Şefii instituţiilor care au o responsabilitate directă sau indirectă în dispariţia bruscă a lui Sebastian Ghiţă au profitat de faptul că acesta a fugit înainte de Crăciun, când opinia publică are preocupări mai casnice, pentru a încerca să scape cu funcţiile intacte.
Dacă, după scandalul izbucnit o dată cu „evadarea“ în Siria a teroristului Omar Hayssam, şi-au pierdut poziţiile directorul SRI şi al SIE, dar şi procurorul general, acum s-a aşezat o ciudată linişte cu privire la sancţionarea celor responsabili.
Doar unii jurnalişti au insistat, fără mare tragere de inimă totuşi, pe găsirea unor vinovaţi. În rest, deşi au trecut zece zile de la plecarea mogulului de Ploieşti, nici Serviciul Român de Informaţii, nici cel de Informaţii Externe, nici Administrația Prezidențială, DNA sau parlamentarii din comisiile de apărare nu au avut un răspuns oficial la întrebarea dacă Sebastian Ghiţă mai este sau nu în ţară.
Lupta politică pentru Guvern dintre Klaus Iohannis şi PSD contribuie în plus la această „deturnare a atenţiei“ de la responsabilităţile din cazul mogulului IT.
Nevinovăţia invocată pe surse de către SRI sau oficial de către Inspectoratul General al Poliţiei Române nu este în măsură să ne mulţumească, deşi unii comentatori par să o considere suficientă. Dar, şi în 2006, după dispariţia lui Omar Hayssam, Radu Timofte, directorul Serviciului Român de Informaţii, și Gheorghe Fulga, directorul SIE, au susținut că nu sunt responsabili. Totuşi, pe fondul presiunii puse de preşedintele Traian Băsescu, aceştia şi-au dat demisia. Astăzi, nimeni nu simte nevoia să facă acest gest de onoare.
Liniştea reconfortantă pentru „instituţiile de forţă ale României“ a fost spartă tocmai de cel a cărui dispariţie o acoperă. Fugarul Ghiţă a apărut într-o înregistrare video difuzată de postul TV pe care-l controlează şi a lansat acuzaţii peste acuzaţii tocmai înspre zonele de la care opinia publică aşteaptă răspunsuri, SRI şi DNA.
„Dacă înregistrarea a început să ruleze, lucrurile nu mai sunt bine deloc, înseamnă că nici un argument şi nici o raţiune nu va mai putea să mă facă să tac“, a avertizat Sebastian Ghiţă în mesajul său de ieri. Şi aici se află cheia pentru care mogulul de Ploieşti nu este de găsit de zece zile, de când a fost văzut ultima oară la o chermeză a SRI.
Presa a vorbit despre faptul că mogulul IT ar fi trebuit să reprezinte un caz de siguranţă naţională pentru că ar duce cu el în străinătate secretele pe care le cunoaşte despre zone-cheie ale statului român, acolo unde a pătruns cu softurile pe care le-a vândut ministerelor. Desigur, şi aceasta este o vulnerabilitate, dar având în vedere că majoritatea programelor oricum nu funcţionează sau sunt mai degrabă o abrambureală, riscurile sunt foarte mici. În cel mai rău caz, un eventual spion care ar încerca să afle câţi contribuabili la sistemul medical are România s-ar trezi că sistemul informatic al cardului naţional de sănătate nu funcţionează vreo patru zile.
Riscul real, în cazul lui Sebastian Ghiţă, este mai degrabă de ordin intern decât extern, pentru că acesta pune în pericol mai ales persoane importante din stat decât statul în sine. Fostul deputat membru în Comisia de control al SRI, trimis în judecată sau urmărit penal alături de personaje precum Victor Ponta, poliţişti şi procurori, cară cu el secretele penale despre oamenii care l-au folosit pentru a face avere. Faptul că mogulul de Ploieşti este creaţia unei tabere din SRI este deja uacceptat de toată lumea. Serviciul Român de Informaţii nu s-a chinuit să nege această informaţie nici măcar pe surse.
Desigur, Sebastian Ghiţă are dezavantajul de a nu fi credibil. Toate acuzaţiile făcute până acum împotriva procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, nu au fost susţinute de probe reale. Nici măcar celebrele întâlniri din vie nu le-a documentat măcar printr-o poză. Dar asta nu înseamnă că nu are şi „nucleare“ adevărate la dispoziţie.
„Moral, toţi suntem vinovaţi pentru că avem un stat slab care nu are capacitatea să impună domnia legii“, au declarat surse din Serviciul Român de Informaţii pentru portalul România Curată, în legătură cu dispariţia creaţiei lor.
Perfect adevărat, dar România nu se întăreşte cu scuze şi căinţe de copil prins cu o boacănă, ci cu pedepsirea, administrativă şi chiar penală, a celor care au înlesnit dispariţia acestui personaj care încă îşi bate joc de statul ăsta slab.
_____________________________________________
Urmărește-l pe jurnalistul Răzvan Chiruță și pe rețelele sociale
și
sau Twitter
Am votat, voi continua să votez, dar până la urmă pot să îi înţeleg şi pe cei 60% care au ignorat acest drept – https://t.co/r8opjxlZKY
— Razvan Chiruta (@razvan_chiruta) December 19, 2016