14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDansatoare despuiate, la conferințe plătite din bani europeni

Dansatoare despuiate, la conferințe plătite din bani europeni

Lumea universitară clujeană este cuprinsă de un scandal de proporții. Un profesor universitar de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, Ioan Ștefan Groza, este acuzat că ar fi transformat o conferință academică, finanțată de Uniunea Europeană prin POSDRU, într-o paranghelie cu dansatoare despuiate.

Scandalul ”folcloristelor” a adus și primele demisii. Unul dintre prorectorii USAMV Cluj, Adrian Oros, a demisionat din funcție și a reiterat cererea adresată ministrului Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, să îl demită pe profesorul Groza. Adrian Oros este și deputat PNL de Cluj.

”Pentru a nu implica Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca în disputa între mine, ca şi membru al Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor, şi unii reprezentanţi din Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, găsesc de cuviinţă să demisionez din funcţia de prorector al USAMV Cluj. 

Reamintesc faptul că am cerut ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, dl. Sorin Cîmpeanu, să-l demită de urgenţă pe domnul Ioan Ştefan Groza din funcţia de director general al Direcţiei Generale pentru Învăţământ Superior din cadrul MECS, în urma relatărilor stupefiante din mass-media legate de subiectul organizării scandaloase de către acesta, a întâlnirii finanţate din fonduri europene din luna ianuarie a.c., la Predeal.

Având în vedere că prin organizarea acestei acţiuni neonorante, dl Groza a compromis membrii comunităţii academice din patru universităţi de pres­tigiu din România, a pus semne de întrebare asupra modului de derulare a tuturor proiectelor POSDRU coordonate de către MECS şi pentru că astfel s-a mai dat o palmă imaginii ministerului condus de dumneavoastră, este absolut necesar, domnule Cîmpeanu, să-l revocaţi din funcţie pe dl. Groza!”, scrie Adrian Oros în comunicatul prin care și-a anunțat demisia. Acest comunicat vine în contextul în care au apărut acuze cum că, de fapt, scandalul folcloristelor nu ar fi decât o prelungire a tensiunilor din universitatea clujeană, care există între echipa profesorului Groza și cea a ex-prorectorului Oros. Însă Adrian Oros spune că nu este vorba de așa ceva și, din acest motiv, pentru a nu implica universitatea, a renunțat la funcția de conducere. Din acest motiv, el cere și demiterea lui Ioan Ștefan Groza. Pozele deocheate care au generat acest nou scandal au fost publicate de presa locală din Cluj. Imediat, Adrian Oros s-a adresat șefului ierarhic al profesorului Groza.

”În urma relatărilor stupefiante din mass-media din aceste zile legate de subiectul organizării scandaloase de către dl Ioan Ştefan Groza, director general al Direcţiei Generale pentru Învăţământ Superior din cadrul MECS, a întâlnirii finanţate din fonduri europene care a avut loc în cursul lunii ianuarie a.c., la Predeal, vă solicit, domnule ministru Sorin Cîmpeanu, să-l demiteţi de urgenţă pe dl Groza. Mai precis, întâlnirea de peerlearning având ca tematică „Facilitarea inserţiei în piaţa forţei de muncă a absolvenţilor de învăţământ universitar” finanţată prin POSDRU/155/1.2/S/139950 “Îmbunătăţirea calităţii sistemului naţional de învăţământ superior în conformitate cu schimbările societăţii bazate pe cunoaştere şi cu dinamica pieţei muncii”, al cărei manager de proiect a fost dl Ioan Ștefan Groza, nu a fost un eveniment cu expuneri legate de programul comunicat participanţilor, aşa cum era de aşteptat, ci unul cu expuneri… ale mişcărilor unor dansatoare aduse special”, a spus Adrian Oros.

El a formulat o interpelare parlamentară, în care afirma că ”Având în vedere că prin organizarea acestei acţiuni neonorante, dl Groza a compromis membrii comunităţii academice din patru Universităţi de prestigiu din România, a pus semne de întrebare asupra modului de derulare a tuturor proiectelor POSDRU coordonate de către MECS şi pentru că astfel s-a mai dat o palmă imaginii ministerului condus de dumneavoastră, domnule Sorin Cîmpeanu, nu luaţi în considerare o eventuală demisie? Vă întreb acest lucru deoarece activităţile din ultima perioadă desfăşurate de către responsabilii din MECS au dus la prăbuşirea totală a credibilităţii instituţiei pe care o conduceţi”.

Până acum, profesorul Ioan Ștefan Groza nu a comentat în nici un fel dezvăluirile din presă și nici nu a reacționat public.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă