-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăDecizie Înalta Curte: Procuror DNA Brașov, cercetat pentru represiune nedreaptă

Decizie Înalta Curte: Procuror DNA Brașov, cercetat pentru represiune nedreaptă

Nica, care este la al doilea dosar penal, va fi cercetat pentru fapte din perioada în care activa la DNA Brașov și a instrumentat dosarul lui Viorel Hrebenciuc

 

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au confirmat decizia unui procuror șef din cadrul Parchetului General de a redeschide ancheta în care sunt vizați procurorul Iulian Marius Nica și ofițerul de poliție judiciară de la DNA Brașov, Ciprian Nicolae Feticu. Cei doi au fost reclamați la parchet de Ion Sorin Iacob, personaj trimis în judecată în dosarul în care sunt judecați și Viorel Hrebenciuc și Tudor Chiuariu.

Acest caz a fost instrumentat la DNA Brașov chiar de către procurorul Iulian Nica, aflat acum la Parchetul Tribunalului Brașov, lucru care arată că faptele pentru care sunt cercetați Nica și Feticu au legătură cu perioada în care ambii făceau echipă în cadrul DNA.

Acuzațiile sunt extrem de grave: represiune nedreaptă sau cercetare abuzivă.

”În temeiul art. 335 alin. 4 Cod de procedură penală, confirmă redeschiderea şi reluarea urmăririi penale dispusă prin ordonanţa nr. 170/II/2/2017 din data de 21 decembrie 2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, privind pe făptuitorii Feticu Nicolae Ciprian şi Iulian Marius Nica, referitor la infracţiunile de represiune nedreaptă, complicitate la represiune nedreaptă, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual, abuz în serviciu, cercetare abuzivă, prevăzute de art. 283 Cod penal, art. 48 Cod penal rap. la art. 283 Cod penal, art. 268 alin. 2 Cod penal, art. 321 Cod penal, art. 297 Cod penal si art. 280 alin. 1 şi 2 Cod penal. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din 11 ianuarie.

Potrivit Codului penal infracțiunea de Represiune nedreaptă este definită ca ”fapta de a pune în mişcare acţiunea penală, de a lua o măsură preventivă neprivativă de libertate ori de a trimite în judecată o persoană, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

 

Nica mai are un dosar penal

 

Tot pe 11 ianuarie, dar de data aceasta anul trecut, în 2017, judecătorii Înaltei Curți stabileau că procurorii Parchetului General trebuie să facă cercetări față de Iulian Nica, Feticu dar și față de alți doi ofițeri de poliție judiciară de la DNA Brașov, Mihai Bucurenciu și Ovidiu Iordache.

”Admite plângerile formulate de petenţii Zaharia Gabriela Rodica şi Sturdza Paltin Gheorghe împotriva ordonanţei din data de 02 iunie 2016 emisă în dosarul nr. 303/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire penală şi criminalistică şi a ordonanţei din data de 05 decembrie 2016 emisă în dosarul nr.121/II/2016 de către procurorul şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Desfiinţează ordonanţele atacate şi trimite cauza la procuror pentru completarea urmăririi penale sub aspectul infracţiunilor de: abuz în serviciu, fals intelectual ?i grup infracţional organizat. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea plângerilor formulate de petenţi rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în decizia judecătorilor de la Curtea Supremă din 11 ianuarie 2017.

Paltin Sturdza a reclamat la Parchetul General faptul că stenogramele în baza cărora s-a cerut și obținut arestarea sa preventivă au fost falsificate. Mai exact, potrivit lui Sturdza, peste 1.000 de cuvinte din redările convorbirilor telefonice au fost transcrise într-un mod trunchiat. Spre exemplu în loc de cuvântul ”faza” în stenogramele depuse la dosar apărea cuvântul ”șpaga”.

Acum cel care cere redeschiderea urmăririi penale față de Iulian Nica și Ciprian Nicolae Feticu este Ion Sorin Iacob.

Gheorghe Paltin Sturdza și Ion Sorin Iacob au fost trimiși în judecată de către DNA Brașov în același dosar cu Viorel Hrebenciuc

Dosarul penal instrumentat de procurorii anticorupție viza restituirea ilegală a 43.227 ha către Gheorghe Paltin Sturdza, provocând astfel un prejudiciu, în dauna Romsilva – Direcția Silvică Bacău, de 1.421.800.870,50 lei (echivalentul a 303.888.615 euro).

Imediat după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, DNA Brașov spune că fostul deputat PSD Brașov Ioan Adam, împreună cu inculpații Paltin Gheorghe Sturdza, Hrebenciuc Viorel, dar și alte persoane, ar fi constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.

Ion Sorin Iacob este acuzat că a promis bani unei alte persoane pentru a interveni pe lângă directorul Romsilva de la acel moment pentru ca acesta să îl pună în posesie pe Gheorghe Paltin Sturdza.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă