Regele nu a abdicat. Încercare de puci la Morges

de Marius Ghilezan , 06 martie 2016 - stire actualizata la ora 20:58, 06 martie 2016
Regele nu a abdicat. Încercare de puci la Morges

 

Constrâns de boala specifică vârstei, Majestatea Sa Regele Mihai şi-a delegat prerogativele de reprezentare fiicei sale ASR Principesa Margareta, dar nu a abdicat, aşa cum interpretează unii. “Sunt sigur că fiica mea, Margareta, custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele”, se menţionează în documentul atribuit Regelui cu semnătură tremurândă. Suntem în anul aniversării a 150 de ani de la fondarea dinastiei. Înscrisul e doar o delegaţie.

Conform Statutului Casei Regale a României, Regele Mihai este suveran până la sfârşitul vieţii. Principesa moștenitoare Margareta va deveni custode al Coroanei României doar după trecerea la cele veşnice a Regelui. Custode (lat. cústos, -ódis) înseamnă păzitor, funcționar, supraveghetor (mai ales al bibliotecilor). Actul din 1 martie 2016 nu este un testament. Monarhia este ereditară doar în regimurile absolutiste. Pentru ca Margareta să devină Regină este nevoie de decizia Parlamentului. Conform anexei 2 din Statutul Casei Regale, ea va fi şeful Casei Regale doar după moartea Regelui. La ora actuală, şef al Casei Regale este tot Regele.

Documentul fundamental al Dinastiei române nu face nicio specificaţie concretă în cazul unor boli ale Suveranului. Consiliul Familiei Regale nu se subordonează Custodelui când Regele e în viaţă. Aici e un vid de interpretare. Atunci, ultimele  declaraţii ale reprezentanţilor săi sunt informale, lipsite de legitimitate. Cât de credibil poate fi Andrew Popper, desemnat urmaş al domnului Antoniade, după încheierea negocierilor cu statul român privind retrocedarea proprietăţilor? Diagnosticele dure de “carcinom epidermoid metastazant” şi “leucemie cronică” nu sunt apostilate de niciun spital. În practica medicală, determinarea precisă a cancerului, de care suferă cineva, se face pe baza datelor clinice și a examenelor de laborator; niciodată de un singur medic, ci de către o echipă mixtă din care fac parte cel puţin un anatomopatolog, un oncolog, un anestezist, un chirurg şi medicul curant. Până ieri, nu s-a pronunţat niciun specialist din domeniu. Am fi aşteptat – aşa cum se cuvine în cazul unui fost şef de stat – ca directorul Spitalului Universitar din Lausanne să apară în faţa camerelor de luat vederi, purtătorul de cuvânt al acestei instituţii sau vreo autoritate medicală în domeniul oncologiei. 

Printre membrii Consiliului Familiei Regale regăsim bancheri, avocaţi, manageri, profesori de drept, jurnalişti, dar niciun medic. La deschiderea oficială a anului jubiliar 2016 – 150 de ani ai Dinastiei Române – la Săvârşin, acum două săptămâni, Principesa moștenitoare Margareta a fost întrebată: „Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana cum se simt?”. Zâmbind, a răspuns: „Se simt bine, sunt în Elveţia acum şi vor veni în acest an, când vremea le va permite”.

În timp ce Andrew Popper anunţa acel diagnostic-sentinţă, Simina Mezincescu explica la una dintre televiziuni că ar fi vorba doar despre “o simplă incizie”. „O operație minoră. Pe obraz, unde avea un fel de aluniță.”

Fotografiile de pe pagina de -Facebook a Principesei Maria, cea mai mică fată a familiei regale, trădau o stare de bună dispoziţie, Alteţa Sa Regală fiind numai un zâmbet în timpul vizitei în Alexandria şi mai apoi în Bucureşti. Principesa Sofia e tot în Capitală. Niciuna dintre celelalte fete, Irina, Elena, aflate în străinătate, nu a luat drumul Lausanne-ului.

La creştini, copiii obişnuiesc să fie alături de părinţii lor în momentele grele ale vieţii. Nu se întâmplă acelaşi lucru şi în cazul Regelui. Internat în spital, îi are alături doar pe Principesa Margareta, Principele Radu, precum şi pe membrii puternicului Consiliu al Familiei Regale, grupaţi în comandamentul de acţiune la hotelul Corona din Morges, pe malul lacului Léman.

Cât de serioasă este starea de sănătate a Regelui?, se întreabă mulţi dintre români.  Păi, dacă principesele nu sunt de-a dreapta tatălui, doar Principesa moştenitoare şi reprezentanţii Consiliului, înseamnă că se pregăteşte un puci? Cineva vrea să-i fure sigiliul şi semnătura, pe care oricum o foloseau de ceva vreme? Am fost printre cei care au condamnat falsul şi uzul de fals în folosirea iscăliturii suveranului pentru a mulţumi sponsorilor sau a transmite mesaje disonante stilului său imperial.

Românii sunt îngrijoraţi de starea de sănătate a Regelui. Au tot dreptul la o corectă şi legitimă informare. De la decizia de înlăturare a Principelui Nicolae din linia de succesiune, comunicată dezastruos, toate informaţiile emise de anturajul Regelui se bat cap în cap. Când e sănătos şi vine la sărbătoarea de 150 de ani de la aducerea lui Carol l, când e grav bolnav. Monarhiştii sunt divizaţi în două tabere: unii se ascund în spatele sintagmei “nu comentăm deciziile Regelui” (pe aceştia eu îi introduc în categoria regaliştilor), mulţumiţi cu distincţiile, medaliile şi sindrofiile date în numele Regelui la Palat, bineînţeles, iar dezinteresaţii de lucruri mărunte îşi exprimă îngrijorarea că Principesa moştenitoare nu are copii. Cei din urmă sunt preocupaţi de viitor şi de urmaşi autentici, nu de poamele unui anumit sistem fructifer, care oricum se vor stafidi şi ele la umbra bătrânei şi hulpavei Securităţi. Ceva e putred în Danemarca, aşa cum ar spune un prinţ pe scena teatrului lumii.

Pe vremea când liderul ţărănist Ion Diaconescu era internat la Spitalul Elias din Bucureşti, un medic a fost întrebat de un ziarist de ce boală suferă. „Nu suferă de nimic. Are 94 de ani.”

La mulţi ani, Sire!

Comentarii

 • Iancu Jianu

  08 martie 2016 19:53

  Oameni buni, ce titlu este asta? Regele a abdicat de mult in 1947, s-a casatorit pe cand nu mai era nici rege si nici cetatenie romana nu mai avea, iar sotia lui n-a vorbit niciodata romaneste sau a vorbit cum as vorbi eu mandarina. Ce ma intereseaza pe mine de asa-zisa Casa Regala? Nu poate sa faca nici un bine acestei tari. Regele a pactizat mai intai cu Stalin, apoi cu Iliescu si Nastase. A fost un rege pragmatic, si-a vazut interesul si nu s-a pus impotriva vantului. De, 5 fete nu se cresc usor. Si mai face pe eroul ca era amenintat cu babauri de comunisti.

  raspunde comentariului
 • Ludivica Albu

  07 martie 2016 15:34

  Mi se pare ca va depasiti competentele trecand peste VOIA REGELUI!. daca fiecare am incepe sa stim mai bine decat Maria Sa ce voieste??? Lupta contra Principesei Margareta mi se pare chiar lipsa de loialitate! Poate sunteti impresionat de povestile cu regii medievali....

  raspunde comentariului
 • oastea romana tradata

  07 martie 2016 13:37

  au fost numarati toti ostasii romani facuti prizonieri intre 23.09.1944-10.09.1944 de catre marea armata rosie care facea sa se usuce iarba pe unde pasea ? Cati au fost dusi in Siberia ? Dar in Kazahstan ? Dar in Orientul Indepartat ? Cine a determinat acest holocaust romanesc ? Cati s-au mai intors din prizonieratul provocat de intelepciunea Majestatii Sale ? Cu cati bani a plecat din Romania , care ulterior a intrat intr-o seceta ucigatoare -mama , Dumnezeu sa o odihneasca , imi spunea ca cea mai buna mancare pe care o avea pe masa era terciul din boabe de pai , iar Majestatea Sa facea nunta si-si plimba persoana regala in plimbari prin toata lumea cu ce bani ? Cati bani i s-au dat de cand a revenit in tara ? Ce cauta in Elvetia daca iubeste Romania si vrea sa moara aici ?Nu cumva vine in tara numai sa-si incaseze pinca de la diversii guvernanti si de fapt aceiasi ? Domnule Majestate mai lasa in pace acest popor pentru ca nu esti dorit aici ! Votul meu este vot ce are stramosii plugari iar mata esti inconjurat ca in '44 de o musuroi de paduchi si plosnite ale neamului romanesc . Lasa-ne in pace !

  raspunde comentariului
 • barbu

  07 martie 2016 12:14

  1. carcinomul epidermoid nu este o afecțiune gravă - în nici un caz nu provoacă metastaze. majoritatea oamenilor de peste 60-65 ani poartă asemenea formațiuni, în special pe față. melanomul - da.2. Altețele princiare au petrecut sărbătorile de iarnă în România. S-au deplasat la Aubonne de abia în perioada 20-25 ianuarie 2016 site-ul oficial. Deci, Regele, bolnav de leucemie, a petrecut Crăciunul și Anul Nou singur? Căci Regina era internată într-un spital.3. Mai trăiește? Sau...?4. Discursul margaretian de la TVR a fost împrospătat, sau rămâne valabil?

  raspunde comentariului
 • vasile

  07 martie 2016 11:10

  Da, la multi ani, Majestate. Ne rugam in continuare...

  raspunde comentariului
 • Mushata

  07 martie 2016 9:26

  Imi place MARGARETA = mushata, din cauza Ordinului Margaretei, desigur. Marog, atunci cand treci binisor de vreo 70 de ani, viata nu mai e ca la 20 de ani - nu mai ai bucurii, nu-ti mai fierbe sangele in vine, nu mai poti face vreo performanta! si nici nu prea te poti sinucide.

  raspunde comentariului
 • v o bag

  07 martie 2016 8:42

  Io zic sa'i suflati in kur numai sa mentineti in viata pe aceascta fosila a istoriei

  raspunde comentariului
 • escobar

  07 martie 2016 8:41

  la final "te-ai prins si tu" ca la 94 ani NU poti concura la "maraton".....sunteti "cativa" care "NU sunteti multumiti de medaliiprotocoaleetc." si tot "fabulati cu lovituri de palatetc.".....daca NU e principesa Margareta "mostenitoarea tronului",cam cine ati vrea voi sa fie....poate "Paul PENALUL de Roumanie" sau fiul lui de "laborator" Carol-Ferdinand ADEVARATELE "CREATII ALE SECU"!!!!....mai chemati-l si pe "papagalul neamtz" care la 70 ani s-a "trezit ca e fiul lui Mihai" si "toata lucrarea securista" atinge "splendoarea" nulitatilor pusi sa se afle in treaba....cine mai "baga in seama" asemenea specimene demne de tot "plansul" daca nu te-ar "plesni rasul"!!!!

  raspunde comentariului
 • fostul regele sa dat cu comunistii

  07 martie 2016 4:08

  fostul rege a devenit colaborator al comunistilor, iliescu etc. Fisa e cu duda alt securist, iar noua ni se rupppe de fostul rege ca a pus botul la Iliescu pentru acareturi si o bucata de paine nemuncita !

  raspunde comentariului
 • JURIST

  06 martie 2016 22:30

  EXCELENTA CONCRETIZARE A SITUATIEI. SPERAM SA FIE O INDUCERE ÎN EROARE, NEDORITA DE AUTORI, IAR M.S. REGELE MIHAI AL ROMÂNIEI SA FIE SUFICIENT DE PUTERNIC FIZIC SI MENTAL, TRECÂND PESTE ACEASTA STARE A SANATATII, CONTINUÂNDU-SI DREPTURILE SI OBLIGATIILE FATA DE ROMÂNIA SI POPORUL EI CREDINCIOS, ASA CUM A JURAT CÂND A DEVENIT R E G E!TRAIASCA REGELE ÎN PACE SI ONOARE! NIHIL SINE DEO!

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  06 martie 2016 21:47

  LA MULTI ANI SIRE! Va urez din inima Multa sanatate si putere de munca.

  raspunde comentariului
  • victoras de pe imash

   07 martie 2016 15:48

   la 95 de ani cam greu...sa cam gandesti ..dar sa mai muncesti....sa fim realisti...

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design