Unul dintre cele mai valoroase monumente pentru istoria românilor ardeleni este lăsat, pur și simplu, în paragină. Conacul lui Iuliu Maniu riscă să devină o ruină. Și asta deși moștenitorul său de drept, Eparhia Greco-Catolică de Oradea, prin Parohia Greco-Catolică Bădăcin, încearcă să îl restaureze. Însă întreaga proprietate are o situație juridică incertă.
Ce spune testamentul lui Iuliu Maniu
Potrivit testamentului lui Iuliu Maniu, redactat în fața unui notar din Brașov, document publicat în premieră de „România liberă“, în urmă cu câțiva ani, Eparhia Greco-Catolică de Oradea a fost desemnată moștenitorul celui care a avut cel mai important merit în Unirea Transilvaniei cu România. Însă, în anul 1947, Iuliu Maniu a fost arestat de către comuniști și apoi condamnat la închisoare, în urma unei înscenări sinistre, cunoscută în istorie sub numele de ”Dosarul Tămădău”, o acțiune de provocare pusă la cale de serviciile secrete bolșevizate, care i-au ademenit pe unii dintre liderii PNȚ să încerce o evadare din România, cu ajutorul unui avion. În anul 1948, comuniștii au interzis Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Iuliu Maniu a murit, în februarie 1953, în temnița de la Sighetu Marmației, iar testamentul său nu a mai putut fi pus în practică.
Eforturi de o jumătate de secol
După căderea regimului comunist, Biserica Greco-Catolică a început demersurile pentru recuperarea lăsământului lui Iuliu Maniu. Un teren din centrul satului Bădăcin a fost recuperat, iar părintele Cristian Borz a reușit să înalțe biserica dorită de Iuliu Maniu încă din perioada interbelică. Biserica a fost sfințită de PS Virgil Bercea, episcopul unit de Oradea. La subsolul bisericii a fost amenajat un muzeu care reunește câteva dintre obiectele care i-au aparținut lui Iuliu Maniu. ”Muzeul poate fi vizitat oricând și în ultimii ani am reușit să recuperăm și alte obiecte, care pot fi admirate în Bădăcin”, a spus părintele Cristian Borz. Însă situația juridică a conacului lui Iuliu Maniu este mult mai complicată. În perioada comunistă, clădirea nobiliară a devenit sediul unei Gospodării Agricole Colective, apoi a fost transformată într-o tabără de pionieri. Pe domeniul Maniu a fost amenajat apoi un centru pentru copiii cu dizabilități psihice, centru aflat în administrarea Consiliului Județean Sălaj. Parohia greco-catolică din Bădăcin a cerut restituirea clădirii și a terenului. În cele din urmă, Consiliul Județean a propus o soluție de compromis. În anul 2008, a cedat folosința clădirii, fără să cedeze Parohiei Greco-Catolice și dreptul de proprietate. Din cauza acestei situații juridice incerte, nu au fost posibile investițiile în reabilitarea conacului, care se degradează pe zi ce trece. Planșeul este sprijinit cu trunchiuri de prun, ca să nu se prăbușească, iar pereții sunt crăpați. Părintele Cristian Borz speră că, totuși, situația juridică să fie clarificată în curând, cu ajutorul unui document pe care l-a descoperit recent în arhive și care ar permite parohiei din Bădăcin să intabuleze casa și să înceapă restaurarea ei.
Clădire de patrimoniu
Istoricul Leonard Horvath spune că această clădire ar putea fi pusă în valoare prin transformarea ei într-un centru cultural. ”Acolo s-ar putea documenta tineri cercetători din domeniul științelor umaniste. De asemenea, în conacul renovat ar putea fi organizate școli de vară, care să pună în valoare moștenirea lui Iuliu Maniu”, a declarat istoricul clujean.