Doar învingătorii scriu istoria | OPINIE

de Marius Ghilezan , 19 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 16:02, 19 aprilie 2017
Doar învingătorii scriu istoria | OPINIE

Consiliul Britanic, în colaborare cu autorităţile de la Moscova, a adunat anul trecut o echipă mixtă de scriitori, jurnalişti, muzicieni, pentru un schimb intercultural pe trenul transsiberian. Grupul a pornit din Moscova pe ruta Kazan-Ekaterinburg-Novosibirsk-Krasnoiarsk, pe o distanţă de 3.522 de km, parcurşi în două săptămâni. Cunoscutul jurnalist britanic Andrew Dickson, într-o lungă poveste postată pe http://inrussia.com/storytellers, îşi exprimă mirarea că în Siberia nu există numai zăpadă, urşi, vulpi, gheaţă, aşa cum cred mulţi britanici, ci şi mari oraşe.

A scris o carte “Worlds Elsewhere: Journeys Around Shakespeare’s Globe”. Totul e miraculos şi fascinant în călătoria sa. Evocă discuţii tandre cu vânzătoarea de cupe de cristal, căldura din vagoanele de dormit, plictiseala, în contrast cu frigul de afară, multitudinea de fabrici din taiga, folclorul Siberiei şi apropierea oamenilor faţă de străini. Muzică, chat-uri pe gadget--uri şi ore lungi de citit. Ceaiuri la samovar şi poveşti de adormit copiii. Andrew îşi imagina înainte de lunga petrecere pe tren că va găsi călăreţi cu pălării de cow-boy în tundra siberiană. Trist, a constatat că nu există asemenea oameni, doar vodcă şi voioşie.

Scriitorul Alexander Grigorenko discută cu scriitorii englezi despre folclorul local și viața în păduri taiga. Într-o curată limbă engleză, le explică oaspeţilor cum vânătorii din nordul Munților Urali cred că înainte de moarte umbra omului începe să se miște pe cont propriu - ceea ce înseamnă că moartea este aproape. În acelaşi timp, ei sunt de părere că poţi implora zeii pentru a trăi mai mult. Trebuie să mergi la un bătrân într-o peșteră și să-i explici de ce ai nevoie de mai mult timp. A folosit acest lucru ca bază dramatică a poveștilor sale. În cărțile sale omul superman se salvează prin credinţă.

Toate ar fi fost frumoase, o propagandă de tip soft-power, dacă echipa mixtă nu ar fi ajuns la Ekaterinburg, oraşul în care au fost executaţi toţi membrii familiei regale. Romanovii au stat în casa Ipatiev. Ghidul rus îi duce în cimitirul cu gangsteri locali, care s-au ucis în urma ambuscadelor dintre bande în 1990. Înainte se băteau pentru casete VHS şi închirieri de video. Printre cruci, gravuri cu chei de Mercedes, ambreiaje, monumente cu pistoale americăneşti, scaune de bar, sculptate în marmură, tot ce aveau duşmanii înainte de a se căsăpi. Oraşul era considerat în acea vreme “Estul Sălbatic”, mărturiseşte însoţitorul. ”Peştii mici sunt sub lespezi”, mai spune rusul. „Rechinii cei mari învârt conturile grase la Moscova şi sunt azi oameni politici.” Unul a câştigat voturi multe, continuă el, folosind sloganul: “Omul cunoscut de multă lume învinge”. Nu îşi mai aminteşte de vremea când se bătea pentru mai multe casete VHS şi mai mulţi bani.

Apoi, traseul duce spre Muzeul Elţîn. O clădire imensă de sticlă.

Turiştii sunt şocaţi de povestea celor şapte zile care au schimbat Rusia. De lovitura de stat. Şi de liniştea din “Lacul lebedelor” în noaptea atacului de la Operă. Conform relatărilor lui Andrew, muzica este stranie, inocentă, plină de sentimente. În secțiunea privind războaiele din Cecenia, vizitatorii se uită prin găuri de glonț și de șrapnel pe imagini cu civili răniți şi morţi în tranşee. Curatorii muzeului insistă să tot spună că partea de istorie este onestă și obiectivă. Nu toată lumea e de acord. Dar niciun englez nu întreabă de ţari, de Romanovi, de Ipatiev, de groapa comună. Ce ciudat! Să baţi jumătate de taiga, să admiri fabricile şi uzinele, un amărât turn de apă şi să nu fii curios de moartea Romanovilor, înrudiţi cu familia regală a Marii Britanii?

Călătoria continuă. Ruşii îi învaţă să numere. Le explică originile celtice comune cu ale ruşilor. Davai ceas, davai palton? Niet.

Nimeni nu vrea să mai ştie despre ororile gulagurilor, despre crimele şi satele deţinuţilor din Siberia.

Dar, dacă nimeni nu întreabă, de ce ar recunoaşte ruşii crimele din tundră? Ori soarta cruntă a Romanovilor?

După ce au dat la peşte în Krasnoiarsk, englezii se gândesc la ultimele cuvinte ale lui Gagarin înainte ca nava Vostok 1 să ardă în atmosferă. „Poyekhali!“, țipa el. “Să mergem!” Şi uitarea are un sens...

Filmul este o dovadă vie că marile imperii ştiu să-şi dea mâna în timp de pace. Finanţează lungi călătorii. Împerecheri de formă şi de conţinut. Metempsihoze, nu numai literare. Origini comune, dar nu legate de familiile regale, ci de un trecut incert, necunoscut.

Filmul e de propagandă. Dar puţini pricep că astfel se şterge mizeria trecutului, prin inventarea altor poveşti cu oameni depăşiţi de umbre, de vânători care ştiu cum să le ceară zeilor o amânare a Marii Plecări, fel de fel de babaroase lirice, doar pentru a se pierde esenţa şi crudul adevăr.

Germania a făcut la fel în procesul de denazificare. Totuşi, Auschwitz, Buchenwald, Dachau, oribilele lagăre ale morţii, există pentru că o mare naţiune a suferit.

Dar despre cele şaizeci de milioane de victime ale comunismului nu are a se plânge nimeni. Pentru că nu există niciun interes să fie supărată Administraţia Putin.

Doar învingătorii, din păcate, scriu istoria, cei mici suflă în pumn de frica îngheţului ce ar putea veni în plină primăvară.

Noi de ce nu ştim să scriem poveşti?  

Comentarii

 • Ivan

  19 aprilie 2017 17:51

  Nu prea am inteles mare lucru , consider de actualitate si-mi furnica grebla degetelor cand citesc p-aia cu " Davai ceas , davai palton ". 60 de milioane de victime ale comunismului ? Pe noi , astia socatii , care am supravietuit , nu ne pune la socoteala ca victime colaterale ? Noroc cu mitilicul , golim damigeana dupa damigeana si suflam flacari de se sperie inghetul .Gaspadin Ghilezan , m-ai intristat cu povestea matali , baga un kazacioc sa veselim adunarea ....

  raspunde comentariului
 • Petru

  19 aprilie 2017 15:00

  Scriitorii dumitale sunt cam prostanaci - de fapt fac pe prostii intr-un stil pur englezesc. Englezii sunt cei mai infecti si mai toxici nationalisti din lume. Daca ai scris despre Romanovi si Ekaterinburg trebuia sa adaugi ca Rusia a sanctificat familia Romanovilor. Nota mea - francezii nu l-au sanctificat pe Ludovic al XVI-lea. Poate vor sa-i suga oasele in public. Iata de ce corsicanii vor sa-i trmita la *****.

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  19 aprilie 2017 9:45

  Am fost si eu prin anii '70, intr-o excursie organizata in urss si mi-a fost hiper-destul. La muzee, spectacolele de opera, inclusiv la Ermitaj, autocarul care ne ducea, avea de fiecare data, un singur client, respectiv pe mine in persoana, ghida "de serviciu". In schimb, cand a trebuit sa mergem la mausoleul maimutei impaiate, autocarul a fost surpriza, plin ochi, dar fara mine. Am fost singurul care a refuzat pe fata ca sa-i vad hoitul imbalsamat a acestui diavol impielitat. Aud ca i-ar il cosmetizeaza ca sa-l mai pastreze inca vreo cateva generatii, pt. pulimea im-be-ci-la!

  raspunde comentariului
 • angelo

  19 aprilie 2017 9:22

  Articolul mi-a placut. am fost acum cca 15 printr-o bursa studenteasca la Moscova si de acolo am calatorit la Sankt Petersburg. Am colindat Moscova de la un capat la altul si am vazut si imprejurimile. Ghidul mi-a fost prietena mea care stia limba rusa. E uluitor ce poti vedea fara tipul de ghidaj rusesc. Am observat ca la Moscova nu pot fi vazuti ****** si am intrebat. Dupa cateva situatii de evitare cineva mi-a raspuns fara emfaza ca intr-adevar, au existat, dar in cateva zile au disparut. autoritatile i-au dus undeva. Imi pot imagina ca nu la Soci. Putin mai departe. Propaganda rusa functioneaza excelent daca i te adresezi. Am vazut reportaj pe care jurnalistul il recomanda. Este online, poate fi accesat usor. E un exercitiu de cecitate indusa si acceptata. e tipul de intalnire care nu a avut loc, in care se discuta la un ceai cu oameni selectionati sa zambeasca si sa schimbe conformisme. nicio intrebare indiscreta nu e pusa, nu se iese din traseu cum altfel?, se discuta despre folclor siberian, despre frumusetile unor orase, dintre care unele arata trist. sa nu gasesti altceva decat un turn constructivist la Ekaterinenburg? englezii sunt complezenti si plictisitori, copii rasfatati, premianti intr-o excursie cu scoala. nu inteleg nimic, nici nu intreaba nimic. ca operatiune de propaganda e un film reusit pentru cine nu are habar de istorie. dar, le gasesc o scuza. vrei sa afli ceva despre Rusia, nu te duce in excursie cu clasa sau cu Inturist. sigur, e mai riscant, sigur, poti avea reale probleme, sigur nu esti singur. dar atunci poti vedea Rusia cu adevarat, poti prinde macar o parte din adevarul ei. si Rusia e frumoasa, dar pe alocuri si hidoasa, inspaimantoare, contradictorie. in curtea unei manastiri am descoperit un tanc al armatei rosii venerat ca un fel de moaste. nu era in circuitul turistic. trebuie insa renunti la pliante, sa te ghidezi si dupa ceea ce iti spun localnicii in pietele cele mai modeste. sansa de a da peste un moldovean mai istet te poate ajuta imens. dar asta inseamna sa iesi din traseu si sa renunti la ghidajul autoritatilor. istoria e la doi pasi de tine. mereu. in concluzie, filmuletul de propaganda e unul bine facut, el ilustreaza perfect prin lipsa ceea ce marile puteri nu doresc sa-si aminteasca din istoria europeana. Din fericire noi ne amintim. din nefericire, nu reusim sa punem asta in valoare pt ca si noi aveam baietii nostri care fac orice ca noi sa uitam. eu imi amintesc. Recomandcartea Sabinei Fati si experienta ei viatica in jurul Marii Negre. e un contraexemplu fata de aceasta facatura excursionista cu flecareli siropoase si inutile.

  raspunde comentariului
 • Dan

  19 aprilie 2017 8:41

  Intrebare pentru dl jurnalist Ucigasul Romanovilor a fost rus? Dar seful CEKA din vremea aceea, de ce etnie era? Sunt curios, chiar vreau sa stiu. Intr-o tara in razboi civil e firesc sa te gandesti ca unii isi urmareau propriile interese. Apoi, daca "naivul" scriitor englez stia ca Imperiul Britanic a refuzat cererea de azil politic pentru familia tarului, ca sa nu piarda din popularitate, nu va puneti problema ca stia, dar n-a vrut sa scrie? caci ar fi trebuit sa intre mai adanc in explicatiile istorice...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design