Dintr-o analiza intocmita de ziarul nostru rezulta faptul ca aproape jumatate dintre parlamentari au fost cel putin o data cercetati sau urmariti penal, unii dintre ei fiind chiar trimisi in judecata.
Faptele pentru care alesii au fost sau sunt cercetati ori urmariti penal merg de la coruptie, spalare de bani si complicitate la omor deosebit de grav pana la accidente mortale pe trecerea de pietoni. Pe primul loc in topul infractiunilor intocmit de ziarul nostru se situeaza PSD, care ne demonstreaza faptul ca cei mai multi de la acest partid au facut obiectul unor cercetari penale. Pe locul doi, la o distanta considerabila, se afla PC, o formatiune politica de doar 1%, dar ai carei lideri sunt urmariti penal, unul chiar trimis in judecata. Urmeaza PRM, cu sase dosare (numai Gheorghe Funar avand patru), PNL cu sase (numai Relu Fenechiu avand doua), UMDR cu trei si PD cu doua (Stelian Dutu fiind trimis in judecata).
Mai toti pesedistii reprezentanti ai poporului in Parlament au fost cercetati la un moment dat, au avut probleme cu legea sau au "lucrat" la limita legii. Foarte multi s-au imbogatit pe bani publici, folosindu-se de functiile vremelnice pe care le-au avut. In ultimii doi ani, Departamentul National Anticoruptie a zguduit putin "unitatea de monolit" a intereselor alesilor si a intocmit dosare penale unui numar mare de parlamentari. Pana in acest moment au fost trimisi in judecata sapte parlamentari, din care cinci sunt de la PSD, cum ar fi Adrian Nastase, serban Mihailescu, Emilian Cutean, Ion Dumitru, Mihail Sireteanu, George Copos, precum si un pedist, Stelian Dutu.
Curtea Constitutionala, o gura de oxigen pentru PSD
Incriminatii de lux ai PSD sunt Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, si Adrian Nastase, fost prim-ministru. Insa Curtea Constitutionala, o institutie formata in majoritate din apropiati ai PSD, au reusit sa blocheze dosarele acestora, fiind suspendate din motive invocate de neconstitutionalitate. Adrian Nastase este pus sub acuzare in doua dosare penale. In dosarul "Zambaccian" este inculpat pentru luare si dare de mita, iar in dosarul "matusa Tamara" pentru luare de mita.
Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru complicitate la omor in dosarul mineriadelor.
Bine plasat in topul punerii sub acuzare se afla deputatul PSD Ion Dumitru (un apropiat al lui Nastase), care a fost trimis in judecata in doua dosare penale legate de infractiuni silvice savarsite de acesta in perioada cand a fost director al Romsilva. Deputatul Emilian Cutean a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu si deturnare de fonduri, facand afaceri cu banii destinati revolutionarilor, pe vremea cand era secretar de stat pe problemele revolutionarilor. Deputatul serban Mihailescu va fi judecat pentru luare de mita, fiind acuzat ca a luat mita 11 arme de vanatoare de la o cunoscuta firma de partid, Hunter VIP SRL.
Mitrea, cinci dosare
Deputatul Miron Mitrea este urmarit penal in trei dosare, reusind sa scape de al patrulea, toate legate de activitatea sa de ministru in perioada 2001-2005. Acesta este invinuit de procurorii DNA pentru abuz in serviciu si nerespectarea unei hotarari judecatoresti referitoare la un transfer de teren al Aviatiei Utilitare. Totodata, procurorii DNA au demarat cercetarile anul trecut impotriva fostului ministru intr-un dosar penal legat de contractul incheiat cu firma Bechtel pentru autostrada Brasov-Bors, fiind acuzat ca patru anexe ale contractului nu au fost trecute prin hotarare de guvern. Miron Mitrea a fost suspectat ca si-ar fi amenajat vila din bani de spaga. Lucrarile la vila ar fi fost executate de firma lui Sergiu Sechelariu, aceeasi care a ridicat si vila lui Nastase din strada Zambaccian. Mitrea s-a aflat in vizorul anchetatorilor si in dosarul privind infiintarea unei televiziuni private, MTC din Constanta, care ar fi primit finantare de la o serie de institutii publice cum ar CFR, Administratia Portului Constanta, Aeroportul Otopeni. Sub ancheta procurorilor anticoruptie se afla si sotia lui Miron Mitrea, Manuela Mitrea, care este acuzata ca si-a aranjat examenul de intrare in notariat.
Campionul privatizarilor "la limita"
Deputatul Ovidiu Musetescu, un "campion" al dosarelor penale, a fost luat la puricat de procurorii anticoruptie, totul fiind legat de activitatea sa de ministru al Privatizarii in perioada 2001-2005. Este cercetat penal in dosarul privatizarii societatii Aro Campulung pentru infractiunea de abuz in serviciu, pentru aceeasi acuzare, in alt dosar, in legatura cu un contract incheiat intre societatile Dacia Pitesti si Roman Bacau. Musetescu este cercetat penal si in dosarul de privatizare "Alro Slatina", fiind acuzat ca ar fi adus statului un prejudiciu de cateva milioane de euro. Dar anchetele penale la adresa acestui deputat nu se opresc aici. El a semnat privatizarile in favoarea lui Omar Hayssam, reprezentand tepe aduse banului public de mai multe milioane de euro. Musetescu este anchetat de procurorii anticoruptie pentru privatizarea IPRS Baneasa, Polirom Roman si Moldosin Vaslui, societati care au ajuns in mana lui Hayssam. Nu in ultimul rand, Musetescu are dosar penal la DNA legat de privatizarea societatii bal-neoclimaterice Sovata.
Procurorii DNA au deschis la inceputul anului 2006 un dosar penal afacerii "Metro" Suceava, in atentia acestora aflandu-se deputatul Ovidiu Cozmanca. In calitate de secretar general al Guvernului, in 2002 Cozmanca a semnat trecerea unui teren din Suceava din domeniul public in cel privat special pentru a fi vandut magazinului Metro.
Agricultorii PSD, afaceri necurate
Senatorul PSD Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, a fost cercetat de procurorii anticoruptie intr-o o serie de afaceri privind importul cu grau, care ar fi favorizat fami-lia Nastase, in speta pe apropiatii Danei Nastase. Totodata, organele de control l-au avut in vizor pe senatorul PSD, in urma unei plangeri penale legate de privatizarea societatii Piscicola SA Neamt. In acest dosar, fostul PNA (ac-tual DNA) l-a pus sub acuzare pentru abuz in serviciu. Alt dosar penal al lui Daea in care a fost incriminat pentru abuz in serviciu, pe vremea cand era ministru al Agriculturii, este cel legat de concesionarea catre colegul de partid Culita Tarata a Insulei Mari a Brailei. Senatorul Ilie Sarbu, un alt fost ministru al Agriculturii, este cercetat in acest dosar. Acesta a mai fost in atentia organelor de ancheta si in privinta achizitionarii unei vile de protocol, la o suma modica in strada Sfantul Spiridon. Deputatul Filip Georgescu se afla in vizorul procurorilor anticoruptie pentru o serie de nereguli constatate in activitatea Romsilva pe vremea cand acesta era ministru al Agriculturii. Georgescu l-a sprijinit pe Culita Tarata in afacerile acestuia cu lemn, considerate a fi fost ilegale. Organele de ancheta il au in atentie si pe deputatul Mircea Dusa in dosarul taierilor ilegale si al transferurilor de teren forestier din orasul Toplita.
Relatii speciale cu Omar Hayssam
Deputatul Ion Stan este acuzat de DNA in dosarul ofiterilor SRI din Prahova privind traficul cu produse petroliere. Senatorul Ion Vasile s-a aflat in atentia DNA din cauza relatiilor foarte apropiate ale acestuia cu Omar Hayssam (acesta ajutandu-l pe sirian pe cai "neortodoxe" sa puna mana pe fabrica de mobila de la Nehoiu), dar si a afacerilor sale dubioase din domeniul tranzactiilor cu terenuri din perioada cand era prefect al judetului Buzau. In dosarul lui Hayssam a fost luat la ochi si Viorel Hre-benciuc, un alt prieten al sirianului. Hrebenciuc a fost audiat de procurori pentru a stabili relatiile de afaceri ale acestuia cu Omar. Deputatul Ion Calin este cercetat penal de procurorii de la Inalta Curte de Justitie si casatie intr-un dosar legat de afaceri imobiliare puse la cale pe vremea cand era prefect al judetului Dolj. Deptatul Nicolae Badalaun a fost cercetat penal de Parchetul National Anticoruptie in perioada 2002-2004. Acesta a fost acuzat ca, in calitate de prefect al judetului Giurgiu (pe perioada guvernului Nastase), ar fi urmarit preluarea sub control a principalelor activitati economice si sociale ale judetului prin firmele sale si in acest sens ar fi deturnat fonduri bugetare catre firmele trecute pe numele unor persoane apropiate. Senatorul Dan Iosif a fost anchetat de procurorii de la DNA in dosarul privind scoaterea din tara si traficarea unor bratari dacice de mare valoare istorica si artistica. In acest dosar au mai fost anchetati Adrian Nastase si Ioan Talpes. Dosarul a fost inchis din lipsa de probe concludente. Deputa-tul Victor Ponta este vizat de DNA in dosarul privind tranzactiile de terenuri din judetul Dambovita, principalul inculpat in acest caz fiind deputatul Ion Dumitru. In calitate de presedinte al unei fundatii de tineret a PSD, in 2004 Ponta a "ajutat" la trecerea nu tocmai legala a unui teren forestier din Cobia din proprietatea Romsilva in proprietatea taberei apartinand Tineretului Social-Democrat. In aceasta afacere a fost implicata si Daciana Sarbu, actualmente deputat PSD.
Protejatii lui Nastase
Deputatul George Baesu s-a pus la dispozitia politiei dupa ce mai multi consilieri l-au acuzat pe acesta in 2006 ca ar fi castigat toate licitatiile pentru acordarea de consultanta privind strategia de dezvoltare a oraselor din judetul Vrancea. Politistii au anchetat faptul ca firma deputatului a practicat preturi de dumping in comparatie cu firmele competitoare. Deputatul Ovidiu Branzan a fost audiat de procurorii PNA pe vremea cand acesta era ministru al Sanatatii. Acesta a fost acuzat ca ministerul ar fi transferat ilegal suma de 5 miliarde de lei catre mai multe firme furnizoare de medicamente. In 1998, senatorul Traian Novolan a fost trimis in judecata de procurorii de la Curtea Suprema de Justitie pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, inselaciune in dauna avutului particular si fals in declaratii. Aceste acuze aduse de organele in drept erau legate de afaceri considerate ilegale in calitatea senatorului de atunci de director general la societatea "Arctic" Gaesti. In cele din urma, dosarul a fost "curatit", senatorul iesind basma curata. Procurorii anticoruptie au luat si urma afacerii improprietaririlor ilegale din padurea Snagov. Senatorul Teodor Filipescu este in atentia organelor de ancheta deoarece a semnat actul de improprietarire, considerat ilegal, a lui Remus Truica (fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase), in calitate de prefect in perioada guvernului Nastase.
Parintele Constitutiei, dosar pentru accident de masina
Senatorul Antonie Iorgovan a fost anchetat de procurori intr-un dosar legat de producerea unui accident de masina in urma caruia a fost lovita o batrana pe trecerea de pietoni. Insa, in cele din urma, a scapat. Deputatul Alexandru Mazare este "urmarit" de procurori, el fiind considerat un colaborator apropiat al afacerilor fratelui sau, pentru care Radu Mazare, primarul Constantei, este cercetat penal in doua dosare. Deputatul Marian Saniuta a facut obiectul unor cercetari prealabile ale procurorilor DNA, in urma unei plangeri penale inaintate de fostul ministru al Internelor Vasile Blaga. Blaga, in calitate de ministru de Interne, il acuza acum doi ani pe Saniuta ca a semnat contractul cu EADS pentru securizarea frontierelor la un pret exagerat.
Senatorul Doru Ioan Taracila este un alt personaj care a facut multe afaceri la limita legii, de multe ori fiind acuzat ca a incalcat-o. S-a miscat intotdeauna in cercuri dubioase, fiind asociat cu Iosif Armas, fost deputat PSD, un apropiat al omului de afaceri Constantin Samson sau al "magnatului" Ioan Niculae. Acesta a facut avere in special din afaceri cu statul. Anul trecut, Taracila aparea cu datorii la stat de peste 30 miliarde de lei. Insa momentan a scapat de anchetele penale.
Capii PC, in corzi
Partidul Conservator este in corzi din punct de vedere penal. Daca justitia i-ar condamna pe cei pusi sub acuzare, toata conducerea partidului ar fi decapitata. Dan Voiculescu, Codrut seres, George Copos, Dan Ioan Popescu, chiar si Rodica Stanoiu se afla in diferite faze de cercetare si urmarire penala. Presedintele partidului este urmarit penal in dosarul "Loteria" deschis de DNA, in care acesta si fiica sa Camelia sunt acuzati de spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata. In acest dosar mai este pus sub acuzare senatorul si omul de afaceri George Copos, acuzat ca ar fi adus un prejudiciu de cateva milioane de euro in urma unei tranzac-tii imobiliare.
Senatorul Codrut seres este urmarit penal in dosarul de spionaj si tradare deschis de Parchetul General in cazul privatizarii SC Electrica Sud Muntenia, in care este acuzat ca ar fi furnizat in calitate de ministru al Economiei informatii despre o firma concurenta.
Deputatul Dan Ioan Popescu este sub cercetare penala privind nejustificarea unor bunuri de 40 miliarde de lei de catre comisia de control al averilor din cadrul Parchetului General.
Senatorul Rodica Stanoiu e pe cale de a scapa de dosarele penale. Ea a scapat de o plangere penala inaintata de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, Stanoiu fiind acuzata ca a incasat ilegal un miliard de lei, reprezentand o pensie de magistrat, desi nu intrunea conditiile prevazute de Legea 92/1992, adica o vechime in magistratura de 25 de ani. Cererea lui Macovei a fost respinsa, fiind considerata tardiva, adica fiind inaintata prea tarziu. Intr-un alt dosar, Monica Macovei o acuza pe fosta ministra Rodica Stanoiu ca a aprobat sume mult mai mari decat prevedea contractul pentru efectuarea lucrarilor de refacere a Palatului Justitiei. Deputatul Teodor Nitulescu, proaspat trecut de la PSD la PC, a fost cercetat in doua dosare pe vremea cand era prefect al judetului Teleorman.
Funar, inculpatul PRM
La PRM, "capul rautatilor" este senatorul Gheorghe Funar, care este urmarit si cercetat in patru dosare penale. Procurorii de la Parchetul General au inceput urmarirea penala impotriva lui Funar pentru abuz in serviciu in perioada cand era primar al Clujului, fiind acuzat ca a refuzat sa puna in aplicare o hotarare judecatoreasca. In 2002, Funar ar fi dizolvat in mod abuziv consiliul local si a cerut organizarea de alegeri anticipate. Intr-un alt dosar, Funar este acuzat ca a acordat in mod ilegal prime de 400 milioane de lei vechi la doi viceprimari. Senatorul Ilie Ilascu are dosar penal dupa ce a omorat un batran in urma unui accident de masina.
