Următoarea întâlnire între liderii nord și sud-coreean a fost anunțată, dar nu s-a stabilit data summit-ului. Până atunci, China insistă să fie prezentă în demersurile de împăcare între cele două țări. Luptele dintre Coreea de Nord și de Sud au fost întrerupte printr-un armistițiu în 1953 fără declarație oficială, iar la prima întâlnire dintre lideri s-a stabilit să se semneze și actul oficial.
Inițial, Administrația de la Seul a anunțat că vor avea loc negocieri între Nord și Sud și SUA, iar China va fi implicată mai târziu. Surse diplomatice sud-coreene au declarat că poziția Seulului s-a schimbat și a recunoscut integrarea Chinei la negocierile de pace încă de la început.
Yang Jiechi, membru al Biroului Politic, responsabil cu diplomația, a făcut o vizită secretă la Seul la jumătatea lunii iulie și a discutat cu consilierul sud-coreean pentru securitate națională.
Observatorii declară că, pentru Beijing, participarea la acest proces încă de la început este crucială pentru a maximiza interesele sale naționale și pentru contracararea influenței SUA într-o regiune unde China este un actor major. „Interesul național chinez este ruperea alianței de securitate americană”, arată Enze Han, profesor de politică la Universitatea din Hong Kong.
Dacă Sudul stabilește relații pașnice cu Nordul, care ar mai fi justificarea forțelor americane în peninsulă și China ar putea cere și retragerea sistemului THAAD din Coreea de Sud. Dar, la ASEAN, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că sancțiunile contra Phenianului sunt încă necesare.
Virajul sud-coreean de a deschide poarta Beijingului pentru un rol mai mare în negocierile pentru încheierea oficială a războiului din Peninsula Coreea este o șansă pentru chinezi de a obține mari concesii din partea SUA și de a slăbi alianțele americane, arată experți și analiști din Asia.
Desigur, este vorba de un proces complicat pentru că Beijingul ar putea face presiuni pentru ca SUA să se retragă militar din peninsulă.
Diplomați care au participat la summitul ASEAN de la Singapore arată că ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a precizat că o declarație pentru a pune capăt războiului ar putea fi încheiată după negocieri cu toate părțile implicate. Liderii chinez și nord-coreean s-au întâlnit frecvent, Kim Jong-un mergând în China de trei ori.