17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInternaționalDonald Trump, favorabil „soluției celor două state” în conflictul israeliano-palestinian

Donald Trump, favorabil „soluției celor două state” în conflictul israeliano-palestinian

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru o soluţie a două state, fiind primul indiciu că susţine soluţia acceptată la nivel internaţional pentru conflictul israeliano-palestinian, relatează dpa.

„Sunt de acord cu soluţia a două state”, a spus Trump în timpul unei întâlniri cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în marja Adunării Generale a ONU la New York. „Cred că acesta funcţionează cel mai bine”, a spus el.

Administraţia Trump a evitat până acum să facă declaraţii de sprijin pentru soluţia a două state, care presupune existenţa unui stat independent palestinian alături de Israel.

Netanyahu s-a abţinut de asemenea ani de zile să susţină crearea unui stat palestinian.

În timpul mandatului preşedintelui Trump, Casa Albă a schimbat radical politica susţinută de zeci de ani de către SUA faţă de palestinieni prin refuzul de a sprijini un stat palestinian şi prin recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Trump a spus că doreşte să încheie un acord de pace israeliano-palestinian până la sfârşitul primului său mandat şi a declarat că palestinienii „se întorc la masa” negocierilor.

La rândul său, liderul palestinian Mahmoud Abbas a declarat că SUA s-au descalificat ca mediator în Orientul Mijlociu şi a respins un plan de pace al SUA în curs de elaborare.

Abbas cere crearea unui stat palestinian în Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est, zonele pe care Israelul le-a capturat în timpul Războiului de Şase Zile din 1967.

Un lider palestinian a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui Donald Trump favorabile unei soluţii a două state, apreciind că acestea contrazic acţiunile “distructive” ale administraţiei americane cu privire la conflictul israeliano-palestinian.

„Afirmaţiile americanilor contravin acţiunilor lor, iar acţiunile lor distrug în mod clar orice posibilitate a unei soluţii a două state”, a declarat Hossam Zomlot, şeful misiunii diplomatice palestiniene la Washington, a cărei închidere a fost ordonată recent de administraţia americană.

Cele mai citite

FOTO. WhatsApp pregătește schimbări majore. Aplicația își va modifica designul

WhatsApp, aplicația cu milioane de utilizatori, își pregătește utilizatorii pentru o serie de schimbări semnificative. Una dintre cele mai notabile este modificarea designului aplicației....

Importanța recenziilor online și a prezenței digitale pentru spălătoria ta auto

sursa foto: shutterstock.com În era digitală, succesul unei spălătorii auto poate depinde în mare măsură de recenziile online și de vizibilitatea sa în mediul digital. Află cum...

Taxele prea mari pe salarii au scos mii de români în stradă

Delegaţia Blocului Naţional Sindical a cerut luni reprezentanţilor Ministerului Finanţelor măsuri privind reducerea fiscalităţii pe muncă şi demararea de urgenţă a unei reforme fiscale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă