15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalAnul Nou Chinezesc, sărbătorit într-un spectacol e gală, la Ateneul Român

Anul Nou Chinezesc, sărbătorit într-un spectacol e gală, la Ateneul Român

Spectacolul a fost susţinut de artiştii ansamblului “Nair Ethnic Group”, care au interpretat cântece şi dansuri tradiţionale din Mongolia Interioară, cea de-a treia provincie a Chinei ca mărime.

Repertoriul acestui grup de influenţă mongoleză a transpus, prin sunet şi mişcare, sărbătoarea focului, prima zăpadă, poveşti din stepă, dansul tribului mongol, dansul fluturilor îndrăgostiţi, culminând cu sosirea primăverii.

“Peste câteva zile, va fi Anul Nou Chinezesc, care este o sărbătoare de primăvară, cea mai importantă sărbătoare pentru poporul chinez. Această sărbătoare înseamnă reuniune familială, armonie şi fericire (…) Schimburile culturale sunt un mijloc de a lega popoarele din lume. Acum cinci ani, preşedintele chinez Xi Jinping a lansat iniţiativa ‘Belt and Road’, iar conectivitatea sufletului oamenilor constituie unul dintre cele cinci domenii ale cooperării programului ‘Belt and Road’. China şi România se află la o distanţă geografică mare, însă cu toate acestea avem o prietenie foarte adâncă. Anul acesta este un an important pentru ambele ţări. În China vom sărbători 40 de ani de la lansarea programului de reformă şi deschidere către exterior, iar în România este Anul Centenarului de la Marea Unire. Anul acesta dorim să avem mai multe contacte, mai multe schimburi şi să promovăm încrederea reciprocă şi prietenia tradiţională”, a declarat ambasadorul Chinei la Bucureşti, Xu Feihong, în cadrul unui discurs pe scena Ateneului Român.

Printre invitaţii la gală s-au aflat fostul preşedinte Emil Constantinescu şi viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall.

Răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor, Emil Constantinescu a declarat că, în primul an de mandat ca preşedinte, a efectuat o vizită în China, unde a prezentat proiectul de renaştere a “Drumului Mătăsii”.

Pe de altă parte, fostul preşedinte a spus că România trebuie să iasă din “adormire” în legătură cu nivelul relaţiilor economice cu China.

“România trebuie să iasă din adormirea care stă în ultimii ani. Este adevărat că acum s-a concentrat pe creşterea internă, dar din punct de vedere al relaţiilor internaţionale este o cădere regretabilă. China este acum a doua sau chiar prima putere mondială şi în acelaşi timp este prima putere mondială în cercetare şi inovare. Toate ţările importante ale lumii îşi construiesc relaţii economice cu China şi nu văd de ce România lipseşte din acest joc”, a spus Emil Constantinescu, citat de Agerpres.

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă