In conditiile actualei crize economice globale, este evident ca in plan national se pot gasi paliative, dar nu solutii. In masura in care e posibila, la eliminarea cauzelor se poate ajunge doar prin strategii adoptate la nivel european sau global. Rolul Parlamentului European ar fi acela de a gasi modalitatile ca numeroasele rotite care formeaza acest urias angrenaj numit Uniunea Europeana sa functioneze unitar si eficient. Cu alte cuvinte, sarcina viitorilor europarlamentari, indiferent de nationalitate, este de a promova solutii pentru eficientizarea Uniunii (de aceea nu se formeaza grupuri parlamentare nationale, ci dupa orientarile politice).
Semnalam, intr-un articol trecut, faptul (relevat de datele ultimului Eurobarometru) ca romanii se disting de ceilalti europeni printr-o viziune politica excesiv de autarhica: furnizeaza cel mai mare procent de raspunsuri "nu stiu" la intrebarile legate de problematica europeana, iar cand sunt intrebati despre instantele care ar putea rezolva criza economica opteaza majoritar pentru guvernul national.
Canalele de stiri nu par nici ele preocupate de faptul ca ne aflam in mijlocul campaniei pentru alegerea Parlamentului European – decat in masura in care, in discursurile electorale, politicienii strecoara cate o sageata veninoasa la adresa presedintelui sau a unor adversari.
Vinovatia pentru lipsa de interes nu trebuie cautata doar in mass-media. Partidele par sa bifeze cu lehamite participarea la aceste alegeri, unicul mobil valabil fiind acordarea de compensatii unor membri de partid ramasi "fara coledzi" in urma uninominalului de asta-toamna.
Singurul partid care are postat pe site un fel de platforma electorala formala este PSD. In continut insa, principalele puncte ale acesteia vizeaza relansarea economiei romanesti si iesirea din criza, asigurarea accesului la sisteme de sanatate si educatie de calitate, modernizarea agriculturii si a satului romanesc, drepturi depline pentru romani in Uniunea Europeana. Probabil, se intentioneaza infiintarea unei sucursale PSD a Parlamentului European la Chiajna.
PNL nu s-a ostenit sa posteze un text despre intentiile candidatilor sai pentru institutia europeana. Exista o lista cu pozele acestora, cam trei sferturi nefiind insotite de o minima prezentare (oricum, nu conteaza). In schimb, au impanzit orasul cu afise galbene pe care scrie "Europa e liberala" (se refera oare la ponderea grupului liberal in PE?) si "Bani pentru romani. Bani europeni". Aici am o problema. Una din functiile UE este aceea de a acorda fonduri pentru programe de dezvoltare, cu precadere tarilor mai sarace. Dar nu acesta este scopul primordial pe care l-au avut in vedere cei care au fondat organizatia. E ca si cum ai spune ca te-ai casatorit numai ca sa capeti zestrea miresei. Cam putin pentru o viziune liberala.
PDL pare sa se fi ostenit mai mult, organizand in toata tara manifestatii de prezentare a candidatilor, agrementate cu dansuri populare si "Treceti batalioane romane Carpatii". Din pacate, obiectivele enuntate de catre liderul partidului sunt si ele limitate la interese romanesti imediate: adoptarea monedei euro, intrarea in spatiul Schengen, absorbtia fondurilor europene, eliminarea mecanismului de verificare si control pe justitie, relansarea economica a tarii. E drept ca au fost citite de catre primul ministru, dar n-am inteles de ce a zis ca fac parte din platforma pentru alegerile europarlamentare.
As fi vrut sa ma refer si la platforma UDMR, dar nu am reusit sa o gasesc nici pe site-ul partidului, nici in alta parte. Cat despre PRM, nu raman multe de spus dupa ce al doilea candidat de pe lista, Gigi Becali, a declarat ca si-a depus candidatura pentru a-si rezolva problemele cu justitia.
Cu alte cuvinte, in viziunea politicienilor romani care vor sa ajunga la Strasbourg, Parlamentul European are exclusiv un rol de redistribuire a resurselor catre tarile mai sarace, resurse de altfel din ce in ce mai reduse, in conditiile in care toate tarile membre se afla in recesiune. Ca sa nu mai vorbim ca gestiunea resurselor este de competenta Comisiei, nu a Parlamentului. Sunt de acord ca europarlamentarii romani trebuie sa intreprinda diligente pentru imbunatatirea situatiei tarii lor, dar nu vreau sa-mi imaginez cum ar functiona aceasta institutie daca fiecare reprezentant ar avea in vedere exclusiv interese nationale, asa cum ne lasa sa intelegem platformele analizate mai sus.
Actuala campanie electorala este, detasat, cea mai obscura dintre cele care au avut loc in ultimii 20 de ani in Romania. Mesajele sunt neadecvate, mass-media si publicul le ignora. Probabil, vom inregistra peste doua saptamani un nedorit record european: cea mai scazuta rata de participare la alegeri. Asta, dupa ce sondajele inregistrau in Romania, pana de curand, cel mai ridicat entuziasm fata de institutiile europene.