19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCiclonul care a blocat Capitala era crivăț rusesc | OPINIE

Ciclonul care a blocat Capitala era crivăț rusesc | OPINIE

Orgia mediatică de miercuri a arătat cât de departe poate merge iresponsabilitatea unui partid (PSD) și a unei politruce din administrație (Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele). Și cât de mare e puterea propagandei.

O zi obișnuită, cu o furtună banală pe înserat, a fost transformată de câteva televiziuni, cu aceleași oi negre în prim-plan (Antena 3 și RTV), într-o iminentă apocalipsă. Spaima a pus stăpânire pe milioane de oameni. Epicentrul isteriei a fost localizat în București, unde propaganda TV a fost întreținută cu informații abisale de către însăși primărița Firea.

Măsurile luate de Vrăjitoarea din Voluntari au fost disproporționate. Închiderea școlilor la ora 17.00 a fost profund irațională. Până după ora 19.30, în București n-a căzut niciun strop de ploaie și nici vântul nu s-a învrednicit să bată. Dar măsura anunțată de primăriță a amplificat spaima generală.

Dublată de titlurile apocaliptice de la Ministerul Propagandei (Antena 3, RTV) și de frecvența apariției televizate a primăriței-cu-foame-de-imagine (breaking news din oră în oră), scurtarea cursurilor a generat paralizarea traficului în întreaga Capitală. Niciodată nu s-a ajuns atât de departe! De data asta n-au mai circulat normal nici tramvaiele, ale căror linii au fost blocate de autoturisme și chiar de autobuze RATB. Timp de câteva ore, spre cerul încă liniștit s-au înălțat, din traficul bucureștean, milioane de sudalme. N-ar fi de mirare să aflăm că primărița heirupistă a sughițat nonstop.

De când s-a cuibărit la Primăria Capitalei, soțioara lui Pandele putea să mai închidă școlile de vreo zece ori. Furtuni modeste, precum cea de miercuri seară, au loc aproape lunar. De ce n-a făcut-o altădată și a făcut-o acum? Pentru că de data asta a speriat-o precedentul Timișoara. Dar și pentru că a vrut să se urce pe val. Consilierii au sfătuit-o să încalece pe mătură și să-și demonstreze calitățile de vrăjitoare. Și a urcat, cinic-iresponsabilă, fără a lua în calcul răul pe care-l poate face.

Scenariul aplicat miercuri de consilierii Gabrielei Firea nu este o noutate. El se bazează pe o schemă simplă: bagă spaima în oameni, creează-le un pericol înspăimântător, pune-i în fața unui dușman nemilos, inventează-le inamici nevăzuți, fierbe-i în suc propriu și apoi intră în scenă și salvează-i! Îți vor fi recunoscători toată viața.

O schemă similară – cea mai mare din ultimii 50 de ani – a fost aplicată în decembrie 1989. Atunci, regizorul sovietic a creat inamicul invizibil („teroriștii lui Ceaușescu“) și a scos pe scenă salvatorul providențial (Ion Iliescu) și echipa sa (FSN). Poporul a fost mai întâi speriat, înspăimântat, împușcat, apoi „salvat“. Momeala a fost mușcată, iar salvatorul Iliescu s-a instalat confortabil în șaua conducătorului, pregătit să-și călărească poporul după voința jockeului de la Moscova.

Întrebarea e: dacă regia e aceeași, oare și regizorul o fi același? În ce măsură se implică destabilizatoarea Rusie în operațiuni de acest gen în România? Bănuiala mea e că implicarea e totală. Evoluțiile din ultima vreme arată o pliere tot mai clară a politicii PSD pe modelul oligarhic-criminal al Rusiei lui Putin.

Dar, pentru ca planul crivățului rusesc să funcționeze și pentru uraganul Vrăjitoarei din Voluntari, a fost nevoie ca Ministerul Propagandei să lucreze la capacitate maximă (așa cum TVR-ul lui Brateș a lucrat în 1989). Toată ziua, pe ecranele televizoarelor au rulat titluri țipătoare: „Capitala, amenințată de marele uragan“, „Când va lovi ciclonul ucigaș“, „Măsuri de ultimă oră în așteptarea furtunii devastatoare“.

N-a venit nici ciclonul, nici uraganul, nici furtuna ucigașă, dar s-a declanșat o avalanșă neprevăzută de regizor: cea de pe Facebook. O avalanșă care, dublată de corul înjurăturilor din traficul rutier, amenința s-o nimicească pe primărița circăreasă.

Și atunci au intrat în scenă propagandiștii de tip Gâdea, Badea și Radu Tudor, la talk-show-urile de seară. Bine furajați de Firea și de primarii de sector (toți ai PSD) cu contracte grase din banii bucureștenilor, slugoii „ciumei roșii“ au încercat să mute mortul în ograda altora. Cică nu Firea și televiziunile de casă ale PSD au declanșat isteria, ci un postac anonim de pe Facebook! De parcă postacul a închis școlile! Și tot el a apărut la televiziuni, cu un aer marțial, de zece ori pe zi! Și tot el a pus pe ecrane titluri apocaliptice!

În cușca lui de la Antena 3, Gâdea fremăta, în așteptarea unei știri salvatoare. Îi lipsea un mort, îi trebuia un mort ca să arate că n-a fost chiar o ploicică de vară întârziată. Un mort care să sufle în pânzele ideii de ciclon, de uragan, de furtună devastatoare. Și, deodată, fața lui Gâdea s-a luminat: „Doamnelor și domnilor, Breaking News! Avem un mort în București…“.

Dar mortul nu era al uraganului inexistent, ci al unei nenorociri banale: netoaletarea copacilor din Capitală. Primăria Firei nu și-a făcut treaba nici în privința asta. În București, orice vânticel poate omorî oameni, pentru că stau în picioare, amenințători, sute de copaci uscați sau șubrezi. De asemenea, construcții gata să cadă și panouri instabile. În loc să elimine pericolele în lunile de liniște, Firea acționează isteric atunci când vine furtuna.

Dar pentru că Vrăjitoarea lu’ Pandele nu trăiește din fapte, ci doar din imagine, trebuia să găsească un țap ispășitor și pentru asta. Și l-a găsit: ONG-urile ticăloase, care fac gălăgie să nu fie tăiați copacii! Minciuna este evidentă: ONG-iștii se opun doar tăierii copacilor sănătoși, pândiți de drujbele mafiei imobiliare și de combinațiile primăriței.

Așa a mai trecut o zi de propagandă zgomotoasă. Propagandiștii au creat isterie și tot ei caută să tragă foloasele. Ei au adus uraganul și tot ei încearcă să-l omoare. Grea e și viața de propagandist! Grea, dar foarte bănoasă.

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă