5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInternaționalNATO este nemulţumită de alocaţiile prea mici ale statelor membre. România -...

NATO este nemulţumită de alocaţiile prea mici ale statelor membre. România – din nou pe lista neagră

Creşterea bugetelor Apărării din anul 2017 s-a apropiat „nesemnificativ” de obiectivul Alianţei în domeniul cheltuielilor pentru Apărare, informează agenţia germană DPA.

Aliaţii din cadrul NATO au decis, în anul 2014, o creştere a cheltuielilor lor pentru apărare la 2 la sută din PIB-ul naţional până în anul 2024. Până atunci, grosul fondurilor alianţei provine din partea SUA, care au alocat anul trecut 3,57% din PIB pentru apărare.

Cheltuielile aliaţilor europeni pentru apărare în ansamblu au atins numai 1,46% din PIB în 2017, estimându-se că doar Estonia, Grecia şi Marea Britanie au atins obiectivul de 2% din PIB, după SUA.

În timp ce SUA le cer de mult timp aliaţilor lor să-şi sporească cheltuielile pentru apărare, Trump a fost îndeosebi de ofensiv referitor la o mai bună împărţire a sarcinilor, ducând problema contribuţiilor pentru apărare chiar până în discuţiile actuale cu Uniunea Europeană privind tarifele americane la oţel şi aluminiu.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lăudat ţările NATO pentru creşterea cheltuielilor de apărare pentru al treilea an consecutiv, precizând că aliaţii europeni din cadrul NATO şi Canada şi-au sporit cheltuielie de apărare cu aproape 5% în termeni reali în 2017.

Potrivit lui Stoltenberg, majorarea cheltuielilor este necesară pentru NATO pentru a face faţă unor ameninţări crescânde, inclusiv celei reprezentate de Rusia. El a precizat totuşi că NATO nu doreşte un nou Război Rece.

”Nu vrem să fim atraşi într-o nouă cursă a înarmării. Dar să nu existe nici o îndoială: NATO îi va apăra pe toţi aliaţii împotriva oricărei ameninţări”, a spus Jens Stoltenberg.

În cazul României, preşedintele Iohannis a promis că anul 2017 va fi primul în care va fi alocat 2 la sută din PIB pentru Apărare, aşa cum a cerut NATO. Totuşi, se pare că acest efort financiar nu este recunoscut la nivelul Alianţei. România ar fi alocat doar 1,8 la sută din PIB pentru Apărare în anul 2017, ceea ce a reprezentat, totuşi, un progres faţă de nivelul de 1,4 la sută din PIB, înregistrat în 2010.

România a avut, în schimb, chiar la începutul anului 2018, o investiţie semnificativă, prin semnarea contractului pentru transportoarele Piranha.

Potrivit raportului secretarului general al NATO, procentul de 1,8 la sută din PIB, corespunzător anului 2017, situează România, din acest punct de vedere, pe locul şase în NATO.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Real Madrid îl aduce pe Trent Alexander-Arnold! Marca confirmă fundașul lui Liverpool va ajunge liber de contract pe Bernabeu

Real Madrid a făcut o mișcare importantă pe piața transferurilor, semnând cu Trent Alexander-Arnold, fundașul de 26 de ani al lui Liverpool, care va...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind cooperarea în domeniul militar şi tehnic între România și Maroc. Decretele semnate de șeful statului

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Maroc privind cooperarea în domeniul militar şi tehnic. Președintele României,...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă