De ce s-ar modifica definiţia familiei din Constituţie?

de Mircea Kivu , 26 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 21:39, 26 ianuarie 2016
De ce s-ar modifica definiţia familiei din Constituţie?

La sfârşitul anului trecut, Coaliţia pentru Familie a început strângerea de semnături pentru revizuirea Constituţiei, în sensul modificării definiţiei familiei (art.47) prin înlocuirea termenului “soţi” cu “bărbat şi femeie”. Scopul evident al acţiunii este de a zădărnici orice încercare viitoare de legalizare a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Trebuie precizat că asemenea căsătorii sunt şi acum interzise prin Codul Civil, care, la art.258(4), precizează: “În sensul prezentului Cod, prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie”. Dar, nu-i aşa?, o lege e mult mai uşor de amendat decât Constituţia.

Iniţiativa cetăţenească a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 25 noiembrie 2015, aproape simultan cu înregistrarea la Comisia Europeană a unei iniţiative (“Mama, tata şi copiii”), de data asta europene, cu obiectiv şi argumentaţie aproape identice. De menţionat că demersul european este iniţiat de un comitet cetăţenesc de orientare catolică, şi că printre membrii acestuia nu se numără niciun român.

Iniţiativele civice vin în contextul în care, în ultimii ani, căsătoriile între persoane de acelaşi sex au devenit legale în mai multe state europene, cel mai recent în Franţa, dar şi în Statele Unite ale Americii. În prezent, cuplurile homosexuale au drepturi egale cu cele heterosexuale în 10 state europene. La fel de adevărat e că există opt state ale căror Constituţii precizează că o căsătorie poate avea loc doar între un bărbat şi o femeie.

Cele două iniţiative au la bază argumente similare. La noi, Coaliţia pentru Familie spune: “Familia, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, este singura relație interumană ce asigură mediul propice nașterii, creșterii și educației generațiilor viitoare”. Catolicii de la „Mama, tata şi copiii“ spun: “Dacă Statul recunoaşte căsătoria, nu este pentru că îi pasă de sentimente, ci pentru că reînnoirea generaţiilor şi creşterea copiilor garantează viitorul naţiunii”. Aşadar, ambele texte pornesc de la ideea că familia ar fi legitimată exclusiv de funcţia reproductivă (în sens biologic, căci e greu de susţinut că un cuplu homosexual nu poate educa copiii la fel de bine ca unul heterosexual). Urmând această logică, un bărbat şi o femeie care nu pot sau nu doresc să aibă copii nu ar avea dreptul să se căsătorească, iar căsătoria ar trebui desfiinţată după ce copiii ajung la maturitate, devenind independenţi.

Totuşi, familia are şi alte rosturi, în afara celor reproductive. A recunoscut-o în repetate rânduri, cel mai recent în vara trecută, Curtea Europeană a Drepturilor Omului: “Relaţia de coabitare în cupluri de acelaşi sex care trăiesc într-un parteneriat de facto stabil se încadrează în noţiunea de «viaţă de familie», în înţelesul Articolului 8 [al Convenţiei europene a drepturilor omului]”. În acelaşi timp, CEDO precizează că nu este obligatoriu ca statele membre ale Consiliului Europei să legalizeze căsătoriile homosexuale, această decizie rămânând la latitudinea statelor. Dar e important că, prin decizia respectivă, argumentul adus în favoarea celor două ini­ţiative cetățeneşti este invalidat.

Autorii iniţiativei de revizuire a Constituţiei, susţinuţi activ de Biserica Ortodoxă, ne anunţă că au strâns deja peste 800.000 de semnături (minimul legal este 500.000) şi că le vor depune în Parlament în martie. Cel mai probabil, procedurile parlamentare vor duce dezbaterile până în sesiunea din toamnă, astfel încât este de aşteptat ca tema să devină principalul subiect al campaniei electorale pentru Parlament, nefiind exclus să avem un referendum simultan cu alegerile. Având în vedere că majoritatea populaţiei este ostilă drepturilor homosexualilor1, politicienilor aflaţi în goana după voturi le va fi extrem de greu să se poziţioneze împotriva amendării Constituţiei.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă (căci despre ea este vorba, în proporţie covârşitoare, când discuţi în România despre “biserică”) cunoaşte un proces lent, dar constant, de pierdere a încrederii în rândul populaţiei. De la nivelul de 80% înregistrat de regulă în anii ’90 s-a ajuns acum la oscilaţii în jurul a 60%, iar comunicarea lamentabilă din perioada tragediei de la Colectiv i-a adus o pierdere suplimentară de 5 puncte procentuale2. Era nevoie de o acţiune spectaculoasă de recâştigare a punctelor pierdute. Or, plasarea în centrul dezbaterii publice a unui subiect care întruneşte adeziunea unei majorităţi substanţiale pare să fie cel mai bun mijloc de atingere a acestui scop.   

Note:

1. Conform Eurobarometrului realizat în mai 2015, doar 36% dintre concetăţenii noştri consideră că “persoanele homosexuale, lesbiene şi bisexuale ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca persoanele heterosexuale”.

2. Conform sondajelor INSCOP din 10-15 septembrie, respectiv 26 noiembrie-2 decembrie 2015, încrederea în Biserică a scăzut de la 61% la 56%.

Mircea Kivu este sociolog

Comentarii

 • NeneaAla

  31 ianuarie 2016 12:39

  Romania mai are nevoie de inca 50 de ani de comunism ca sa inteleaga de ce libertatea nu inseamna libertate doar pentru unii, ci pentru toti. Nu merita sa fie membru UE.

  raspunde comentariului
 • cristelnitza

  29 ianuarie 2016 12:42

  Nu stiu ce mare importanta au sondajele in cazul BOR. Ca si cum ai spune ca daca s-a facut un sondaj care spune ca presedintia, de pilda, nu se bucura de anumite procente ne apucam s-o desfiintam. Desfiintam structurile statului pe baza unor sondaje de opinie? Cat despre homosexuali si lesbine, desigur ca trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca ceilalti indivizi, dar nu se poate nega ca in cazul copiilor crescuti de ei, acestia nu vor avea probleme identitare din start. E una problema identitara a unui copil adoptat de exemplu, pentru ca parintii biologici nu l-au putut creste si alta a unui copil care are de la bun inceput un handicap pentru ca asa au dorit altii. Exista intotdeauna dorinta individului de a se pune la un moment dat intr-o oglinda. Dar cred ca lucrurile stau si altfel, heterosexualii considera ca homosexualii, bisexualii chiar, beneficiaza de mai multa indulgenta si libertate sociala si vor sa-i alinieze sau mai degraba sa-i responzabilizeze pe acestia. Adica a se face diferenta intre dorinta si putinta dar ideal, impletirea acestora. Procesul procreerii e unul indelungat si indiferent de cata dorinta exista, homosexualii si lesbienele sau chiar si cei ce folosesc parinti surogat, ETC., vor sari peste anumite etape de conectare cu copilul si ideal de consolidare a cuplului. Chiar nu stiu ce legatura are 'Nezau in povestea asta...

  raspunde comentariului
 • Dinu

  27 ianuarie 2016 15:37

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • Elena

  27 ianuarie 2016 13:34

  Cred ca tot articolul 48 din Constitutia Romaniei ar trebui modificat , in spiritul normelor internationale vezi art.11 din aceiasi constitutie adica a art.16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului si a art.23 si art. 24 din Pactul International cu Privire la Drepturile Civile si Politice. Textul punctuli 3 din art 48 al constitutiei "Copiii din afara casatoriei sunt egali in fata legii cu cei din casatorie" nu sugereaza discriminarea posibila a copiilor nevinovati data de societate si pe cale de consecinta lipsa unei "Familiii"monoparentale pentru acesti copii?Normele internationale definesc clar termenul "Familia este elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Din fericire ,cu ceva ani in urma au fost minti mai luminate , cu mai mult respect atat pentru morala civica ,si pentru morala crestina !Toate documentele internationale pot fi citite pe internet de catre cei ce vor sa se lamureasca cu vorbaria inutila ,provocatoare si indisciplinata promovata in Romania ,de sus in jos ,la toate nivelele societatii !

