3.3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodRomanca din Nei Pori

Romanca din Nei Pori

Petrina Soneru avea 16 ani, in 1998, cand si-a urmat familia si s-a stabilit la Salonic. A plecat din Romania cu gandul sa cucereasca lumea, dar acum viseaza cu ochii deschisi sa revina in tara. Specializata in politici economice europene la Universitatea "Macedonia" din Salonic, Petrina a avut o bursa in China si si-ar dori un masterat in China sau SUA. Precum multi dintre romanii stabiliti in Grecia, Petrina Soneru si parintii ei au realizat ca, oricat ar munci, pot supravietui, pot avea un trai decent, dar nu se pot imbogati, asa cum visau la plecarea din tara.

Micuta ca o eleva de generala si iute ca o jucarie cu baterii, Petrina Soneru se zbate de noua ani sa cucereasca Grecia, dar nu a reusit decat sa se maturizeze si sa se indragosteasca de taramul zeilor. Stabilita in Salonic, unde studiaza la Facultatea de Stiinte Politice, tanara de 25 de ani viseaza sa se intoarca in Romania si sa lucreze pentru statul roman. Dar si sa schimbe ceva.
"Where are you from?", ma ia, repede, la intrebari Petrina Soneru, inca de la intrarea in cabinetului doctorului din statiunea Nei Pori. "Romania" a fost raspunsul care a facut-o sa ma priveasca altfel, aproape cu prietenie. "Pai, vorbeste romaneste", mi-a spus zambind tanara, in timp ce continua sa rasfoiasca fise medicale. Petrina este singurul angajat roman dintr-o statiune relativ noua, care a inceput sa fie ridicata in urma cu 11 ani, dupa modelul Saint Tropez. Spre deosebire de paradisul francez, Nei Pori (n.r. – noul oras) este lipsit de yacht-uri. In rest, imaginea este aceeasi. Romanca s-a angajat aici ca secretara si traducator pentru a castiga bani pe perioada vacantei de la Universitatea "Macedonia" din Salonic, unde studiaza politica si economia europeana. Pana a ajunge aici, Petrina Soneru a trecut prin clipe in care ar fi dorit sa fie in Romania, alaturi de rude si prieteni. Nici acum nu si-a schimbat foarte mult optiunea. Tot tara natala ramane locul in care vrea sa traiasca si sa se afirme.

"Fuga" spre raiul grecesc
La doar 16 ani, in 1998, Petrina Soneru si-a urmat parintii in Grecia pentru o viata mai buna. "Ai mei lucrau la Aerostar Bacau, fosta fabrica de avioane URA. Dupa ’89, parintii mei si-au dat seama ca in Romania nu mai merge nimic si au decis sa emigreze. Grecia le-a fost prezentata ca o reala oportunitate, dar, mai tarziu, ne-am dat seama ca nici aici nu umbla cainii cu covrigi in coada, ci este mult mai greu", a spus Petrina dintr-o rasuflare povestea plecarii din tara spre taramul zeilor. Cantonarea bacauanilor s-a facut la Salonic, al doilea oras ca marime din Grecia. Parintii tinerei si-au gasit greu de lucru, iar Petrina s-a inscris la liceul pentru straini cu predare in limba greaca, apoi la Universitatea "Macedonia". Etapa pe care o va finaliza la anul.

"Grecia este ca America: poti supravietui"
Familia Soneru urmareste de noua ani cum visul imbogatirii se risipeste ca norii deasupra Olimpului, munte-simbol care pazeste Nei Pori cu alura unui rege urias cu mantia cusuta din piatra. Peisajele paradisiace nu au ajutat cu nimic la cresterea bugetului. "Grecia este ca America. Aici doar supravietuiesti. Este foarte greu sa te imbogatesti, asa cum crede toata lumea despre noi. Prietenii si rudele au impresia ca avem nu stiu cate vile si masini, in timp ce noi stam in chirie. Noroc cu tata, care este unul dintre cei mai buni instalatori din zona si castiga destul de bine. Nu ne-am pus problema niciodata sa cumparam un apartament. Cu ce?", se intreaba Petrina, in timp ce pacientii, romani si straini, roiesc ca niste ulii in jurul cabinetului. "Lucrez aici ca secretara si traducatoare pentru romanii aflati in concediu. Cam 30% dintre pacienti sunt de la noi din tara", imi spune moldoveanca aciuata in paradisul grecesc. Pana la vacanta din acest an, Petrina soneru a muncit in fiecare pauza de la facultate prin tot felul de locuri din Grecia. "Poti castiga trei euro pe ora daca imparti fluturasi. Nu mori de foame oricum, dar nici nu te ajungi, cum se spune la noi. Eu am lucrat in diferite cafenele si magazine pana acum. Abia astept sa termin facultatea si sa revin in tara. Sau poate prind o bursa in Shanghai sau in America. Altfel nu-mi permit sa dau 34.000 de dolari pe an sa-mi fac masterul acolo", mai spune tanara emigranta.

