22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodTurneu electoral la Cuvioasa Parascheva

Turneu electoral la Cuvioasa Parascheva

Minunea Sarbatorii Cuvioasei Parascheva a fost transformata de autoritati si clerici intr-o fabrica de bani, voturi si exacerbare a fanatismului religios. Exorcizari in fata a zeci de mii de oameni, bai de multime a potentatilor Romaniei, cladirea Catedralei Mitropolitane pusa la dispozitie de conducerea bisericii exclusiv oamenilor politici au schimbat sensul inaltator al sarbatorii de la Iasi.

Totul se reduce la milioanele de euro care intra atat in vistieria Primariei Iasi, cat si a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, care intretin acest fast desantat ce are drept punct culminant Balul Primariei, un monument de kitsch si prost-gust pentru o asa-zisa elita a capitalei Moldovei. Simplii pelerini care vin la Iasi ca la Mecca sunt imbranciti de colo-colo si aruncati afara din oras pe cai laturalnice, dupa ce autoritatile laice si ecleziastice le-au golit punga pana la ultimul leut. Aceasta imagine trista este greu de digerat de autoritatile locale care, timp de o saptamana de-acum incolo, se vor lauda pe toate canalele cu incasarile exorbitante si cu muntii de gunoaie care au ramas in urma milioanelor de pelerini care s-au calcat in picioare pentru a atinge moastele sfinte ale Cuvioasei Parascheva.

„Da-o cu capul de racla, sa iasa dracii din ea”

An de an, sarbatoarea Cuvioasei Parascheva aduce la Iasi zeci de mii de pelerini din toate colturile Romaniei, dornici de fiecare data sa traiasca o noua minune a Ocrotitoarei Moldovei. Aceasta dorinta, plecata din milioane de inimi, are o rezultanta in mintile bolnave ale unor fanatici religiosi care aduc la Iasi fel de fel de psihopati, numiti de ei „posedati de diavol”. Posedatii sunt bagati in fata la coada si incep sa se manifeste cum trec de poarta din spate a Mitropoliei. „Incepe sa tremure carnea pe ei, dau ochii peste cap si oamenii se feresc de ei. Jandarmii trebuie sa blocheze miscarile acestor oameni si sa-i calmeze. Sunt extrem de puternici. Daca va puteti imagina, o copila de 17 ani abia putea sa fie tinuta de patru jandarmi antrenati. Nu putem sa-i injectam nimic. Singurul calmant este racla sfanta”, a precizat locotenentul Mihai Cojocariu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Iasi. Femeile posedate erau duse de jandarmi la racla si acolo erau lipite cu capul de catafalcul de argint. Sambata dimineata, pe la ora 7.00, o tanara de aproximativ 20 de ani a inceput sa urle, sa dea din maini si din picioare. Oamenii strigau si se departau de ea. „Da-o cu capul de racla, sa iasa dracii din ea”, striga multimea. Trei jandarmi au luat-o pe sus si au dus-o la moastele sfinte, au imobilizat-o si i-au lipit capul de racla. Femeia a inceput sa se zbata si, din cauza fortei sale si a reactiei jandarmilor, a fost data cu capul de racla de mai multe ori. Tanara, parand ca si-a revenit, a fost departata de moaste. Ulterior, criza a demarat cu mai multa forta si jandarmii au dus-o din nou la racla. „Nu avem ce face in astfel de situatii. Trebuie sa ascultam multimea speriata. De aceea am dus-o din nou, chiar daca ea isi facea cruce cu stanga. S-a calmat abia dupa ce i-am lipit capul de racla a doua oara. Numai sambata au fost exorcizate patru femei posedate de diavol”, a recunoscut Mihai Cojocariu. Aceste ritualuri au loc cu incuviintarea Bisericii Ortodoxe, exorcizarile de la catafalcul Cuvioasei Parascheva avand loc in prezenta preotilor care tin rugaciunile speciale. Pentru deliciul publicului din Romania si cresterea ratingului Bisericii Ortodoxe, procedurile medievale de exorcizare sunt prezentate in direct la toate televiziunile nationale.

Mitropolia Moldovei – confiscata de politicieni

Tot pentru o imagine buna si pentru obtinerea fondurilor, Mitropolia Iasi a fost confiscata. Sfidand milioanele de pelerini care indura frigul si umezeala noptilor de octombrie, de doi ani incoace conducerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a interzis oamenilor obisnuiti accesul in catedrala pe 14 octombrie la slujba dedicata Cuvioasei Parascheva. In catedrala, la Sfanta Liturghie intra doar politicienii, care nu trebuie sa fie deranjati de reflectoarele operatorilor de televiziune si nici de flash-urile fotoreporterilor. Sfanta Liturghie a fost oficiata in acest an de un sobor de inalti ierarhi, in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, slujba avand loc in interiorul catedralei, spre deosebire de alti ani, in care aceasta se desfasura in aer liber. In interiorul bisericii au avut acces, pe baza unui permis special, doar autoritatile si personalitatile mondene ale Iasiului, miile de oameni obisnuiti urmarind slujba pe un ecran-gigant, amplasat in curtea catedralei, si ascultand la difuzoarele din curte. Traian Basescu, alaturi de Gheorghe Funar, Gigi Becali si Theodor Melescanu au ascultat slujba, dupa care au intrat in baia de multime. IPS Daniel l-a numit pe Traian Basescu „Intaiul pelerin al tarii”, lucru care a parut sa-l bucure nespus pe presedinte.

Subalternii lui Nichita doseau sticlele de bautura

Peste 400 de persoane – VIP-uri, cum le place sa se autonumeasca – au fost invitate la Balul Primariei, care a avut loc dupa baile de multime de la Mitropolia Moldovei si de la Masa Pelerinilor. Intampinate de primarul PSD al Iasiului, Gheorghe Nichita, personalitatile marcante ale Iasiului, in marea lor majoritate de la PSD, dar si cativa liberali si democrati rataciti, au urcat scarile de marmura ale Palatului Roznovanu, unde urma sa aiba loc receptia. Dupa discursurile patetice ale invitatilor, pe durata a aproximativ doua ore, timp in care falcile trosneau de atata cascat, a urmat masa. „Nu am vazut asa ceva de cand se fac baluri la primarie. Cateva fursecuri pentru o mare de oameni. Oare primarul Nichita nu are sponsori? Sau vrea sa dea o imagine de austeritate in timp ce arunca zecile de miliarde ale iesenilor in buzunarele fotbalistilor si ale firmelor finilor si cumetrilor sai? Este cel mai rusinos bal la care am participat”, s-a exprimat un membru marcant al tineretului PSD, prezent la bal. Falsitatea acestui bal a culminat cu finalul petrecerii. Angajatii Primariei Iasi, in marea lor majoritate cumetri si fini ai lui Gheorghe Nichita, se intreceau sa care de pe mesele devastate sticle de whisky si de vodca pe jumatate golite, lazi intregi de vin. De frica, ofiterii Politiei Comunitare pusi sa pazeasca mesele au inchis ochii la jaful functionarilor din primarie. Fisetele din birourile functionarilor gemeau de sticle, platouri cu fursecuri, aruncate de-a valma peste documente oficiale de mare importanta. „Fii atenta, ca o sa curga porcariile alea verzi si rosii de pe platouri peste acte! Pune un carton peste documentele oficiale si pe urma baga platoul! Sticlele de vodca si vin pune-le acolo jos, intre pantofi! Acopera cu o poleiala, sa nu vada astia de la presa!”, striga o functionara de la Serviciul de Cadastru catre o subalterna neatenta.
In cateva minute, mesele s-au golit de parca fusese o invazie de termite, in timp ce, la celalalt capat al holului, Gheorghe Nichita dadea primele interviuri despre incasarile-record ale Primariei Iasi dupa pelerinajul din acest an: peste 5 milioane de euro. Bun bilant, bune incasari, prost spectacolul. Si, mai ales, cum ramane cu credinta? Nu am auzit nici un cuvant despre smerenie, piosenie si umilinta in fata celei despre care oficialitatile spun cu mandrie: „Noi avem ocrotitoarea Romaniei”…

Presedintele s-a recules la moaste

Imediat dupa slujba, Traian Basescu a mers la racla Sfintei Parascheva, amplasata in curtea Mitropoliei, si s-a recules cu mana pe sfintele moaste, timp de cateva minute. Ulterior, presedintele a facut o baie de multime, urandu-le pelerinilor „Sa traiti bine!” si „Sanatate!”, si a daruit unei fetite din multime cadourile primite de la mitropolit, respectiv o icoana scumpa si albumul Iasiului. Dupa slujba, Gigi Becali si Theodor Melescanu au luat masa cu IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Marele kitsch in care s-au transformat „Sarbatorile Iasiului” a culminat cu Balul Primariei Iasi, organizat lamentabil, scotand la iveala tot putregaiul cumetriilor din institutia pastorita de Gheorghe Nichita.

Cele mai citite

Dinamo, în pericol! Selmani riscă suspendarea în meciul cu Oțelul

Astrit Selmani, atacantul kosovar al lui Dinamo, riscă suspendarea dacă va primi un cartonaș galben în confruntarea cu Oțelul Galați, un scenariu care ar...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă