Guvernatorul Mugur Isarescu a curmat, prin surprindere, linistea tihnita a notarilor si a agentilor imobiliari, cand a anuntat ca are nevoie de statistici coerente ale pietei imobiliare. El a mers mai departe si a spus ca le va cere notarilor sa furnizeze date statistice privind preturile imobiliare, dupa modelul francez, sugerand ca actualele cotatii ale locuintelor nu reflecta realitatea. Brusc, peisajul s-a animat si o serie de alte institutii au sarit in actiune, toate fiind in cautarea pretului real al pietei.
Daca guvernatorul va reusi sa introduca obligativitatea alcatuirii unui set de date lunare statistice privind evolutia preturilor, vom avea un inceput de reglementare a pietei imobiliare, absolut necesar pentru dezvoltarea acesteia. In ce ma priveste, am avut intotdeauna o retinere in fata articolelor care evaluau preturile pietei imobiliare, deoarece noi, ziaristii, nu aveam la dispozitie decat preturile furnizate de agentiile imobiliare. Intr-un anume sens, presa este cea care, publicand asa-numitele preturi ale locuintelor – de fapt, preturile de strigare –, le-a stampilat. Ceea ce dorea sa obtina un agent imobiliar devenea, prin publicare, pret de piata. Or, acestea nu sunt insa decat preturile de oferta, nu si cele la care se incheie tranzactiile. Singura sursa certa a pretului real al trazactiilor imobiliare este notarul, deoarece in cabinetul sau se intalneste cererea cu oferta. Cabinetul notarial este platforma pe care se incheie tranzactia, deci sursa cotatiei.
Initiativa guvernatorului bancii centrale ar putea fi justificata de prudenta. Lui Isarescu ii este teama ca, in cateva luni, Romania ar putea oferi imaginea unei prabusiri a pietei imobiliare, cu consecinte brutale asupra ratingului. Asta, pentru ca, recent, o companie poloneza implicata in afaceri imobiliare romanesti a dezvaluit ca jumatate dintre locuintele nou-construite de la noi sunt goale. Compania poloneza a pus degetul pe rana asa-numitilor dezvoltatori – investitorii in constructii rezidentiale care au nevoie de investitii pentru proiecte. Multe dintre aceste apartamente in cartiere rezidentiale noi au fost vandute, inca din stadiul de proiect, englezilor sau irlandezilor carora li se promitea un boom al pietei romanesti. Justificarea boom-ului era o realitate: cererea mare de locuinte, cuplata cu explozia creditarii, in conditiile unei economii in expansiune. Insa piata europeana se contamineaza treptat de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, cu radacini americane, iar Isarescu se teme ca nu ne va ocoli.
Alan Greenspan, legendarul ex-presedinte al Federal Reserves, considerat si acum omul ale carui pareri au forta de a misca pietele financiare, le-a uluit recent, avertizand, intr-un interviu acordat cotidianului El Pais, ca unele tari europene – si a numit Spania – vor cunoaste in curand o scadere a preturilor pietei imobiliare, de o amplitudine mai mare decat cea americana. Prudent, Isarescu vede si in Romania cel putin doua semne de ingrijorare si un semnal de calm, care ii lasa timp de negociere cu notarii. Ingrijorare pentru nivelul preturilor locuintelor, care e din ce in ce mai limitat de posibilitatea reala de cumparare, in conditiile in care romanii sunt deja supraindatorati. In al doilea rand, guvernatorul stie ca bancile vor fi obligate sa majoreze dobanzile la credite, deoarece criza internationala a limitat accesul la finantare ieftina si pe timp de criza e mai dificil sa obtii un imprumut. Bancile au anuntat ridicarea dobanzilor la depozite, dar majorarea celor asociate imprumuturilor e o chestiune de timp. Isarescu e relaxat pentru ca economia se simte inca bine.