1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodOdessa: vacanta ucraineana la preturi romanesti

Odessa: vacanta ucraineana la preturi romanesti

» Odessa este o destinatie turistica aproape necunoscuta romanilor. Cu toate acestea, orasul ar reprezenta o optiune interesanta pentru turistii care s-au saturat de litoralul romanesc si vor ceva inedit aproape de casa.

» Intre Constanta si portul ucrainean de la Marea Neagra exista curse regulate pe mare, care dureaza sase ore, iar biletul dus-intors costa minimum 105 euro.

In lada ei visinie cu ambele geamuri din fata coborate, Taniuka asteapta clientii la intrarea pe plaja Arkadia. In masina de 20 de ani se poate urca doar pe trei usi. A patra e defecta. Bordul e aproape dezmembrat, iar motorul e destul de zgomotos. Dupa ce pornim spre port Taniuka scoate mana pe geam si trage de pe acoperis caseta pe care scrie „Taxi”. La fel ca majoritatea taximetristilor din Odessa, fata nu are aparat de taxat si prefera sa treaca neobservata cand are un client in masina. Tariful se negociaza inainte de pornirea in cursa. Atata doar ca, spre deosebire de „piratii” bucuresteni, cei odesseni sunt amabili si nu incearca sa te insele cu orice pret. La fel ca majoritatea taximetristilor odesseni, Taniuka are un defect: nu stie o boaba de engleza. Recunoaste cu greu un „Thank you” repetat si cam atat. De aceea, daca va hotarati sa mergeti in excursie la Odessa si nu cunoasteti limba, va trebuie musai un ghid de conversatie rus-roman sau ucrainean-roman. Altfel, riscati sa va treziti ratacit in mijlocul orasului, fara sa intelegeti nimic din indicatiile geografice pe care vi le vor da, cu generozitate, localnicii.

Nu de alta, dar acestia au o pasiune aparte: cand iti arata cum trebuie sa ajungi la Autogara Centrala, nu se multumesc sa iti ofere doar directii, le place teribil sa dezvolte o intreaga discutie in care te intreaba de unde esti si unde vrei sa ajungi, de ce, cand si cum, apoi, cu o amabilitate excesiva, se ofera sa te invete inclusiv cum se opreste taxiul pe strada.

Viata de noapte, agitata
In ciuda acestor piedici, Odessa este un oras care merita vizitat. Cel mai mare port ucrainean la Marea Neagra – populatia este de peste un milion de locuitori – are si una dintre cele mai agitate vieti de noapte din Ucraina. Cluburile sunt pentru toate gusturile si buzunarele si se intind, unul langa altul, pe plajele lungi ale orasului. Romanii au trei variante accesibile de a calatori la Odessa. Biletul de avion dus-intors costa aproximativ 220 de euro. Se mai poate ajunge si pe mare, intre tara noastra si Ucraina fiind organizate croaziere periodice. Un bilet dus-intors Constanta-Odessa porneste de la 105 euro la clasa economica si de la 120 euro la clasa business, pentru adulti (oferta agentiei de turism London Sky Travel). Plecarile au loc in fiecare vineri de la Odessa si sambata de la Constanta.
Ultima varianta, dar si cea mai complicata, este cu masina. Excursia cu autoturismul propriu sau cu maxi-taxi are mai multe inconveniente. Primul ar fi acela ca pentru a ajunge din Romania in Ucraina trebuie sa treceti obligatoriu doi kilometri prin Republica Moldova. In ciuda distantei mici pe care o parcurgeti pe teritoriul moldovean, veti fi controlat atat la intrarea, cat si la iesirea din aceasta tara. Asta inseamna timp pierdut si discutii absurde cu vamesii – care inca mai practica comisionul de cinci euro pentru a te lasa in pace.

Al doilea dezavantaj este acela ca drumurile ucrainene sunt cu mult mai proaste decat cele romanesti. soseaua europeana Reni (de la granita cu Republica Moldova) – Odessa este plina de gropi si de soferi de tip „kamikaze”. Nu va speriati daca din fata dumneavoastra vine un bolid care tocmai depaseste o coloana de masini. Franati si asteptati ca „pilotul” sa intre inapoi in rand. Nu are rost sa va enervati, toti ucrainenii fac la fel. Un aspect pozitiv insa: benzina si motorina sunt mai ieftine decat in Romania, preturile variind intre 30.000 si 35.000 lei vechi.

Cazarea e mai scumpa pentru straini
Preturile la cazare in Odessa nu difera cu nimic de cele din statiunile de pe litoralul romanesc. Astfel, la hotelul de cinci stele Otrada, situat aproape de plaja, o camera dubla, in plin sezon, costa 335 de dolari. Adica mai bine de sapte milioane de lei pe noapte. Un apartament ajunge chiar la 1.500 de dolari. Dar nu peste tot e la fel. Exista si locuri de cazare cu preturi bune pentru romani. O noapte la hotelul de trei stele „Cernoe More” („Marea Neagra”), situat langa gara feroviara centrala, costa doar 80 de dolari intr-o camera pentru doua persoane.
Atentie insa la pensiunile particulare sau la „chiriile” de ocazie! Daca pentru localnici preturile sunt cu mult mai convenabile decat la hoteluri, pentru straini acestea ar putea fi chiar mai mari. Cand am intrebat in limba engleza, la o pensiune aproape de plaja din nordul orasului, cat costa o camera, receptionera ne-a raspuns fara ezitare: 100 de dolari. Cand am revenit cu un vorbitor de limba rusa pretul scazuse brusc la doar 50 de dolari. Tot astfel, ne-am trezit dusi intr-o casa dintr-un cartier ce semana cu Ferentariul bucurestean, unde ni s-a oferit o camera banala, cu un WC amplasat in curte, pentru 50 de dolari. In fine, cateva casute cum nici macar in Romania nu mai exista, cu paturi rupte, un frigider ruginit si o toaleta infecta, ar fi costat tot 50 de dolari. Adica un milion de lei. La aceasta suma se adaugau doi dolari daca voiai sa primesti si lenjerie de pat.

Treptele „Potemkin”
Printre obiectivele turistice din Odessa la loc de cinste sunt celebrele scari pe care s-a filmat una dintre primele si cele mai importante pelicule din filmografia mondiala, „Crucisatorul Potemkin”, a regizorului Serghei Eisenstein. Scarile au fost construite in 1837 si, daca initial existau 200 de trepte, acum au mai ramas doar 192. Ultimele opt au fost ingropate cand s-a extins fundatia portului. Portul Odessa trebuie, de asemenea, sa fie bifat pe harta oricarui turist ajuns aici. E practic inima orasului. Aici lucreaza multi dintre localnici, de aici pornesc vapoarele imense cu marfa, dar si croazierele pentru turisti pe Marea Neagra spre alte orase, cum ar fi Constanta, Varna sau Istanbul. Portul a fost reconstruit de doua ori, dupa primul si al doilea razboi mondial, ultima oara atunci cand nemtii l-au aruncat in aer aproape in intregime. Pe vremea sovieticilor aici functiona cea mai mare companie de shipping din lume: Black Sea Shipping Lane.

In capatul de sus al scarilor atrage atentia o statuie ciudata prin aspectul de senator roman al personajului postat pe soclu. E, de fapt, ducele Armand Emmanuel de Richelieu, primul primar al Odessei, care, potrivit ghidurilor turistice, si-ar fi dorit sa faca acest oras la fel de frumos ca Parisul. Ducele se nascuse in capitala Frantei, in 1776, dar a emigrat in Rusia dupa Revolutia Franceza. Ba chiar a luptat in armata ruseasca. In timpul guvernarii sale s-au infiintat primele scoli, muzee si strazi, iar pana la finalul mandatului ducelui orasul a devenit foarte bogat. Cand a parasit Odessa, 15.000 de oameni l-au insotit pe drumul de plecare. Ulterior, ducele de Richelieu a devenit prim-ministru al Frantei. Odessa este orasul cu cele mai lungi catacombe din lume: nu mai putin de 2.500 de kilometri.

Pe parcursul diverselor razboaie care au trecut peste oras, tunelele au fost folosite de partizani. Acestea reprezentau o foarte buna ascunzatoare, iar urmaritorii se puteau rataci usor. Tot in Odessa se afla cel mai mare delfinariu de pe teritoriul fostei URSS. Este deschis pe tot timpul anului, pentru ca dispune de un acoperis retractabil. Spectacolele au loc inclusiv noaptea, la un tarif de circa trei-patru euro, in functie de perioada saptamanii. (Informatii preluate si de pe site-ul www.odessa.ro.)

 

» Mancarea nu e tocmai ieftina
Odessa nu este un oras ieftin pentru turisti nici in ceea ce priveste mancarea. Pana te prinzi care e raportul grivna (moneda locala) si euro sau dolar, pana intelegi unde sunt localurile ieftine, deja ti s-a dus jumatate din buget. Un euro este echivalentul a circa 7,5 grivne, in timp ce un dolar este cotat la aproape jumatate, adica 4,7 grivne.
Berea este scumpa, nu coboara in baruri sub 70.000-80.000 lei vechi o halba si poate ajunge pana la 100.000 lei vechi cea la sticla. Printre cele mai cunoscute beri ucrainene se afla Baltika si Starimelnic.
O supa ajunge la 80.000-100.000 lei. Borsul ucrainean, o excelenta supa de legume, este recomandat celor care vor sa experimenteze mancarea cu specific local. O alta specialitate este facuta din cartofi fierti si carne si costa in jur de 200.000 lei vechi, iar o friptura de porc ajunge si pana la 250.000 lei vechi. Aceste preturi sunt valabile in restaurante decente. Transportul local este totusi accesibil. Biletul de microbuz variaza, in functie de distanta, de la un euro pentru 50 de kilometri pana la 7 euro pentru 300 de kilometri.

Transport rutier
Distanta Galati-Odessa: 290 km

Distanta Iasi-Odessa: 306 km

Distanta Bucuresti-Odessa: 541 km

Cele mai citite

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu dobânzi atractive

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a încurajat cetățenii să investească, subliniind că dobânzile rămân în țară și contribuie la echilibrarea bugetului național Începând de luni, 13...

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...

Eddy Gnahoré își prelungește contractul cu Dinamo București până în 2026!

Mijlocașul francez Eddy Gnahoré, o piesă esențială în echipa de fotbal Dinamo București, și-a prelungit contractul cu clubul până în vara anului 2026. Anunțul...
Ultima oră
Pe aceeași temă