Deşi nu era confirmat de instanţa de judecată, el se apuca deja să notifice instalarea în funcţia de administrator judiciar al postului TV.
Propus indirect de Elan Schwartzenberg pentru a prelua administrarea Realitatea TV, Remus Borza a fost contestat de companiile controlate, tot indirect, de Liviu Luca. Dar şi de Fisc. La scurt timp, conform încheierii unei şedinţe de judecată, nici Elan Schwartzenberg nu l-a mai dorit pe Borza.
Din câte se vede, presa pare a fi o obsesie a avocatului Borza. Nu demult, el declara că în tinereţe s-a ocupat cu activitatea de jurnalist. Documentele oficiale îl indică doar ca fost patron al barului Malibu, o „bombă” din Piaţa Amzei. Acum, cu ajutorul prietenilor de la KPMG Restructuring, fosta sa firmă Euro Insol (prin care a dorit în 2012 să preia administrarea Realitatea TV) încearcă să controleze şi ziarul „România liberă”.
Surpriza judecătorului sindic
În iunie 2012, societatea E-BOUTIQUE KFT, în calitate de creditor al SC Realitatea Media SA, anunţa convocarea unei şedinţe a Adunării Creditorilor având ca unic punct pe ordinea de zi desemnarea firmei lui Remus Borza Euro Insol SPRL drept administrator judiciar al societăţii. „Alegerea unui administrator judiciar, ca urmare a renunţării la mandatul de administrator judiciar al SC Realitatea Media SA a Rovigo SPRL. E-Boutique KFT, în calitate de creditor ce deţine 46,20395% din masa credală a debitoarei, propunem numirea în calitate de administrator judiciar a Euro Insol, cu sediul în BUCUREŞTI, Str. BALADEI nr. 2, bl. 56, sc. 2, et.4, ap. 66. În cadrul şedinţei se va stabili şi remuneraţia administratorului judiciar ce va fi numit”, acesta era anunţul prin care firma lui Elan Schwartzenberg, E-BOUTIQUE KFT, îl propunea pe Borza. Asta deoarece fostul administrator, Rovigo SPRL, anunţase retragerea din motive de incompatibilitate. Evident, Remus Borza cu siguranţă fusese întrebat dacă doreşte să administreze insolvenţa Realitatea TV. Şi, cu siguranţă, răspunsul a fost afirmativ. Doar că până la urmă planurile nu i-au ieşit.
La 12.07.2012, în şedinţa Adunării Creditorilor, E-BOUTIQUE KFT – ce deţinea 46,20395% din totalul creanţelor datorate de SC Realitatea Media SA – reitera propunerea de desemnare a lui Remus Borza ca administrator judiciar. Asociaţia Salariaţilor SNP Petrom şi GMG Media Box au contestat întrunirea şedinţei, apreciind că aceasta nu a fost legal convocată, firma lui Elan Schwartzenberg fiind doar un creditor subordonat. Toţi ceilalţi creditori, foşti angajaţi ai Realităţii din vremea când postul era controlat de Sorin Ovidiu Vîntu, dar şi Fiscul au considerat adunarea legal întrunită. Aşa că s-a trecut la vot. Firmele controlate de Liviu Luca s-au opus desemnării lui Remus Borza drept administrator judiciar la Realitatea Media SA, venind cu o altă propunere de lichidator – Activ Lichidator IUPRL. Direcţia Generală a Finanţelor Publice s-a opus ambelor propuneri. Şi totuşi, în urma votului majoritar, socotind după procentele creanţelor invocate, a fost desemnat Remus Borza în funcţia de administrator judiciar.
În numai câteva zile, la data de 18.07.2012, însuşi Remus Borza se grăbea să publice în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă anunţul potrivit căruia firma lui, Euro Insol SPRL, fusese desemnată administrator judiciar la Realitatea Media SA. Deşi Borza începea deja să îşi asume rolul de administrator al postului TV, numirea trebuia confirmată de judecătorul sindic. Iar acesta, surpriză, nu l-a confirmat.
Borza, refuzat de instanţă ca lichidator la Realitatea
În şedinţa din 26.07.2012, judecătorul sindic a făcut cunoscut faptul că tot la data de 12.07.2012 (când a avut loc şi şedinţa Adunării Creditorilor convocată de firma E-BOUTIQUE KFT a lui Elan Schwartzenberg) administratorul special a notificat şi el instanţa să admită numirea unei alte firme – Activ Lichidator IUPRL – ca administrator judiciar la SC Realitatea Media SA. Pus în faţa acestor propuneri, judecătorul le-a respins pe amândouă. Pe Remus Borza nu l-a confirmat drept administrator judiciar la Realitatea Media SA deoarece procesul-verbal prin care acesta fusese desemnat în şedinţa Adunării Creditorilor din data de 12.07.2012 fusese contestat în instanţă. De asemenea, judecătorul a respins şi propunerea lansată de administratorul special în favoarea Activ Lichidator IUPRL, deoarece acesta putea face respectiva propunere doar la lansarea procedurii de insolvenţă, nu pe parcursul acesteia. Ca atare, a fost numit un cu totul alt administrator judiciar la Realitatea Media SA, anume Expert Insolvenţă SPRL, cu mandat provizoriu. Cum acest nou expert nu a reuşit să convingă de faptul că este interesat să managerieze situaţia de la Realitatea TV, tot judecătorul a decis, la data de 31.08.2012, să îl înlocuiască. Între timp însă, Elan Schwartzenberg – prin firma E-BOUTIQUE KFT – nu a mai îmbrăţişat ideea de a-l susţine pe Remus Borza ca administrator judiciar la Realitatea. Aşa că judecătorul a numit la Realitatea Media SA un al treilea administrator judiciar, Filiala Bucureşti cu Dinu, Urse şi Asociaţii SPRL.
Pe Remus Borza nu l-a confirmat drept administrator judiciar la Realitatea Media SA deoarece procesul-verbal prin care acesta fusese desemnat în şedinţa Adunării Creditorilor din 12 iulie 2012 fusese contestat în instanţă.
Propus indirect de Elan Schwartzenberg pentru a prelua administrarea Realitatea TV, Remus Borza a fost contestat de companiile controlate, tot indirect, de Liviu Luca. Dar şi de Fisc. La scurt timp, conform încheierii unei şedinţe de judecată, nici Elan Schwartzenberg nu l-a mai dorit pe Borza.