online

Duminică dimineață, la începutul zilei a treia (ultima) de alegeri prezidențiale în Rusia, prezența fizică la urne depășea cu puțin 50 la sută din...

Rusia – Ucraina, ziua 732. Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este tranșată, este a Rusiei, susține Lavrov

Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este definitiv închisă, ea este a Rusiei, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Ministrul Lavrov a făcut această...
Ultima oră
Pe aceeași temă