15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCurtea de Conturi: Primăria Ploiești a plătit nejuistificat sute de mii de...

Curtea de Conturi: Primăria Ploiești a plătit nejuistificat sute de mii de lei unor firme

Potrivit raportului făcut public de Curtea de Conturi, verificările făcute de auditori la Primăria Ploieşti arată că de la bugetul local s-au plătit către diverse firme sume de bani de ordinul zecilor de mii de lei sau chiar peste o sută de mii de lei, în mod nejustificat, informează News.ro.

Una dintre plăţile făcute din bugetul local şi care este contestată de către Curtea de Conturi este cea către o firmă care distribuie gaze naturale şi care a primit cu titlu gratuit de la autorităţile locale o extindere a reţelei de gaze naturale plătită din bani publici. Astfel, în anul 2016 autorităţile locale au finalizat  o investiţie în valoare de aproape 123.000 de lei în extinderea unei reţele de gaze, care a fost predată cu titu gratuit firmei privare care asigură distribuţia de gaz în zonă.

”În anul 2016 U.A.T.M . Ploieşti a plătit în mod nejustificat unei societăţi comerciale suma de 122.888,40 lei, drept contravaloarea unui obiectiv de investiţii care a fost preluat din momentul realizării lui cu titlu de drept de proprietate şi în mod gratuit de către societatea comercială, fără ca entitatea verificată să primească nimic în schimbul sumei amintite, din care până la data prezentului audit financiar a recuperat suma de 42.702,66 lei, diferenţa de 80.185,74 lei reprezentând prejudiciu pentru bugetul local al Municipiului Ploieşti, pentru imobilizarea căreia au fost calculate penalităţi în sumă de 9.351,85 lei” se arată în raportul Curţii de Conturi.

Primăria Ploieşti a contestat aceste constatări, contestaţia a fost respinsă de Curtea de Conturi iar în prezent există un proces în instanţă, întrucât reprezentanţii municipalităţii consideră că nu este nimic ilegal în faptul că au cedat reţeaua de gaze firmei private.

Sume nejustificate au fost plătite de la bugetul local al municipiului Ploieşti şi către societatea care asigură transportul în comun în oraş şi care aparţine Consiliului Local. Astfel, în condiţile în care Consiliul Local a aprobat subvenţii la transportul în comun  pentru anumite categorii sociale, firma de transport public a emis trei facturi cu TVA de 24% iar acestea au fost achitate ca atare, deşi taxa pe valoarea adăugată ar fi trebuit să fie de 20%.

Suma plătită în mod nelegal în această situaţie este de peste 186.000 de lei, susţine Curtea de Conturi. Curtea de Conturi a constatat de asemenea că autorităţile locale din Ploieşti au plătit în mod ilegal accize şi TVA pentru gazele folosite la încălzirea unor şcoli deşi acestea erau scutite prin lege de plata acestor taxe.

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă