21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRemus Borza și un proces de 100 de milioane de euro

Remus Borza și un proces de 100 de milioane de euro

Curtea de Arbitraj de la Washington (ICSID) a rezolvat pe 14 februarie ultimele chestiuni procedurale în procesul deschis statului român de compania elvețiană Alpiq pentru modul în care acestei societăți i s-a reziliat contractul pe care îl avea cu Hidroelectrica.

Cel care a denunțat acest contract al Alpiq este administratorul judiciar al Hidroelectrica de la acel moment, Remus Borza.

România va afla în următoarea perioadă dacă va trebui să plătească daune de multe milioane de euro firmelor cărora Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica în perioada insolvenței, le-a reziliat contractele de intermediere de vânzare energie electrică.

Dacă societatea Alpiq câștigă disputa, pe lângă eventualele daune amintite pe care le vom plăti, se deschide un precedent și pentru celelalte companii.

Potrivit site-ului Investment Policy Hub, suma pretinsă de compania Alpiq în acest proces este de 100 de milioane de euro, adică circa 125,30 milioane de dolari, estimările fiind făcute la momentul deschiderii acțiunii de la ICSID, adică în 2014.

Insolvența Hidroelectrica a fost una dintre cele mai spectaculoase, dar și controversate măsuri ale Guvernului Ponta.

Imediat după decizie, procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu pentru posibile fapte de natură penală și au ridicat mai multe documente. Ulterior, în urma mai multor decizii ale fostului procuror general Tiberiu Nițu, procurorii DIICOT au fost nevoiți să predea dosarele cu Hidroelectrica la DNA, iar de acolo nu se mai știe nimic de aceste cauze.

Surse din mediul de afaceri spun că verdictul în acest arbitraj internațional este așteptat cu sufletul la gură și de ceilalți „băieți deștepți“ cărora Remus Borza le-a denunțat contractele.

Astfel, sursele RL spun că una dintre companiile cele mai interesate de verdictul din acest dosar este Energy Holding, societate controlată de fostul mogul al energiei Bogdan Buzăianu. Unul dintre motivele pentru care Energy Holding ar fi interesată de procesul Alpiq ar fi faptul că o victorie a acesteia din urmă ar putea duce la crearea unui precedent care să fie folosit de toate celelalte companii cărora Remus Borza le-a denunțat contractele cu Hidroelectrica.

Scurtă istorie a procesului

După cum arătam mai sus, una dintre companiile private al cărei contract a fost denunțat de Euro Insol a fost firma Alpiq, care face parte dintr-un grup energetic de societăți și care are sediul la Praga.

Reprezentanții Alpiq nu au acceptat măsura și, după ce au pierdut procesul în instanțele românești, au deschis un dosar de arbitraj internațional la International Center For Settlement of Investment Disputes (ICSID) de la Washington.

Cererea de deschidere a litigiului dintre Alpiq și statul român a fost depusă pe 17 noiembrie 2014, conform datelor de pe pagina de internet a ICSID.

La începutul anului 2015 s-au stabilit arbitrii/judecătorii care urmau să soluționeze această dispută comercială, componența fiind următoarea: Eduardo Silva Romero (columbiano-francez) – președinte, agreat de ambele părți implicate; Klaus Sachs (Germania) – arbitru propus de Alpiq – și Mark A. Clodfelter (SUA), agreat de statul român. După stabilirea componenței Curții, timp de doi ani au fost fixate mai multe termene/sesiuni pentru discutarea pe procedură și pe fond.

Un pas important a fost în ședința derulată în perioada 27 iunie – 1 iulie a.c. la Paris, când Tribunalul Arbitral a audiat patru experți în dreptul insolvenței din România, propuși de ambele părți ale litigiului. Astfel, din partea Alpiq au fost propuși avocatul Dumitru Dobrev, precum și profesorii Radu Catană de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Lucian Bercea de la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara. Din informațiile RL, din partea statului român a depus concluzii ca expert profesorul Radu Bufan, tot de la Facultatea de Drept a Universității de Vest.

Statul a trimis ANAF peste Alpiq, în plin litigiu internațional

Deși audierea experților trebuia să fie cam ultima fază importantă a procesului, în buna tradiție a statului român, în plin proces  internațional, compania Alpiq s-a trezit cu un control de la Fisc. Sursele RL spun că acest control a prelungit procesul. Controlul început în vară s-a finalizat printr-o decizie de impunere din 11 august.

Publicația „Tribune de Geneve“ scria că Fiscul român reclamă, de la Alpiq Energie, TVA de plătit în valoare de 175 milioane de euro. Reprezentanții companiei au afirmat, într-un comunicat dat în luna august anul trecut, că firma  va folosi toate căile legale de recurs, atât la nivel local, cât și internațional. Firma contestă atât principiul de calculare a sumei, cât și valoarea sa.

O lună mai târziu, pe 11 septembrie, Alpiq Energie a depus la Tribunalul București o acțiune de anulare act administrativ vizând decizia de impunere amintită mai sus. Judecătorii au fixat un prim termen al procesului pe 14 decembrie.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă