Domnul Dragnea să-și recheme mardeiașii

de Alina Mungiu-Pippidi , 27 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 22:15, 27 ianuarie 2016
Domnul Dragnea să-și recheme mardeiașii

Degeaba a aliniat domnul Dragnea cea mai curățică garnitură după ultimul congres PSD; cum a dat puțin de greu, tot resursele umane tradiționale au avut rampa.

Anume, colonelul Dogaru și ai săi rezerviști au umplut centrul Bucureștiului și au amenințat că dau jos Guvernul Cioloș pentru că acesta a corectat pe cât a putut, în ultima clipă, legea generalului Oprea prin care militarii iarăși aveau pensii speciale. Curtea Constituțională a blocat și ea pensiile speciale ale aleșilor locali, numai Avocatul Poporului ar mai rămâne să rezolve cu pensiile discriminative (în sens pozitiv) ale parlamentarilor, că doar CC a spus clar, e discriminare, deci toate pensiile speciale sunt anticonstituționale, și cea mai mică creează precedent, în fond dacă nu mai vrem să fie plătite pensiile din contribuții, că mai aveam puțin și acolo ajungeam cu atâtea excepții și măriri, atunci să lichidăm contribuțiile complet, mărim impozitul general și plătim de acolo. Greu de discutat însă cu Dogaru și trupa, supraviețuitorii unor mineriade de ei instrumentate și conduse, pe care fraierii de mineri și-au lăsat numele, ei știu de bâtă și atât.

La fel și revoluționarul stâlp al studiourilor televizate, Codrin Ștefănescu, al doilea care a amenințat cu trântirea Guvernului Cioloș de îndată ce a venit vorba de două tururi de scrutin pentru primari, făcând aluzie la o înțelegere care ar fi avut loc la învestirea Guvernului. E remarcabil că, oricât se reformează PSD, tot acești stâlpi ai partidului și gorilele lor rămân fruncea pe stradă și pe la TV, ocupându-se cu galeria chiar atunci când cred că ocupă prim planul, cu tot ce presupune galeria, adică huiduieli, îmbrânceli și zgomot de fond în general.

Iată că ne dădu Dumnezeu testul reformei PSD înainte de alegeri, cu PSD opunându-se la greu să avem alegeri reprezentative pentru primărie.

PSD nu poate pretinde că aceste alegeri ar favoriza puterea, că nu există decât un guvern tehnocrat. Ar favoriza poate niște oameni noi în politică, dar credeam că acesta e un deziderat comun, i-am auzit pe dl Dragnea și mai ales pe dl Dâncu explicând de zor cum o să ajungem noi anul ăsta la consens pe subiectul unei noi clase politice.

Eu zic că am ajuns deja la consens și sondajele, manifestanții de la Colectiv și peste o sută de ONG-uri, deci toată societatea civilă – vor alegeri pentru primari în două tururi de scrutin, așa cum era în programul cu care Dacian Cioloș s-a dus la Parlament când s-a întâmplat un accident și s-a pierdut prima pagină. Vedeți acest program pe http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20595567-document-programul-guvernare-guvernului-ciolos-acest-guvern-nu-poate-angajeze-toate-fronturile-reforma-dar-isi-asuma-masuri-concrete-impact-relevanta-sistemica.htm. Mai vrem și consilii locale fără prag, ca să nu mai avem simpatice majorități de partid cumpărate cu câteva pahare pentru a ne ridica de trei ori pe an prețul apei. Și, ca să fie clar din partea unui profesor de democrație, nici constituțional, nici european nu călcăm vreo regulă îmbunătățind reprezentativitatea și accesul la reprezentarea locală, cine se face că nu pricepe e ori prost, ori securist. Pentru prima categorie s-a pronunțat deja șeful Curții Constituționale, nu numai acum, când numai nu a făcut un desen cum că se poate în orice formă, dar și la alegerile trecute prezidențiale, când a spus că se poate ține turul doi indiferent de ce decide Curtea Constituțională. E clar? Nu vă mai ascundeți după Constituție și Comisia de la Veneția, galerii minerești de tot felul, că vi se vede umbra de la bâtă. Niște oameni de la PSD mi-au scris să se plângă că ei ar fi agreat la plecarea lui Victor Ponta în schimbul promisiunii că de legile electorale nu se mai atinge nimeni și deci, pe scurt, ei sunt partea înșelată și liberalii partea ipocrită în această afacere. La aceste observații răspund următoarele.

Numai voi știți de ce ați agreat la plecarea lui Victor Ponta, care nu era o prioritate pentru manifestanți și nu a fost înțeleasă de nimeni. Iar în rest nimeni, dar absolut nimeni nu avea dreptul, în zilele manifestațiilor de la Colectiv, când noi nu dormeam noaptea de teamă că plângerea noastră penală contra lui Gabi Oprea pe tema polițistului mort și a coloanelor oficiale excesive va fi folosită doar pentru șantajul unei noi majorități, nu pentru a-l înlătura pentru totdeauna, să facă vreo înțelegere contra celor din stradă și a oamenilor din spatele României Curate, vreun milion și jumătate în acele zile, pentru care cele două tururi erau punctul unu pe agendă. O asemenea păcăleală și trișerie ordinară nu e posibilă pentru că, dacă vreodată ar ieși la iveală, ar fi sfârșitul politic al celor care au făcut-o. Nu apăr pe nimeni de la administrația prezidențială, că oricum au arătat în zilele acelea, ca și la formarea Guvernului, că și ei trebuie să se spele ca și restul clasei politice, dar explic, clar, sper, de ce o asemenea înțelegere nu se poate respecta și nici încheia, poate, altfel decât prin demisia celor care recunosc că au făcut-o.

Ca atare, chiar și cei mai sceptici oameni de bună intenție e cazul să priceapă că trebuie să apărăm Guvernul Cioloș de colonei pensionari și revoluționari cu patalama și Guvernul va sfârși prin a face ceea ce vrea societatea civilă, dimpreună cu domnii Dragnea, Iohannis și compania, chiar dacă va mai trebui să facem ceva plângeri penale sau concurență prin stradă la galeriști.  

 

Alina Mungiu-Pippidi este președinte SAR și profesor de politici publice la Hertie ­School
of Governance din ­Berlin

Comentarii

 • agricultorul fericit

  28 ianuarie 2016 19:48

  Ciudat articol. Deci Dvs. considerati ca schimbarea legii electorale, asa printr-o smecherie, ca vrea masele cum ziceau comunistii, e benefica ca sa nu iasa PSD. Locuiti in Germania. Acolo legea se schimba, cum va schimbati ... adica la 3 luni? Vedeti ca aveti la Bruxelles o concurenta, Ramona Strungariu, la fel de experta in politica romaneasca, evident de la distanta.Burkina Faso va merita pe amandoua.

  raspunde comentariului
 • cetateanul matrafoxat

  28 ianuarie 2016 18:48

  De ceva vreme strada tot pune guverne. Ponta, Ciolos. Cat despre UDEMEREU, nu-i vina lor ca fiecare administrator de bloc si-a facut partid si a faramitzat electoratul.

  raspunde comentariului
 • Dinu

  28 ianuarie 2016 9:53

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • sorrorosh

  28 ianuarie 2016 8:19

  Daca Dragnea nu vrea doua tururi de scrutin pune in pericol securitatea statala si democratia.In localitatile unde minoritatea este 40 la suta si restu 60 la suta romani , va castiga minoritatea maghiara pentru ca ei voteaza unit iar romanii se cearta pe doua trei partide adica daca vor avea 30 la suta.Si vom avea primari maghiari care vor face ce trebuie doar pentru cele 64 de rahhate hunguresti.

  raspunde comentariului
 • Cosmin

  27 ianuarie 2016 23:57

  Ca de fiecare data doamna Pippidi doar se intersecteaza cu subiectul si nu spune esentialul. Doamna ceea ce trebuie sa-i cereti lui Dragnea, este DEMISIA in primul rand si apoi restul.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design