Au început epurările pe criterii politice din învățământ. E vremea șacalilor | OPINIE

de Cătălin Osiceanu , 23 august 2017 - stire actualizata la ora 17:10, 23 august 2017
Au început epurările pe criterii politice din învățământ. E vremea șacalilor | OPINIE

România rămâne țara tuturor posibilităților în materie de „execuții“ politice. Abuzul în serviciu, pe care actuala clasă politică dorește, cu tărie, să-l elimine din Codul Penal, are loc de cinste atunci când se dorește eliminarea adversarilor politici sau a celor care nu și-au exprimat, clar, opțiunea politică și nu răspund comenzilor de partid, fie ele și… ilegale uneori, de la conducerea instituțiilor de stat. În unele cazuri, nu apartenența politică reprezintă „vina“ celor excluși, ci, incredibil, competența, corectitudinea și atitudinea față de gravele nereguli ce guvernează aces­te instituții.

De la ultimele alegeri, Guvernul României abundă de miniștri ce dovedesc, prin acțiunile lor, că au un rol bine definit în instaurarea „ordinii“ de partid. Numai că România nu este un partid. Această „ordine“ face loc ascensiunii unor grupări care doresc să-și ascundă activitățile ilegale. Pentru ei se fac și se desfac legi, se inventează sau se reinventează instituții de forță sub control guvernamental, se încalcă principiul fundamental al statului de drept, prevăzut în Constituția României, cu privire la separaţia şi echilibrul puterilor statului. Cu toate acestea, lor nu li se întâmplă nimic. Deocamdată! Aș putea spune că trăim cea mai cumplită dictatură: Imunitatea statului corupt.

Educația este și va rămâne un domeniu strategic. Dezvoltarea unui stat modern, bazat pe principii democratice, nu se poate face fără o educație de calitate. Paradoxul vremurilor noas­tre este că „lupii au ajuns paznici la oi“. Prin tot ceea ce face în ultima vreme, Ministerul Educației acționează contrar intereselor de bază ale învățământului românesc, tot ce întreprind se cufundă în ridicol, iar reprezentantul de vârf al acestui minister nu poate fi, din păcate, un model intelectual nici pentru cadrele didactice, dar nici pentru elevi. Printre acțiunile veleitare ale echipei ministeriale amintesc:

- schimbarea metodologiei de concurs în timpul concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct (se întâmpla la preluarea conducerii politice a ministerului și, conform metodologiei, cei care nu promovaseră sau directorii care nu se înscriseseră la concurs nu puteau primi o numire cu delegație din partea inspectorului general);

- menţinerea eliminării din examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, la proba scrisă la disciplina „Istorie“, a doi candidați acuzați că pe lucrările lor apar scrieri/grafii diferite, chiar dacă o echipă de control din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale a constatat că cele două lucrări au toate aparenţele unor lucrări autentice, redactate de cei doi candidaţi în timpul probei de examen fără alte intervenţii ulterioare;

- interzicerea auxiliarelor didactice până la acreditarea acestora de către minister (normal, acreditarea unui auxiliar este dată de licențele autorilor și poate fi amendată numai de utilizatorii acestuia, nu de către o instituție);

- promisiunea, neonorată, că la începutul anului școlar elevii vor avea toate manualele pe bănci. Pe 9 august 2017, ministrul Educației, Liviu Marian Pop, declara: „Vreau să îi asigur pe toți elevii și părinții că vom avea manuale de clasa a V-a în 11 septembrie. Avem soluția de rezervă. (…) Manualele vor fi pe bănci, nu e nevoie să îmi dau demisia“. După doar nouă zile, în ședința de guvern declarația căpăta o altă valoare de adevăr: „Mai pe românește, toa­te manualele, cu excepția clasei a V-a, sunt deja în școli. La clasa a V-a, pentru primele două luni avem soluția de rezervă, cu îndrumarele (!) pentru fiecare elev, în așa fel încât, odată cu finalizarea contestațiilor pe care editurile le-au făcut, să integrăm manualele în timpul anului școlar“.

Ultima gafă făcută pe tărâmul ministerului are un profund iz politic. Toate funcțiile actuale de inspector general sunt ocupate în urma unor concursuri susținute de aceștia, pe o durată de patru ani. Unii inspectori generali au câștigat concursul încă din anul 2015, alții mai recent. Toți miniștrii Învățământului, care s-au ocupat cu desfășurarea acestor concursuri, s-au străduit să organizeze o competiție corectă, transparentă, deschisă și chiar dacă au mai apărut, pe alocuri, sus­piciuni de favorizare a unor candidați, examenul a fixat pe post oameni îndreptățiți să ocupe această funcție pe durata mandatului lor. În ziua de vineri, 18 august, 13 inspectori generali județeni au primit, noaptea, o înștiințare prin fax prin care erau anunțați că au fost revocați din funcția pe care o ocupă. Majoritatea dintre aceștia nu sunt membri sau simpatizanți ai coaliției de guvernământ, iar motivele demiterii lor sunt de-a dreptul hilare.

„Eu şi încă 12 colegi am primit vestea aceasta. Personal, mi-a transmis adjunctul meu, care a găsit hârtia pe fax. Eu, vi­neri, am plecat din inspectorat la 17.30 şi încă nu intrase nimic la ora respectivă. Eu apreciez că în momentul de faţă nu există motive pentru o astfel de demitere în condiţiile în care nu s-a făcut evaluarea anuală şi, până la urmă, este doar un an de mandat. Mandatul meu a început la sfârşitul lui august 2016 şi acum suntem la sfârşitul anului 2017. Evaluarea anuală se face, conform metodologiei, prin trimiterea raportului de activitate şi a fişei de autoevaluare până la data de 31 august a anului respectiv. Suntem revocaţi începând cu data de 4 septembrie. Nota este semnată de către Gigel Paraschiv şi de către secretarul de stat Gabriel Ispas“, a declarat, pentru Mediafax, Adrian Doxan, inspector general şcolar Caraş-Severin.

„Nu este în regulă ce s-a întâmplat, nu credeam că în anul 2017 se mai poate aşa ceva, o demitere în grup din motive puerile, cum că nu ne-am îndeplinit sarcinile din fişa postului. Nu pot să îmi explic această grabă a Ministerului Educaţiei. Voi contesta decizia, voi merge în instanţă“, a spus Florina Stoian, care a câştigat concursul pentru funcţia de şef al ISJ Buzău în mai 2016.

„Ministerul Educaţiei are politica lui, poate aşa consideră că trebuie să schimbe oamenii. Când vezi motivele invocate, te pufneşte râsul. Voi contesta în instanţă decizia de revocare din funcţie, pentru că nu mi se poate reproşa că nu am avut rezultate, Brăila fiind pe primul loc la diferite examene naţionale. Eu nu am nicio implicare politică, poate trebuie să fie pe această funcţie cineva de la un partid“, a spus Cătălin Canciu pentru Mediafax.

Atitudinea acestei echipe ministeriale care a fost prezentă, în aceeași componență, la revocarea Consiliului Național de Ates­tare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare ce emisese verdictul de plagiat, în unanimitate, pentru Victor Ponta e comparabilă cu cea a unei găști de cartier, care lovește pe la spate atunci când simte că deține controlul.

Comportamentul neadec­vat de atunci al minis­tru­lui Pop l-a determinat pe unul dintre academi­cieni, membru al Consiliului, să-l întrebe dacă știe cui i se adresează, iar pe altul să-l compare cu un șofer care se ceartă pentru locul de parcare.

E de înțeles ce urmează cu epurările începute la cel mai înalt nivel. Vor fi evaluările directorilor de școală, pe care le fac inspectoratele școlare, iar, apoi, evaluarea cadrelor didactice făcută de consiliile de administrație ale unităților școlare. Ministerul a dat semnalul!

Există o tensiune ridicată în rândul cadrelor didactice, exprimată pe rețelele de socializare, nemulțumite de modul cum este condus acest minister. În mare parte, acestea își exprimă neîncrederea în sindicatele din învățământ și discută despre o formă de protest la începutul anului școlar. E posibil ca acestui protest să i se alăture părinți și elevi, care sunt în egală măsură afectați de situația actuală din învățământ.

Loading...

Comentarii

 • Contra

  25 august 2017 13:55

  Acum ati descoperit?

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  24 august 2017 8:30

  Pai, daca nu esti "de-al lor", nu poti sa apuci nici macar un post de paznic de noapte. Asta o stiu din propria-mi experienta vasta de viata in RSR!

  raspunde comentariului
 • Smari

  23 august 2017 23:19

  INDIVIDUL LIVIU POP, ministrul ,,CU SUBIECT SI PREDICAT" este un MODEL CAT SE POATE DE CLAR DE INCOMPETENTA DUSA LA EXTREM. Este tipul omului UMIL, SUPUSUL ORICARUI SEF, indiferent despre ce sef este vorba. El este simplu executant, FARA COLOANA VERTEBRALA. Ani la rand a fost lider sindical ca si umilul VICTOR CIORBEA, doi oameni pretinsi intelectuali, LIPSITI DE CARACTER. CONTEAZA FUNCTIA CE ADUCE MULTI BANI. Timp de 4 ani, noi, cadrele didactice din ciclul primar, ne-am chinuit in primul semestru al fiecarui an scolar multiplicand SUTE DE PAGINI de pe CD-ul manualelor pe care le-am ales pentru ca ONORABILUL MINISTRU n-a putut rezolva problema manualelor, ca si acum. IN PROGRAMA SCOLARA A CICLULUI PRIMAR ESTE UN HAOS DE NEDESCRIS, NU EXISTA O ORDINE LOGICA A CAPITOLELOR CE TREBUIE PARCURSE SI NICI NU SE TINE SEAMA DE PARTICULARITATILE DE VARSTA ALE MICULUI SCOLAR, DE CAPACITATEA DE INTELEGERE A ACESTUIA, CEI CARE AU CONCEPUT PROGRAMA SCOLARA A CICLULUI PRIMAR, SUNT CONVINSA CA NU LUCREAZA LA CATEDRA, CU COPIII. Acest guvern condus din spate de MALEFICUL DRAGNEA LIVIU, a adus HAOS IN TOATA TARA. Nu exista domeniu de activitate in care problemele se mearga pe drumul cel bun. CRED CA POPORUL TREBUIE SA SE TREZEASCA LA REALITATE PANA NU E PREA TARZIU.

  raspunde comentariului
 • costica

  23 august 2017 17:41

  Oferta speciala lucru pe net cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • costel

  23 august 2017 15:49

  nu este nici o epurare politica ,,,,nu au mai contribuit ,,,,au fost pusi de ei ,,,,cum ?,,,in comisie erau trei inspectori generali din aceiasi zona ,,,se alegeau intre ei ,,ex ,Bacau ,Pitra Neamt si sa zicem Suceava ,,,,cand candida cel din Bacau in comisie erau cei doi inspectori din Piatra si Suceava ,,,si tot asa ,,,,asta e epurare ,,,?,,nu s-a facut plata ,,,,,iar treaba cu directorii ,,,au fost numai liste si listute cine trebuie si cine nu trebuie sa obtina postul ,,,,ce au facut acesti inspectorti ,,,?,,,,au fost de acord cu toate listele ,,,,asa ca nu-i mai plangeti ,,,

  raspunde comentariului
 • antonia

  23 august 2017 12:11

  La fel se intampla si in sistemul sanitar. Cu sprijinul unor functionari matusalemici si malefici din Ministerul Sanatatii, politicienii au ajuns sa transforme unitatile sanitare intr-o afacere murdara care le umple lor buzunarele si care pe noi cetatenii ne costa viata.Oare cati copii trebuie sa moara din cauza incompetentei si a nepasarii acestor imbuibati iresponsabili si inconstienti care nu vad decat purcoiul de bani din conturile lor, placerile bolnave oferite de amantele intretinute din bani publici, etc.?!!!

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  23 august 2017 11:43

  Din guvern, pana la sapa, Sefii sunt din PSD. Si, doar rar, cand ii ingroapa, Sef-gropar defel nu e.

  raspunde comentariului
 • lmihai

  23 august 2017 10:39

  D-stra d-le ziarist faceti referiri la ce scrie in presa si in declaratiile min.genunghe, realitatea din scoli este mult mai dramatica!S-a instalat mediocritatea CD, educatie efectiva nu se face ci doar se mimeaza caci nu are cine!, CD colectioneaza certificate de perfectionare care sunt ineficiente dar au punctaj, gradele didactice se iau dupa o "procedura" standart...inspectorii scolari nu mai au nici o legatura cu scolile din teritoriu, insp.teritorial desemnat soseste in scoala intrand direct la "pagina"de protocol, ca apoi sa dispara, educatia mai nou se face pe Facebook, scoala a devenit un simplu spatiu , elevii buni raman doar cei care au familii sanatoase si complete!

  raspunde comentariului
 • D'Artagnan

  23 august 2017 9:29

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design