  raspunde comentariului
 • mircea

  27 ianuarie 2016 12:54

  De ce? de aia - pentru că AȘA TREBUIE!

  raspunde comentariului
 • Petre TUTEA

  27 ianuarie 2016 9:54

  "Istoria romanilor dezgolita de crucile de pe scuturile voievozilor este egala cu zero. Ca doar ei, voievozii, nu s-au luptat pt ridicarea nivelului de trai. Istoria se face cu Biserica!"

  raspunde comentariului
 • icu

  27 ianuarie 2016 0:12

  erata citeste opreste si aal lor

  raspunde comentariului
 • icu

  27 ianuarie 2016 0:10

  Domnule Kivu,Nu inteleg? 1Daca doi barbati sau doua femei doresc sa traiasca impreuna, dupa cate, stiu nu-i oreste nimeni. De ce e nevoie sa fie si recunoscuti prin lege, caci ei pot sa-si imparta bunurile obtinute impreuna in caz de despartire 1 Daca nu vor sa faca copii si nici nu pot, de ce sa-i infieze pe ai altora? Ce educatie sa le dea, de homo, de lesbi? Nu e absurd? Cum pot creste doi barbati o fetita, sau un baiat care nu este aal lor, fara riscuri majore pentru fiinta aceea nevinovata?

  raspunde comentariului
  • AlinaP

   27 ianuarie 2016 1:24

   icu, nu inteleg. 1. Daca o femeie si un barbat doresc sa traiasca impreuna, dupa cate stiu nu-i oreste nimeni. De ce e nevoie sa fie si recunoscuti prin lege, caci ei pot sa-si imparta bunurile obtinute impreuna in caz de despartire 2. Daca nu vor sa faca copii si nici nu pot, de ce sa-i infieze pe ai altora? Ce educatie sa le dea, de hetero? Nu e absurd? Cum pot creste un barbat si o femeie o fetita, sau un baiat care nu este al lor, fara riscuri majore pentru fiinta aceea nevinovata?Poate ce am spus face exact tot atat sens cat face scrisoarea dumneavoastra, poate aduce putina lumina in intelegerea faptului ca familia inseamna o uniune intemeiata pe buna credinta intre oameni. Nu e dupa noi sa judecam cine se combina cu cine, de ce, daca vor sau nu copii, ce fac si cum rezolva problemele lor, e dreptul lor de decizie.

   raspunde comentariului
   • [email protected]

    27 ianuarie 2016 9:43

    Casatoria a fost si este o uniune fireasca dintre barbat si femeie,binecuvantata de Dumnezeu, celebrata si printr-o ceremonie religioasa. Persoanele de acelasi sex nu pot sa constituie la fel de normal si firesc o astfel de uniune, pt ca sunt persoane in suferinta. De ce suferinta? Pai cum ar putea fi numiti niste oameni care dau o alta utilizare fata de cea normala si destinata, unor orificii ale organelor corpului omenesc, decat oameni bolnavi? Toata compasiunea pt ei, si suferinta lor, dar daca Divinitatea isi dorea o lume de homosexuali n-o mai crea pe Eva langa Adam, iar omenirea se inmultea probabil prin butasi.

