17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialAlgele, cosmarul litoralului romanesc

Algele, cosmarul litoralului romanesc

Fenomenul infloririi algelor marine este imposibil de controlat. Cantitatile recoltate de autoritatile de pe litoral se dubleaza de la an la an. In 2007, Directia Apelor Dobrogea – Litoral (DADL) a recoltat de pe plaje nu mai putin de 40.000 tone de alge. Pentru 2008 specialistii prognozeaza o usoara ameliorare a fenomenului gratie temperaturilor scazute, insa algele raman una dintre principalele probleme  ale litoralului romanesc.

Daca pana la inceputul anilor 2000 acest fenomen nu era bagat in seama, in prezent se consuma resurse considerabile pentru studierea si  combaterea fenomenului de inflorire algala. "In 2004, DADL a recoltat 9.000 de metri cubi de alge. Un an mai tarziu s-au strans 15.000 metri cubi, in 2006 s-au adunat 20.000 de metri cubi, iar in anul urmator 40.000 de metri cubi. Un metru cub de alge cantareste aproximativ o tona", a spus Catalin Anton, purtatorul de cuvant al DADL. El a adaugat ca pentru acest an nu se prognozeaza o dublare a volumului de flora marina care invadeaza litoralul, insa cantitatile vor ramane la valorile de anul trecut. Intre evolutia temperaturilor pe litoral si inflorirea algelor exista o legatura directa. Cu cat se incalzeste mai repede la malul marii, cu atat fenomenul se produce mai devreme. In ecuatie intra si starea marii. Mai exact, furtunile din larg aduc la mal cantitati mari de alge. Anul acesta, iulie va fi prima luna in care se va face simtit fenomenul infloririi algelor.

Conform contractelor de inchiriere a plajelor, operatorilor privati le revine sarcina de recoltare a algelor aduse de apa la mal. In cazul exploziei fenomenului de inflorire algala, intervine DADL, care detine utilaje specializate pentru recoltarea si transportul florei in exces. In Romania algele ajung direct la groapa de gunoi, insa in alte state costurile de intretinere a plajelor sunt compensate de venituri rezultate in urma valorificarii "recoltei" de alge. Astfel, anumite specii devin preparate culinare, algele obisnuite sunt transformate in ingrasamant sau chiar in materiale termoizolante utilizate in constructii.

Cu sprijinul autoritatilor, in 2008 ar putea fi elaborat si la noi primul proiect de valorificare a algelor. Un investitor francez este interesat de constructia unei fabrici specializate in prelucrarea algelor. Investitia ar putea fi realizata printr-un parteneriat cu statul roman si, date fiind cantitatile din ce in ce mai mari de flora marina recoltata pe litoral, algele pot deveni o afacere adevarata.
De la 1 iunie au inceput controalele Garzii de Mediu pe litoral. Comisarii verifica modul in care agentii economici respecta regimul deseurilor si gestionarea problemei algelor. In ultimul caz, amenzile pe care le risca operatorii de plaje sunt consistente. "Sanctiunile pot ajunge in acest caz pana la 300 milioane lei vechi", a declarat Vasile Petro, comisar-sef al Garzii Financiare Constanta. Sezonul estival 2007 s-a finalizat doar cu sapte amenzi pe linie de mediu.

Cele mai citite

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă