15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSmecheri de Dorobanti si "pile" de partid, tartori pe serviciile Capitalei

Smecheri de Dorobanti si “pile” de partid, tartori pe serviciile Capitalei

» In consiliile de administratie de la societatile din subordinea municipalitatii Bucuresti au fost numiti oameni apropiati liderilor partidelor politice, afaceristi esuati sau directori controversati.

» Noii conducatori recunosc faptul ca numirile au fost numiti dupa criterii politice, si nu dupa competenta, si spun ca au acceptat functiile "pentru ca vor sa faca lucruri bune pentru tara".

Personaje mondene, oameni de afaceri controversati si "pile" ale unor lideri politici vor avea grija pentru urmatorii patru ani de serviciile publice destinate locuitorilor Capitalei. Societatile si regiile din subordinea municipalitatii, finantate in proportie covarsitoare din banii bucurestenilor – RADET, RATB, REBU etc. –, au de la inceputul acestui an noi consilii de administratie desemnate de partidele care controleaza Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Conducatorii societatilor de interes local au fost numiti dupa criterii exclusiv politice, dupa cum recunosc chiar cei cu care am stat de vorba. Oficial, functiile primite nu le vor aduce membrilor in CA-uri decat venituri modice – aproximativ 50 de lei pentru fiecare sedinta –, dar acestia spun ca au acceptat "onorati" insarcinarile pe care le-au primit de la partid pentru ca "vor sa faca lucruri bune pentru tara".

 Nu de putine ori insa, in decursul ultimilor ani, conducatorii acestor societati sau regii au fost acuzati ca au incheiat contracte care s-au dovedit a fi favorabile mai degraba firmelor din clientela politica a partidelor decat bucurestenilor. De altfel, se spune ca liderii politici isi numesc oamenii in aceste CA-uri tocmai pentru a "drena" bani publici in interes personal.

"Smecher de Dorobanti", in conducerea regiei de caldura
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca RADET, regia de distributie a agentului termic din Bucuresti, se afla intr-o situatie economica delicata. Indicatorii financiari ai RADET vorbesc de la sine: pierderi pe anul trecut in valoare totala de 20,5 milioane RON si  datorii comerciale care se ridicau la 1.226 milioane de lei. Potrivit proaspatului director general Mihai Bogdan Becheanu, nici in  2009 lucrurile nu s-au schimbat in bine, datoriile regiei pe primele patru luni ridicandu-se la 12 milioane de lei. Situatia economica a regiei poate fi considerata obisnuita, chiar banala, avand in vedere istoricul economic al societatii care furnizeaza caldura si apa calda in locuintele bucurestenilor. Nu acelasi lucru se poate spune insa despre noii membri ai Consiliului de Administratie al RADET.

 

Unul dintre acestia este omul de afaceri Silviu Vaduva, de la PDL, personaj monden caruia presa de specialitate i-a atribuit mai multe iubite celebre (Mioara Mantale – fostul prefect de Bucuresti, Ramona Gabor – sora Monicai Columbeanu – sau Magda Palimariu – prezentatoare ProTV). Deoarece este cunoscut ca fiind un obisnuit al restaurantelor si barurilor de "fite" din Capitala, Academia Catavencu l-a plasat pe Vaduva pe locul 23 in topul "smecherilor de Dorobanti". In plan politic, Vaduva a activat mai intai in PSD iar acum este cunoscut ca membru si sponsor al PDL. In toamna anului trecut era cotat cu sanse reale de a candida de pe un loc eligibil la Parlament, dar a fost scos in ultima clipa de pe lista. Vaduva a fost nevoit sa se multumeasca doar cu pozitia de consilier local la sectorul 6. "Am acceptat numirea in conducerea RADET pentru ca ma intereseaza problemele bucurestenilor.

 

Stiu ce probleme au fost anul trecut cu facturile mari la intretinere pe care le-au platit bucurestenii si vreau sa ma implic sa nu se mai repete aceasta situatie", ne-a lamurit Vaduva care au fost motivele pentru care a acceptat numirea in conducerea RADET. Desi recunoaste ca nu a mai facut parte pana acum dintr-un consiliu de administratie de la o societate publica, Silviu Vaduva spune ca se va descurca pentru ca este jurist si a obtinut un master in  administratie locala.
Printre ceilalti membri ai CA de la RADET gasim si alte persoane recu–noscute pentru legaturile lor puternice cu oamenii politici ai momentului: Catalin Deaconescu este finul liderului PNL Ludovic Orban si fost prefect de Bucuresti, Dragos Zlatea Zachia este fost director la Hidroelectrica, fiind un apropiat al lui Adriean Videanu, iar Laura Albani a fost directoare a Pietei Obor.

Un alt membru al CA de la RADET este Stelica Constantin (fost Barna), numit de presa si "Faliment", deoarece ar fi responsabil pentru punerea pe butuci a societatii de pompe "Aversa". Constantin a fost in mandatul lui Traian Basescu si viceprimar al Capitalei. Recent, Stelica a fost numit si in fruntea Garzii Financiare. Director general al RADET este Bogdan Becheanu, fost candidat al PNG la alegerile parlamentare si la Primaria Sectorului 5.

De la paza la societatea de salubrizare
Si la societatea de salubrizare REBU (la care actionari sunt primaria si compania germana RER), numirile reprezentantior municipalitatii s-au facut tot dupa criterii politice. Aici il gasim pe Mihai Neicu, personaj controversat care a lucrat in Ministerul Transporturilor atat in perioada lui Traian Basescu, cat si a lui Miron Mitrea. Presa a scris ca Neicu a fost asociat cu SPP-istul lui Mitrea
intr-o firma de paza si protectie, Rom Guard Group SA, care a avut contracte cu Ministerul Transporturilor. Neicu are si in prezent o firma care presteaza servicii de securitate, NeiGuard. Neicu ne-a declarat ca a primit cu bucurie decizia PDL (partid din care face parte in prezent) de a fi numit in firma REBU. "Reprezint cu mandrie partidul in aceasta companie. Cred ca este un pas important in cariera politica", ne-a explicat Neicu de ce a acceptat totusi sa se ocupe de administrarea unei societati cu care pana atunci nu avusese nici o legatura.

"Orgoliu gadilat" cu afacerile Bucurestiului
Una dintre cele mai pestrite structuri de conducere de la o societate de interes local este probabil cea a societatii Service Ciclop SA, care presteaza activitati de service auto. Aceasta firma a facut parte in trecut din societatea de transport local a Bucurestiului. In CA-ul de la Ciclop SA a intrat Gabriela Andreea Moise, sefa de cabinet a secretarului de stat de la Ministerul Dezvoltarii, Razvan Murgeanu (fost viceprimar la Bucuresti). Alti membri in conducere sunt George Doholici, de profesie inginer constructor, cunoscut mai degraba pentru afacerile sale imobiliare (compania "Jules Verne", care pana anul trecut construia apartamente in Bucuresti) si Vasile Mihalache (PSD), fost primar si candidat pierzator in 2008 la Primaria Sectorului 4. "stiu ca numirile in aceste CA-uri sunt, in primul rand, pe criteriul politic. Eu sunt la al doilea mandat in aceasta societate. De ce am acceptat?

 

E un orgoliu gadilat sa accepti o propunere din asta. Am fost propus de Anca Boagiu (n.r. – senator PDL de Bucuresti). In fiecare an trebuie sa fac un raport de activitate pe care-l adresez organizatiei politice care m-a trimis acolo, adica organizatiei PDL din sectorul 2", ne-a explicat Doholici, care ne-a mai spus ca in acest moment nu-i mai merg afacerile imobiliare. "Ne-am oprit din constructie. Avem totusi un bloc gata, din care am vandut cele mai multe dintre apartamente", mai spune omul de afaceri.  RATB, societatea de transport public a Bucurestiului, ii are in CA pe Sotir Stancu, fost secretar de stat la Transporturi, despre care presa a scris ca are si o firma de transport marfa, Saturn SA, si una de consultanta pentru afaceri si management. Sotir a ocupat si functia de director adjunct la Autoritatea Rutiera Romana.

Un alt membru in consiliul de administratie este Radu Dumitru (considerat omul liderului PSD Bucuresti, Marean Vanghelie), numit recent si in fruntea Societatii Feroviare de Turism. Dumitru, care este preot, a fost implicat in mari  scandaluri pe vremea cand a condus Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane. Preotul a fost acuzat ca ar fi achizitionat, de exemplu, dube mortuare la preturi exorbitant de mari.  
 
Documentare pe internet despre societatea in care a fost numit
Societatea de constructii si montaj a primariei, LIRTRAC, se afla intr-o situatie complicata dupa ce Rompetrol a cerut declararea falimentului acesteia pentru neplata unor datorii. Cu toate acestea, partidele si-au numit oamenii in conducerea acestei societati. Unul dintre ei este Augustin Beldeanu, 34 de ani, seful organizatiei de tineret a PSD din sectorul 2. "Am fost intrebat de la partid daca accept numirea si am acceptat. Am intrat apoi pe internet sa caut informatii despre societatea respectiva. Asa am aflat care sunt problemele acesteia", ne-a spus Beldeanu, care are o motivatie foarte puternica pentru care a acceptat propunerea: "Vreau sa fac ceva pentru tara", ne-a explicat acesta.

» "Trebuia macar sa le vedem CV-urile"
Consilierul municipal PNG Daniel Fuciu spune ca i-a votat pe membrii CA-urilor, desi recunoaste ca nu stie mai nimic despre competentele profesionale ale acestora. "Atunci cand numesc pe cineva intr-un consiliu de administratie, partidele isi asuma riscul ca acea persoana sa nu fie competenta. Trebuie spus insa ca membrii consiliilor de administratie raspund toata viata pentru activitatea lor din aceste societati. Eu i-am votat in Consiliul Municipal, desi recunosc ca ii cunosc doar pe cativa dintre ei. Poate ar fi trebuit sa le vedem macar un CV", spune Fuciu.

Reprezint cu mandrie partidul in aceasta companie. Cred ca este un pas important in cariera politica." Mihai Neicu

Am fost intrebat de la partid daca accept numirea si am acceptat. (…) Vreau sa fac ceva pentru tara." Augustin Beldeanu

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă