Scapat cu fuga la Revolutie, chestorul Gheorghe Popa a revolutionat lumea dactiloscopiei prin metoda luarii amprentelor de pe plante.
Metoda sa a fost aplicata cu succes de FBI si a ajuns subiect de emisiune pe Discovery Channel.
Sute de infractori au fost prinsi cu ajutorul inovatiilor criminalistului.
Nominalizat miercuri pentru functia de sef al IGP, chestorul Gheorghe Popa are o poveste desprinsa parca dintr-un roman politist. Considerat a fi unul dintre marii specialisti in dactiloscopiei intre granitele europene, criminalistul Popa a reusit performanta unica pentru un politist roman de a ajunge subiect pe Discovery dupa ce a inventat o metoda de relevare a probelor de pe plante. Descoperirea de nivel modial a ajutat FBI sa prinda un infractor. Inconjurat de suveniruri si flori intr-un birou atipic pentru meseria sa, Gheorghe Popa pare mai degraba om de afaceri decat criminalist. Cel putin asta este prima impresie pe care ti-o lasa costumul asortat, discursul si comportamentul. Sustine insa ca nu este bogat, iar averea sa pare a fi adunata in diplomele afisate pe peretii camerei. Chestorul Popa este doctor in criminalistica si lector universitar.
Fiul unui subofiter de la Penitenciarul Caragiale
In urma cu 48 de ani, in apropierea Penitenciarului din localitatea damboviteana I.L. Caragiale, Gheorghe Popa a ajuns tema de dactilografie a unei functionare care-i completa certificatul de nastere. Fiu al unui subofiter de la Penitenciarul Caragiale si al unei lucratoare la o fabrica de confectii, viitorul politist s-a remarcat prin doua calitati: nu scapa nici o premiere la scoala si liceu, iar antrenorul echipei de fotbal Victoria Moreni l-a cooptat in echipa si nu l-a mai lasat sa plece timp de patru ani. Despartirea de sport s-a produs dupa ce tanarul fotbalist a pus mana pe o carte politista si a decis ca trebuie sa devina criminalist. Cel mai mult l-a impresionat atunci Agatha Christie, care descria cum a fost prins un criminal dupa cercetarea unui fir de par. Dupa liceu, Gheorghe Popa a intrat la scoala de ofiteri activi a Ministerului de Interne de la Baneasa, iar in 1984 si-a terminat primele studii care i-au adus recunoasterea de criminalist.
Haituit de infractorii "revolutionari"
Repartizat la Inspectoratul Judetean de Politie Harghita, Gheorghe Popa a reusit sa se impuna printre cei mai buni criminalisti din tara dupa o serie de arestari spectaculoase facute doar pe baza unor urme descoperite de el. "La un moment dat, stiam cine este infractorul doar dupa o prima analiza a amprentei, fara sa o mai duc la laborator. Am reusit sa rezolv cateva cazuri speciale, ceea ce mi-a adus un oarecare prestigiu printre colegi. Eu nu foloseam niciodata arma, ci doar colectam amprente si luam tot felul de urme de la fata locului, dar asta nu m-a scapat de furia infractorilor deghizati in revolutionari", isi aminteste actualul chestor. Pe 22 decembrie 1989, politistii de la IGP Harghita au fost atacati chiar in sediul institutiei, unde au fost batuti de localnicii "revolutionari". Gheorghe Popa spune ca multi agresori erau infractori de etnie maghiara. "Eu stiam ca nu am nici o pata, ci m-am impus infractorilor prin metodele prin care i-am descoperit. Nu am participat la anchete in care sa fie lovit vreun suspect. Nu aveau nici un motiv sa ne agreseze pe noi de la biroul criminalistilor. Din pacate, asta nu a contat", povesteste politistul. "Am sarit pe geam de la primul etaj, unde aveam biroul. Eram impreuna cu doi colegi. 25 de kilometri am mers pe drum si prin paduri. La un moment dat au fost la un pas sa ne prinda, dar am scapat luand-o pe malul unui rau din Miercurea Ciuc. Ne-am predat pana la urma unei unitati militare din judet, unde am fost oarecum sechestrati. Eram imbracati in soldati… La cateva zile am fost trimis pe teren sa iau urme la o crima oribila. O femeie fusese ucisa si aruncata dezbracata la iesirea din oras. Erau zeci de persoane care asistau. Eu nu mai aveam instrumente pentru ca le furasera sau stricasera «revolutionarii». M-am intors catre cei de fata si le-am spus ca ar trebui sa faca ei munca mea fara aparatura. La plecarea de la fata locului… am primit cateva biletele. Acolo erau trecute numele celor care au vandalizat sediul politiei, iar cateva zile mai tarziu am reusit sa recuperam o parte din aparatura", incheie chestorul Popa povestea despre evenimentele din zilele Revolutiei, rememorand detalii din clipele in care a fost la un pas de linsaj. sapte colegi de-ai sai din Harghita nu au scapat insa, fiind ucisi.
Mutarea la Bucuresti si primele inovatii
In 1991, Gheorghe Popa a fost transferat pe postul de expert la Institutul Criminalistic Bucuresti, institutie in care a muncit trei ani. In acest timp, damboviteanul a reusit sa puna in practica prima inovatie: stabilirea calibrului glontului ramas in corpul uman prin supraproiectie de imagini teleradiografiate. In traducere, prin aceasta metoda era identificat calibrul armei cu care a fost tras glontul. Mai toate inovatiile au denumiri care nu spun nimic celor care nu au urmat cursuri de specialitate. O alta, cu un nume mai apropiat de cunostintele noastre (relevarea seriilor pilite sau deteriorate pe piese metalice) a condus la prinderea unor bande de hoti de masini. Prin imbunatatirea metodei, politistul reusea sa descopere seria initiala, chiar daca fusese distrusa si acoperita cu una noua. O alta contributie a sa a fost in luarea amprentelor de pe asfalt si stabilirea inaltimii si greutatii infractorului pe baza unor calcule speciale. Astfel a reusit sa prinda un criminal din Miercurea Ciuc. In afara inovatiilor, Gheorghe Popa a urmat cursurile Facultatii de Drept, pe care a absolvit-o in 1994.
Inventie promovata de FBI si Discovery
In timp ce avansa de la un grad la altul si finaliza cursuri postuniversitare, criminalistul a reusit sa dea marea lovitura in 2001 printr-o inventie revolutionara: "Relevarea urmelor papilare create pe organele (fruct) plantei". Pe scurt, Gheorghe Popa a descoperit in premiera mondiala cum pot fi "culese" amprente de pe plante. Cercetarea sa a fost prezentata la un seminar al FBI, iar agentii americani au si aplicat-o in prinderea unui infractor. Povestea a ajuns subiect de documentar pentru celebrul canal de televiziune Discovery. Este de altfel primul politist roman care a ajuns vedeta pe acest post renumit. "Este interesant pentru ca poti gasi infractorul prin relevarea probelor de pe o planta care a fost atinsa sau care a fost adusa la locul faptei de acesta fara sa-si dea seama. Am muncit aproape trei ani la acest proiect", marturiseste criminalistul, care are afisat brevetul cu data din 2003 pe peretele din spatele biroului din lemn masiv. Chestorul pare ca nu are dispozitie sa ne dezvaluie o alta realizare: in 2002 si-a luat doctoratul in stiinte Juridice – specializarea Criminalistica. La prima vedere nu este nimic neobisnuit un doctorat, dar este singura lucrare de criminalistica din Romania care a primit calificativul "Cum Laudae". In impresionantul sau CV, Gheorghe Popa are 12 carti scrise singur sau in colaborare cu alti autori si zeci de articole stiintifice. De asemenea sunt mentionate pozitia de conducator de masterat pentru Europa si o tolba de functii. Acum intocmeste documentatia pentru inca o inventie: Stabilirea vechimii amprentelor papilare, iar in paralel scrie cartea "si plantele vorbesc", lucrare care are la baza cea mai importanta inventie a sa de pana acum.
Trepte In CV-ul
chestorului
1984-1990
– ofiter criminalist IPJ Harghita
1990-1993
– expert criminalist la Institutul de Criminalistica IGPR
1993-1996
– ofiter specialist I la Serviciul pentru Combaterea Crimei Organizate IPJ Dambovita
1996-1998
– expert criminalist I la Serviciul Criminalistic IPJ Dambovita
1998-1999
– sef serviciu de investigare a criminalitatii IPJ Dambovita
1999-2001
– seful Politiei municipiului Targoviste
2001-2002
– sef serviciu in cadrul Directiei de Combaterea Crimei Organizate si Antidrog
2002-2004
– seful Serviciului de Investigatii Criminale IPJ Dambovita
2004-2005
– directorul Institutului de Criminalistica IGPR
2005-2007
– adjunct al inspectorului general al Politiei Romane
Scurte istorii din cazurile criminalistului
"Sunt multi. Nu pot sa avansez o cifra, dar va inchipuiti ca am prins sute de infractori in cei 13 ani in care am lucrat efectiv pe teren", ne-a spus inventatorul-politist despre capturile sale pe baza urmelor ridicate de la fata locului in diverse cazuri.
Un caz de crima a fost rezolvat in 1989 de Gheorghe Popa dupa ce a ridicat urmele de pe asfaltul din fata Casei de Cultura din Harghita. "Am descoperit ca purta adidasi Romika, o marca poloneza. De aici am dedus ca este sportiv practicant de box sau karate. Dupa marimea talpii, am calculat inaltimea si greutatea. Cu aproximatie, evident. Cercul suspectilor s-a oprit la un infractor deosebit de periculos, care a cedat in fata probelor pe care i le-am prezentat", povesteste chestorul.
Un dublu asasinat le-a dat mari batai de cap timp de un an criminalistilor din Miercurea Ciuc. Un bolnav psihic a ucis doua gemene de doar 16 ani pentru ca una dintre ele nu a cedat farmecelor sale. Aflat initial in randul suspectilor, acesta a scapat pentru ca la trei zile dupa crima a plecat in armata. Abia la revenire, criminalistii au reusit sa-l identifice tot pe baza unor detalii aparent minore pentru necunoscatori.
"Profesorul", un spargator renumit din zona Harghitei, a fost arestat dupa ce criminalistul Popa i-a demonstrat cum a golit casa de bani a unui restaurant, cu toate ca a folosit doua tipuri de manusi. "Nu aveam decat foarte putine elemente, dar aici a contat foarte mult psihologia. El a cedat", isi aminteste adjunctul sefului IGP.
Clanul de tigani Piticu din Mogosoaia a reusit performanta de a trece pe raboj 47 de talharii fara sa fie prinsi in flagrant. Isi trageau mastile pe fata, intrau in casele oamenilor si-i torturau pana spuneau unde au bunurile de valoare. Trei dintre victime au decedat in urma torturilor. sase dintre talharii, dintre care una cu moartea victimei, au fost probate de Gheorghe Popa.
Amprenta dentara este o alta metoda de depistare a infractorilor, dar mai rar, pentru ca majoritatea nu lasa urme. Un caz absolut amuzant s-a petrecut intr-o localitate secuiasca, unde un hot a cazut in plasa politistului. "A intrat in casa dupa ce i-a vazut pe proprietari ca-si parasesc locuinta. A cotrobait, a gasit ce a dorit, numai ca l-a apucat foamea. A muscat dintr-un salam, moment in care mama proprietarilor a aparut din camaruta din spate. Ea avea un cutit, iar el a taiat-o cand a incercat sa se apere. Milos, hotul, a bandajat-o, a chemat salvarea, a asteptat sa auda sirena, apoi a plecat. A uitat insa bucata de salam muscata, iar gura aceea de hrana l-a dus dupa gratii", isi aminteste amuzat politistul-inventator.