Afacerile UDMR, luate la puricat
Capii UDMR au si ei probleme cu justitia. Presedintele formatiunii, Marko Bela, este invinuit de procurorii anticoruptie de la Parchetul General ca ar fi primit in 2005 de la o editura 900 milioane de lei ca drepturi de autor. Un alt lider al UDMR, fostul ministru Zsolt Nagy, este pus sub acuzare in dosarul de spionaj si tradare ca urmare a privatizarilor din domeniul energiei. In faza cercetarilor penale se afla si senatorul Attila Verestoy, acuzat ca ar fi castigat la bursa, in numai 19 minute, 10 milioane de euro, in urma unor speculatii financiare. Verestoy s-ar fi folosit de informatii din interior.
Fenechiu, oaia neagra a PNL
La PNL, deputatul Relu Fenechiu este acuzat in doua dosare penale. Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a demarat o ancheta referitoare la modul in care firma deputatului, SC Fene Grup SA, a castigat o licitatie pentru imbunatatiri funciare intr-o comuna din judetul Iasi. Fenechiu este acuzat ca ar fi obtinut contractul in urma unei licitatii dubioase, deoarece firma acestuia ar fi casigat licitatia desi nu avea atestat in domeniu, dupa cum prevede legea. Deputatul Dan Radu Rusanu se afla in cercetari la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata (DIICOT), fiind acuzat de speculatii financiare pe bursa, considerate ilegale. In atentia anchetatorilor s-au mai aflat si deputatii Catalin Micula si Cornel Popa, primul ca actionar al firmei European Drinks, iar al doilea ca director general al aceleiasi societati. "European Drinks" a fost vizata de procurori pentru evaziune fiscala. Deputatul Nini Sapunaru a fost acuzat de afaceri nu tocmai curate prin firma sa, Europroiect, dar a fost sub cercetari, dupa ce a lovit o batrana in urma unui accident de masina.
Dutu, piatra de moara a PD
Parlamentarii PD au reusit sa se "curete" de orice urma de dosar penal. In vizorul anchetatorilor s-a aflat mai multi ani senatorul Radu Berceanu. Mai anul trecut, Parchetul General incepuse cercetarile (in urma unei plangeri penale a deputatei Olguta Vasilescu) privind modul in care Berceanu, prin niste interpusi, a pus mana pe hotelurile "Jiul" si "Minerva" din Craiova. Insa cercetarile penale se afla in "stand-by". Berceanu a scapat si de celebrul dosar "Sunoil", in care a fost acuzat de mai multe ori de implicarea acestuia in capusarea rafinariei Petrobrazi, prin intermediul firmei Sunoil. Singurul care are probleme in acest moment cu justitia este deputatul Stelian Dutu, care a fost trimis in judecata pentru controversate afaceri imobiliare. A mai fost anchetat de institutiile abilitate si deputatul Dumitru Puzdrea, in dosarul terenului de sub complexul Puzdrea. Dosar penal are si proaspatul membru, dar si proaspatul demisionar din PD Nati Meir, care are interdictie de a intra in Israel pentru ca este condamnat in urma altor doua cazuri penale.
Doi parlamentari de la PLD au fost si ei cercetati penal. Este vorba de senatorul Gheorghe Flutur, acuzat pe vremea guvernarii PSD ca ar fi fost autorul unor infractiuni silvice in perioada cand fusese director al Directiei Silvice Suceava (1997-2000). Totodata, deputatul Florin Popescu a fost cercetat pentru unele acuze legate de fraudarea unui examen la Universitatea "Valahia" din Targoviste.
Alesii se considera nevinovati
Adrian Nastase se considera victima unei razbunari politice, sustinand ca dosarele au fost fabricate special pentru a fi scos din viata politica. Ion Iliescu se considera total nevinovat, spunand ca este vanat de adversarii politici si ca el nu a facut decat sa scoata tara din anarhia produsa de fenomenul "Piata Universitatii". Pe Miron Mitrea nu am reusit sa-l gasim, iar Ion Dumitru a refuzat sa vorbeasca cu noi. Dan Voiculescu se simte vanat de presedintele Traian Basescu, iar Marko Bela considera ca dosarele instrumentate liderilor UMDR fac parte din campania indreptata impotriva formatiunii maghiare. Codrut seres crede ca a existat un interes de a fi compromis venit din partea sefului statului, in contextul atacurilor indreptate impotriva PC. serban Mihailescu se considera nevinovat, la fel si Gheorghe Funar.
Top 7 dosare penale pe partide
» PSD
40 dosare – acte premergatoare,
cercetare si urmarire penala, 5 trimise
In instanTa
» PC
6 dosare de cercetare
si urmarire penala, unul trimis In instanTa
» PRM
6 dosare de cercetare
si urmarire penala
» PNL
3 dosare de cercetare penala, 3 In faza de acte premergatoare
» UDMR
3 dosare de cercetare si urmarire penala
» PD
3 dosare, 1 trimis In instanTa, 2 urmarire penala
» PLD
2 dosare, cercetare penala
Top 27 Parlamentari suspectati, dosare in curs
» Ovidiu Musetescu
5 dosare de cercetare penala
» Gheorghe Funar
4 dosare de cercetare penala
» Miron Mitrea
3 dosare de cercetare penala
» Adrian Nastase
2 dosare de urmarire penala
» Ion Dumitru
2 dosare, trimise In instanTa
» Relu Fenechiu
2 dosare de cercetare penala
» Dan Voiculescu
1 dosar de urmarire penala
» Codrut Seres
1 dosar de urmarire penala
» George Copos
1 dosar, trimis In instanTa
» Ion Iliescu
1 dosar, urmarire penala
» Marko Bela
1 dosar, cercetare penala
» Ion Stan
1 dosar, urmarire penala
» Mihail Sireteanu
1 dosar, trimitere In instanTa
» Stelian Dutu
1 dosar, trimis In instanTa
» Emilian Cutean
1 dosar, trimis In judecata
» Serban Mihailescu
1 dosar, trimitere
In instanTa
» Manuela Mitrea
1 dosar, cercetare
penala
» Octav Cozmanca
SUSPECTAT IN FAPTE CONEXE
» Victor Ponta
SUSPECTAT IN FAPTE CONEXE
» George Baesu
SUSPECTAT INTR-UN DOSAR
» Marian Saniuta
SUSPECTAT INTR-UN DOSAR
» Ion Calin
cercetat penal
» Nicolae Badalau
cercetat penal
» Mircea Dusa
SUSPECTAT INTR-UN DOSAR
» Ilie Ilascu
cercetat penal
» Dan Radu Rusanu
cercetat penal
» Nati Meir
cercetat Intr-un
dosar penal
Top 18 Parlamentari anchetati, cu dosare inchise
» Dan Iosif
1 dosar penal
» Antonie Iorgovan
1 dosar penal
» Traian Novolan
trimis In judecata,
dosar Inchis
» Gheorghe Flutur
a fost cercetat penal
» Florin Popescu
cercetat penal
» Rodica Stanoiu
cercetata In doua dosare
» Ovidiu Branzan
audiat de procurori
» Teodor Filipescu
a fost In atenTia organelor de ancheta
» Petre Daea
cercetat in 2 dosare
» Filip Georgescu
a fost In atenTia procurorilor
» Marian Saniuta
a fost vizat de procurori
» Teodor Nitulescu
a fost cercetat penal
» Ion Vasile
a fost audiat de procurori
» Catalin Micula
SUSPECTAT INTR-UN DOSAR
» Cornel Popa
SUSPECTAT INTR-UN DOSAR
» Radu Berceanu
a fost cercetat Intr-un dosar
» Dumitru Puzdrea
a fost anchetat Intr-un dosar penal
» Nini Sapunaru
In atenTia procurorilor,
In 2 dosare
IMUNITATE
» Parlamentarii pot fi si cercetati, si condamnati
Potrivit noii Constitutii, parlamentarii pot fi cercetati, urmariti penal si trimisi in judecata. In schimb, nu pot fi perchezitionati si arestati decat in urma unui vot al majoritatii alesilor camerei parlamentare din care face parte.
Imunitatea parlamentara nu se rezuma decat la declaratiile politice.
Daca este condamnat, parlamentarul isi executa sentinta chiar in timpul mandatului sau.