Reprezentanta Zambiei in China

Anul trecut, Petrina a fost selectata la facultate pentru o practica de doua saptamani in China. "La facultate invatam foarte mult cum sa luam decizii, iar in Shanghai si Beijing am avut ocazia sa dovedesc acest lucru. Fiecare participant trebuia sa reprezinte o tara. Mie mi-a picat Zambia si, conform scenariului, faceam parte din Organizatia Mondiala a Sanatatii", ne-a povestit Petrina Soneru, care a fost cucerita de frumusetea celor doua orase. "China este tara in care as vrea sa emigrez oricand. Sigur ca doar in cele doua orase, care m-au uluit, pur si simplu", si-a incheiat povestea bacauanca plecata dupa dara unui vis care urma sa aiba destinatia finala pamantul fagaduintei. O poveste asemanatoare cu a numerosilor romani care au emigrat cu sperante si s-au trezit deseori ca sunt intr-un maraton dupa Fata Morgana. La finalul story-ului, toti spun acelasi lucru: macar aici traim decent.

Tema lunara

» "Radiografiez Romania"

In afara de Universitatea "Macedonia", Petrina Soneru lucreaza ca voluntar la Institutul de Studii Balcanice din Salonic. Aici are de realizat in fiecare luna un raport despre ce se intampla in Romania. "Tot ce tine de viata politica si economica de la noi este in gradina mea. Eu analizez si predau textul profesorilor. Nu am timp sa citesc toate ziarele, dar mi-am luat antena satelit si ma ajuta foarte mult emisiunile de revista presei. Oricum, viata din Romania este total diferita de ce ceea se intampla aici. Sunt dezamagita de clasa politica si de vestile din tara", ofteaza Petrina. Ea marturiseste ca, odata ajunsa acasa, si-ar dori sa poata schimba ceva din mentalitatea politicienilor cu ajutorul cunostintelor dobandite la Salonic.

Perspective

» "Vreau sa ma intorc acasa"

Dupa noua ani de studii si munca, Petrina soneru aproape ca nu mai viseaza altceva decat sa se intoarca in tara. Vrea sa lucreze pentru institutiile statului care au legaturi directe cu Uniunea Europeana sau sa-si deschida un cabinet pentru consilierea politicienilor. "Visul meu este sa devin diplomat. As putea face oriunde acest lucru, dar nicaieri nu este ca acasa. Poate acesta este destinul meu: sa ma intorc mereu la origini. Pana si-n viata personala mi se intampla acest lucru. Am plecat de atatia ani din Bacau pentru a ma intalni acum cativa ani la facultatea din Salonic cu un fost coleg de la scoala generala, iar de trei ani suntem impreuna. Nu poti fugi de destin", sopteste zambind emigranta care-si vede viitorul aterizand la o unica destinatie: Romania.

MEDIA

» Ziar romanesc pentru "atenieni"

Cu un numar modest de membri, circa 15.000 de persoane, comunitatea romanilor din Grecia isi ia portia de informatie doar de la saptamanalul "Curierul Atenei". Recent, publicatia a implinit cinci ani de la aparitia primului numar. Saptamanalul condus de ziarista si traducatoarea Monica Chihaia este citit insa si de cei stabiliti in Salonic, celalalt oras in care locuiesc cei mai multi emigranti romani.

Cele mai citite

Guvernatorul BNR: Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă

S-ar putea să avem problemele din anii 90”, atrage atenția Mugur Isărescu După alegeri, noul guvern trebuie să vină cu un program care să ducă...

Apple întâmpină dificultăți în realizarea unui iPhone 17 Air suficient de subțire

Conform unor surse din industrie citate de contul "yeux1122" pe Naver, Apple întâmpină dificultăți în realizarea unui iPhone 17 Air suficient de subțire, deoarece...

Naționala Paraguayului promovează incluziunea cu un tricou special pentru nevăzători la meciul contra Argentinei!

Naționala de fotbal a Paraguay a lansat un tricou special conceput pentru nevăzători, într-un demers unic de promovare a incluziunii sociale. Înaintea meciului de calificare...
Ultima oră
Pe aceeași temă