Criza se strecoara in Romania aproape pe furis. Intre doua mesaje electorale si o discutie despre politica, scoate capul cate o stire despre o firma care trage, pentru moment, obloanele. Deocamdata concediul de iarna prelungit si partial platit se numeste somaj tehnic, si toata Romania spera ca anul viitor lucrurile se vor stabiliza. In bine. In contraoferta, apar stirile despre somajul de anul viitor, presupus a atinge numere cu sase cifre. Estimarile se bizuie pe banuiala ca mai mult de jumatate de milion de romani se vor repatria din cauza recesiunii din Spania si din Italia. Eroarea consta in faptul ca nu se poate evalua exact cati vor reveni in tara, iar aceia care o vor face nu vor fi somerii nostri. Ei ar putea fi cel mult somerii spaniolilor, deoarece Spania le va plati ajutorul de somaj, nu Romania.
Ei vor fi probabil cei care vor dezvolta micile afaceri in agricultura cu banii agonisiti in strainatate. Ei vor veni cu economiile lor in euro si ar putea fi motorul care va grabi adoptarea monedei unice europene. Stranierii repatriati stiu pe buzunarul lor ce inseamna sa ai o moneda stabila si ieftina. Multi dintre ei au luat credite in Spania sau in Italia si au constatat ca pretul imprumutului a fost mai avantajos acolo decat acasa.
In vremuri de criza, adoptarea euro a devenit o tema de lucru sau de meditatie pentru multe tari europene. Pentru multe dintre tarile cu economii fragile din spatiul est-european criza a accentuat nevoia de a se proteja integrandu-se monetar in Europa. Ei se pun la adapost de fluctuatiile cursului de schimb si de atacurile speculative.
In Ungaria, premierul Ferenc Gyurcsany a declarat ca este mai avantajos sa adopte euro decat sa incerce sa pastreze moneda nationala. Criza, spune premierul ungar, a nascut necesitatea aderarii rapide lazona euro. Deocamdata ramane un anunt retoric, deoarece Ungaria nu si-a fixat, in invalmaseala crizei, vreun calendar euro. Ministrul polonez de Finante, Jacek Rostowski, a ajuns la aceeasi concluzie si pregateste o adoptare rapida a monedei unice europene, deoarece criza a pus presiune pe zlot si a prabusit Bursa din Varsovia, odinioara campioana regionala. Astfel, guvernul condus de Donald Tusk a accelerat, in octombrie, proiectul adoptarii euro in 2012 si incearca sa-l convinga pe presedintele Poloniei, cunoscut eurosceptic, de necesitatea adoptarii monedei unice. In Cehia, o alta tara care si-a lasat timp pentru a-si pregati economia in scopul adoptarii euro, companiile greu incercate de criza, fac presiuni puternice pentru a grabi stabilirea unui traseu clar de adoptare a euro.
Nu este insa suficient sa vrei sa faci din euro moneda ta de plata, trebuie sa te califici in spatiul monedei unice. E un efort de adaptare a economiei si un exercitiu de asteptare in anticamera. Avertismentul Fitch potrivit caruia Romania va fi silita sa amane adoptarea euro trebuie citit cu atentie. Poate a venit vremea sa ne rezolvam problemele, nu sa ne lamentam in cor antic din cauza severitatii cu care suntem analizati. Noi nu putem adopta euro mai repede din cauza faptului ca am trait cu o inflatie ca in vremurile Republicii de la Weimar, intr-o vreme cand in tot restul Europei preturile cresteau rezonabil, ceea ce a distrus si economiile populatiei, si afacerile firmelor.
In esenta, euro a oferit un punct de sprijin imens economiilor mai putin dezvoltate. "Noi, grecii, am criticat mult adoptarea euro. La vremea respectiva toata lumea era furioasa, deoarece avea senzatia ca se scumpise totul din cauza euro. Acum insa respiram usurati deoarece drahma ar fi fost o moneda fragila, ceea ce ar lovit pe toata lumea. Constatam ca euro este un factor de stabilitate", mi-a declarat Theodoros Karakasis, membrul in boardul unei EFG Eurobank.