Martori și rude au declarat autorităților că cinci bărbați l-au răpit pe Veysel Akcay vineri dimineață de la domiciliul său din Ulan Bator și l-au urcat într-un microbuz.
Director al unei școli în Mongolia, Akcay este cunoscut ca un apropiat al lui Fethullah Gülen, predicator musulman autoexilat în SUA și căruia Ankara îi impută puciul eșuat din iulie 2016 din Turcia.
În timp ce presupușii răpitori îl conduceau la aeroportul internațional Gingis Khan, absența sa de la școală a alarmat colegii, care au contactat autoritățile.
Un mic avion de pasageri aterizase discret pe aeroport la ora 1 dimineața iar site-ul flightradar 24, care urmărește în timp real pozițiile avioanelor, precizează că aparatul este utilizat de armata turcească.
Au urmat negocieri de peste opt ore între răpitori și autoritățile mongole, care au refuzat decolarea avionului înainte de convocarea responsabililor Ambasadei Turciei.
Parlamentari și câteva sute de manifestanți s-au adunat pe aeroport pentru a cere eliberarea lui Veysel Akcay.
Battsetse Batmunkh, viceministru de Externe, a prevenit responsabilii turci asupra faptului că orice tentativă de răpire pe teritoriul mongol va constitui o „violare gravă a independenței și suveranității” țării.
La Ankara, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a negat aceste acuzații în cadrul convorbirii telefonice cu omologul său din Mongolia. În final, avionul a decolat, dar fără Veysel Akcay. Acesta a fost audiat de poliție și a fost supus unor teste medicale.
Incidentul amintește vasta vânătoare angajată de Ankara la scară globală. După puciul eșuat, autoritățile turcești îi caută fără răgaz pe cei suspectați că sunt partizanii lui Fethullah Gülen, fostul aliat al actualului președinte, Recep Tayyip Erdogan, predicatorul negând orice implicare în tentativa de lovitură de stat.
Serviciile secrete turcești au organizat în ultimele luni mai multe operațiuni pentru readucerea în Turcia a adepților lui Gülen care trăiesc în străinătate.
În aprilie, Ankara a afirmat că serviciile sale secrete au adus în țară 80 de persoane arestate în 18 țări diferite. Săptămâna trecută, expulzarea unui blogger turc din Ucraina la cererea autorităților din Turcia a suscitat „preocuparea” OSCE.