Peste 61 de milioane de cetățeni germani sunt chemați astăzi la urne pentru a alege al 19-lea Bundestag. În sondaje, conservatori conduși de Angela Merkel sunt pe primul loc. Câte voturi vor primi populiștii de dreapta? Deutsche Welle creionează un tablou al alegerilor de duminică și explică ce urmează apoi pentru Germania.
”Partidele au luptat până la finalul campaniei electorale pentru a-i convinge pe alegătorii încă nehotărâți: cancelara Angela Merkel și șefă a CDU în circumscripția ei electorală de la Marea Baltică, rivalul social-democrat Martin Schulz în apropiere de orașul său natal Würselen, lângă Aachen. Activi în toată Republica Federală au fost până sâmbătă seara și liberalii, ecologiștii, stângiștii și populiștii de dreapta.
Chiar dacă rezultatele sondajelor de opinie se cunosc de către politicieni și opinia publică, sunt mereu posibile surprize după votul adevărat. Nu puțini alegători se decid abia în cabina de vot cu ce partid și cu ce candidat vor vota. Cancelara Angela Merkel va vota la ora 14.30 Uhr în centrul Berlinului. Liderul SPD Martin Schulz va vota la Würselen, după care se va deplasa la Berlin.
Conservatorii de la CDU și CSU sunt dați drept câștigători aproape siguri, dar cu un scor mult mai slab decât în 2013, când au obținut 41,5% din sufragii. Un rezultat mai prost ca în 2013 ar putea înregistra și SPD, partener al conservatorilor în marea coaliție de la Berlin: la ultimele alegeri federale, ei au obținut 25,7 procente, după ce în 2009 fuseseră preferați de doar 23% din alegători.
Dacă în 2013 în legislativ intraseră doar ecologiștii și Stânga, pe lângă conservatori și social-democrați, de data aceasta se așteaptă să treacă pragul electoral de 5% și liberalii (FDP) și populiștii de dreapta (AfD). Liberalii au suferit un eșec istoric în 2013, rămânând în premieră în afara parlamentului de la crearea Republicii Federale. AfD a ratat de asemenea în 2013 intrarea în Bundestag, cu 4,7% din voturi – un scor pe care îl va depăși acum fără probleme, potrivit sondajelor.
Cu șapte partide în Bundestag, crearea unei coaliții de guvernare s-ar putea dovedi dificilă. Pe lângă o nouă mare coaliție (CDU, CSU, SPD) ar mai fi posibilă o coaliție a Uniunii cu FDP și ecologiștii. Această din urmă alcătuire este numită "coaliția Jamaica", datorită culorilor politice ale celor trei partide: negru, galben, verde. Dar pozițiile celor patru formațiuni care ar face parte dintr-o astfel de combinație sunt foarte divergente pe anumite teme, ceea ce ar putea îngreuna major stabilirea unui program comun de guvernare. Se așteaptă negocieri lungi pentru formarea noii coaliții.