16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInternaționalJurnaliști germani arestați în Belarus

Jurnaliști germani arestați în Belarus

“Guvernul federal urmăreşte foarte atent evoluţiile din teren”, a declarat Biroul oficialului german, ca urmare a reţinerii, miercuri, a reporterului DW Paulyuk Bykowski.

Bykowski, un cetăţean din Belarus, a fost arestat după o percheziţie de două ore în locuinţa sa, potrivit unui raport al Deutsche Welle, care a cerut eliberarea sa imediată. 

În urma percheziţiei, autorităţile au confiscat calculatoarele, telefoanele şi cardurile bancare. 

Reţinerea sa a urmat unei discuţii la postul de radio, în care Bykowski a discutat despre controalele făcute marţi de autorităţi în două redacţii independente belaruse – site-ul Tut.by şi agenţia BelaPAN. 

Controalele s-au încheiat cu reţinerea mai multor jurnalişti din ambele redacţii, inclusiv a redactorului-şef al Tut.by, aceştia fiind acuzaţi că au accesat şi folosit ilegal informaţii online furnizate de agenţia de stat BelTA. 

Cei acuzaţi riscă o pedeapsă cu închisoare de până la doi ani, potrivit organizaţiei Reporters Without Borders.

Irina Levshina, redactor-şef al BelPAN, a fost arestată joi în legătură cu investigaţia, potrivit informaţiilor din presă care citau autorităţile din Belarus.  

Consiliul Europei condamnă arestările, afirmând într-un comunicat: “Libertatea presei este unul dintre cele mai importante drepturi umane într-o societate democratică. Ar trebui respectată oriunde în Europa”. 

Reporteri fără frontieră (Reporters Without Borders) – care a plasat în 2018 Belarus pe locul 155 între ţările privind libertatea presei – şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la percheziţii.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

One United Properties își umflă artificial profitul vânzând apartamentele către firmele pe care le deține. Implicat este și un bogătaș elvețian

Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu susțin că profitul dezvoltatorului pe care îl dețin, One United Properties, va fi de 525 milioane de...

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...
Ultima oră
Pe aceeași temă