    raspunde comentariului
    • Andrei_CC

     27 ianuarie 2016 16:00

     icu httpwww.bbc.comnewsmagazine-26089486httpsgawrylyta.files.wordpress.com201111allan_20pease_20-_20de_20ce_20barbatii_20se_20uita_20la_20meci_20si_20femeile_20se_20uita_20in_20oglinda.pdfAi niste link-uri credibile care sa confirme tot ce ai spus acolo?De ce homosexualitatea exista la toate speciile de mamifere si homofobia doar la oameni?Ai un doctorat in genetica si ai studiat cele 25.000 de gene din ADN-ul uman si ai publicat o teza care a fost confirmata de cercetatorii din domeniu si nu stiam?E posibil ca homosexualitatea si bisexualitatea sa aiba urmatoarele argumente evolutioniste?1. Reducerea violentelor intre masculi in caz ca se nasc mai multi masculi decat femele.2. Surorile fratilor homosexuali sa fie mai fertile.3. Femeile sunt atrase de barbatii care au si trasaturi feminine pt ca sunt indicator al empatiei fata de potentialii copii? In caz ca acest set de gene are efecte pozitive in cazul a 90 din masculi, ele sunt considerate net pozitive pt specie.- Ei strang semnaturi pt casatoria CIVILA, care nu are nici o legatura cu cea religioasa. Doua persoane adulte care se iubesc si platesc taxele ar trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si restul si sa poata decide sa-si imparta bunurile si sa-si poata vizita partenerul la spital in caz de boala. Si nu, testamentul nu e o solutie pt ca este usor atacabil. ca nu am vazut nici o organizatie LGBT in Romania care sa ceara casatorii intre persoane de acelasi sex, cel mult parteneriate, deci BOR se leaga de o falsa problema. Daca aveti dvs un link oficial de la vreo organizatie LGBT din RO care cere casatorie, as vrea sa-l vad. Nu trebuie sa cautati mult, doar 3 organizatii exista, si doar una are vechime Accept romania.Dvs faceti tot ce scrie in biblie? In biblie scrie cum sa-ti bat sclavii suficient cat sa nu moara. Eu zic sa nu punem egal intre Dumnezeu si religie si biserica. Conform bibliei D-zeu e iubitor, atotstiutor si atotputernic. Poate un D-zeu iubitor si atotputernic sa creezepermita crearea iadului? Poate un D-zeu iubitor, atotstiutor si atotputernic sa permita venirea pe lume a cuiva de care stie ca va ajunge in iad?- Valoarea unui om nu e legata de dorinta lui de a avea copii. Alan Turing, celebrul cercetator matematician britaniccare a decodat codul Enigma folosit de nazisti nu a avut copii dar valoarea cercetarilor lui sunt inestimabile.Luand decizii homofobe vom pierde resurse umane valoroase deoarece homosexualii vor emigra. ca sunt cupluri hetero care nu doresc copii, mai ales datorita economiei. ar trebui sa interzicem cuplurilor hetero sa nu faca copii? ne dorim iar copii decretei care ajung in orfelinatear trebui sa ne concentram pe rezolvarea problemelor economice.Familiile monoparentale nu sunt familii? In RO exista 626.149 de familii monoparentale 14.5 din gospodarii, conform recensamantului din 2011.Sau familiile necasatorite dar cu copii. 153.749 de astfel de cupluri.Si daca nu a cerut nimeni casatorii CIVILE gay in Romania atunci de ce strange BOR semnaturi?Ca sa distraga atentia de la adevaratele probleme BOR. Faptul ca primeste bani multi si nu face nimic ca sa ajute oamenii. Faptul ca conducerea BOR nu ajuta putinii preoti buni oameni buni care chiar doresc sa ajute. Faptul ca increderea in BOR a scazut dupa ce patriarhul a avut coloana "oficiala" desi nu are voie apropo, Oprea a plecat. patriarhul pe cand? ca nu i-a pasat de saracii oameni arsi la Colectiv.Asa ca se leaga de o tinta facila homosexualii, tapul ispasitor.Nu-i vad strangand semnaturi pt oprirea avorturilor, divorturilor, etc. Pt ca ar pierde mai mult capital.

     raspunde comentariului
     • QED,

      27 ianuarie 2016 18:06

      adica tocmai ce spuneam. Homosexualii sunt oameni in suferinta. Oricine iti citeste postarea se dumireste. Iisus, a carui invatatura incerc sa o aplic in viata, ne indeamna in esenta sa ne respectam semenul ca pe noi insine, sa-l compatimim si sa-l ajutam cand e suferind. Nu zice nimic-daca ai curiozitatea sa citesti Noul Testament- de "sclavi batuti pana la moarte", dar ne aminteste ce au patit pidosnicii din Sodoma si Govora pt ca sa ne ferim de astfel de apucaturi. Dumnezeu a creat omul perfect, Adam alaturi de soata sa,Eva, insa ceea ce a devenit omenirea mai apoi a fost ALEGEREA OMULUI nu a Creatorului! Aceasta lume decazuta este supusa unei permanente alegeri intre bine si rau. Pentru asta ni s-a dat liberul arbitru. NU Divinitatea este vinovata pt alegerea ta! Cat despre demisia Patriarhului aceasta e o falsa problema nascuta dintr-o manipulare ordinara. Era vorba de slujba de pomenire tinuta in duminica urmatoare a zilei tragediei care nu s-a facut la fata locului,la club, ci in Biserici, acolo unde trebuiau sa mearga cei care au pus-o in discutie. Adica in spatiul liturgic, tocmai pt a se evita manifestarile ostile la adresa preotilor, asa cum procedeaza si acum ateii si homosexualii pe diverse canale media. Culmea este ca cei necredinciosi isi gasirera in asta o marota dupa tragedie, de parca Patriarhul ar fi fost responsabil cu siguranta si securitatea localului. Si ce crezi,AndreiCC, schimbandu-l,vine alt Patriarh care va da binecuvantarea Bisericii relatiilor homosexuale ? Biet suferind, ai toata compasiunea mea!

      raspunde comentariului
      • Andrei_CC

       28 ianuarie 2016 13:15

       QED, De ce crezi ca Sodoma Gomora se refera la homosexualitate si nu la incalcarea regulii despre hospitalitate.Acum cateva mii de ani in desert, sa ti se refuze sederea insemna moartea.In povestea cu Sodoma violul homosexual al invitatilor a fost o incalcare a reguli de hospitalitate.Sa interpretezi povestea cu Sodoma Gomora ca fiind despre homosexualitate e ca si cum ai citi o poveste despre o crima cu un topor si sa spui ca povestea e despre topor.De ce crezi ca noul testament e mai bun? Plus ca Isus nu a infirmat niciodata vechiul testament.Plus ca Isus suferea de schizofrenie, paranoia delir. El era un copil adoptat acu cateva mii de ani in orientul mijlociu. Copii nu l-au tratat ok deci a zis ca este fiul lui D-zeu ca sa-i faca sa taca.La inceput vorbea despre iubirea, pana si-a facut adepti si apoi a inceput sa devina mai violent.Hai sa vedem ce zice Isus in noul testament, al "iubirii"Luke 223636. Si El le-a zis "Acum, dimpotriva, cine are o punga s-o ia cine are o traista, de asemenea, s-o ia si cine n-are sabie sa-si vanda haina si sa-si cumpere o sabie.Revelation 222-23So I will cast her on a bed of suffering, and I will make those who commit adultery with her suffer intensely, unless they repent of her ways. I will strike her children dead. Then all the churches will know that I am he who searches hearts and minds, and I will repay each of you according to your deeds.A blestemat un smochin ca nu face fructe in afara sezonului smochinilorMarcu 111212. Si a doua zi, iesind ei din Betania, El a flamanzit.13. Si vazand de departe un smochin care avea frunze, a mers acolo, doar va gasi ceva in el si, ajungand la smochin, n-a gasit nimic decat frunze. Caci nu era timpul smochinelor.14. Si, vorbind, i-a zis De acum inainte, rod din tine nimeni in veac sa nu manance. Si ucenicii Lui ascultau.Luca 142626. Daca vine cineva la Mine si nu uraste pe tatal sau si pe mama si pe femeie si pe copii si pe frati si pe surori, chiar si sufletul sau insusi, nu poate sa fie ucenicul Meu.Dovada schizofrenieihttpwww.examiner.comarticlejesus-and-schizophreniaMatei 123030. Cine nu este cu Mine este impotriva Mea si cine nu aduna cu Mine risipeste.46. Si inca vorbind El multimilor, iata mama si fratii Lui stateau afara, cautand sa vorbeasca cu El.47. Cineva I-a zis Iata mama Ta si fratii Tai stau afara, cautand sa-Ti vorbeasca.48. Iar El i-a zis Cine este mama Mea si cine sunt fratii Mei?Luca 1247-4847. Iar sluga aceea care a stiut voia stapanului si nu s-a pregatit, nici n-a facut dupa voia lui, va fi batuta mult.48. Si cea care n-a stiut, dar a facut lucruri vrednice de bataie, va fi batuta putin. Si oricui i s-a dat mult, mult i se va cere, si cui i s-a incredintat mult, mai mult i se va cere.Matei 153-43. Drept raspuns, El le-a zis "Dar voi de ce calcati porunca lui Dumnezeu in folosul datinii voastre?4. Caci Dumnezeu a zis "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta" si "Cine va grai de rau pe tatal sau sau pe mama sa sa fie pedepsit negresit cu moartea." httpwww.evilbible.comdo-not-ignore-the-old-testamentwhat-would-jesus-doMatei 102121. Fratele va da la moarte pe fratele sau, si tatal pe copilul lui copiii se vor scula impotriva parintilor lor si-i vor omori.

       raspunde comentariului
       • "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta".

        28 ianuarie 2016 14:20

        Dumnezeu n-a zis 'cinsteste pe tatii tai'. Sau 'pe mamele tale!' Amice, stiinta umana este convinsa de mult ca rectul unui om este destinat pt defecatie. Nu pt perversiunile unor bolnavi. In rest sa fii sanatos, ca de intalnirea cu Cel pe care-l contesti atata, tot nu vei scapa.. Dumnezeu nu a creat oamenii cu dorinte homosexuale. Biblia ne spune că oamenii devin homosexuali din cauza păcatelor , Romani 124-27, dar si în ultimă instantă ca urmare a propriei lor alegeri în această privintă. Pot exista persoane care se nasc cu o înclinatie mai crescută pentru a deveni homosexuali, după cum există oameni care se nasc cu o înclinatie către violentă sau către alte păcate. Însă aceasta NU SCUZA CU NIMIC o persoană care alege să păcătuiască, lăsându-se în voia propriilor dorinte sau înclinatii. Dacă o persoană se naste cu o înclinatie mai crescută către furie, îi dă oare asta dreptul să se dedice furiei si să practice furia în viaa sa? Cu sigurantă că nu! Acelasi lucru este perfect valabil si în cazul homosexualitătii.Trebuie spus că Biblia nu descrie homosexualitatea ca fiind un păcat mai mare decât toate celelalte. Toate păcatele sunt îndreptate împotriva lui Dumnezeu. Homosexualitatea este numai unul dintre lucrurile păcătoase prezentate în 1 Corinteni 69-10 care îi separă pe oameni de împărătia lui Dumnezeu. Conform Bibliei, iertarea păcatelor de către Dumnezeu este disponibilă în mod egal pentru un homosexual, la fel ca si pentru unul care săvârseste adulter, sau ca pentru un închinător la idoli, un ucigas, un hot etc. Dumnezeu promite de asemenea că oferă tărie pentru biruinta asupra păcatelor, inclusiv asupra homosexualitătii, pentru toti cei care se încred în Iisus Hristos pentru mântuirea lor -1 Corinteni 611 2 Corinteni 517.

        raspunde comentariului
 • ion

  26 ianuarie 2016 23:01

  Raspunsul la intrebarea din titlu este DIN GRESEALA!

  raspunde comentariului
 • eroare d-le Kivu

  26 ianuarie 2016 22:17

  Nu comunicarea lamentabila a BOR, ci MANIPULAREA ordinara a jurnalistilor a facut ca in presa sa apara versiunea in care Patriarhul ar fi spus ca "daca tinerii de la 'Colectiv' ar fi venit la slujba la Biserica, nu la club,nu si-ar fi pierdut viata". Asta atunci cand Patriarhul a fost intrebat de ce n-a tinut o slujba de pomenire in duminica imediat urmatoare la fata locului, a tragediei si cand, P. Daniel a raspuns ca slujba s-a tinut in toate bisericile, iar cei care voiau sa le asculte trebuiau sa vina in biserica nu la club! De altfel s-a vazut interesul jurnalistilor la slujba de pomenire de 40 de zile cand au absentat cu desavarsire, de fata fiind doar preotii si rude ale celor decedati. Caci manipularea si-a produs efectul iar subiectul nu mai era de interes pt jurnalisti..Cat despre incredere romanilor in Biserica, nu va alarmati, d-le Kivu. De vreo doua mii de ani, periodic, tot ii canta unii prohodul..

  raspunde comentariului
 • istoria se repeta

  26 ianuarie 2016 22:09

  un prost mai da o piatra in balta si zece destepti nu reusesc sa o scoata

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design