1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodHoteluri-ghetou pe litoral

Hoteluri-ghetou pe litoral

» Igrasie, instalatii sanitare sparte, gratii la ferestre. Imaginea turismului oamenilor muncii este prezenta pe litoral la mai bine de 17 ani de la caderea comunismului. Unitatile de cazare de doua stele si o stea au supravietuit gratie tarifelor relativ mici.

Ieftin si prost. mai bine de jumatate din hotelurile de pe litoral sunt incadrate la categoriile o stea si doua stele. Patronii complexurilor turistice si ai unitatilor de cazare de lux se fac ca nu vad concurenta pe care le-o fac caminele muncitoresti cu pretentii de hotel. Liderii organizatiilor agentiilor de turism si reprezentantii ministerului de resort se bat cu caramida in piept cum ca litoralul romanesc se afla pe picior de egalitate cu cel bulgaresc, insa "peisajul" statiunilor turistice sarace este dezolant si nu are nimic in comun cu turismul de calitate.

Eforie, cenusareasa eterna
Daca in statiunile din nordul si sudul judetului Constanta hotelurile sarace alterneaza cu cele de lux, in cazul statiunilor Eforie Nord si Eforie Sud si-tuatia este dramatica. O mana de unitati de cazare de trei si patru stele sunt sufocate de cele cateva zeci de "bombe". Administratorii acestora nu s-au prea omorat cu investitiile, multumindu-se in majoritatea cazurilor sa dea o spoiala la fatada. Eforie seamana, din acest punct de vedere, cu un platou de filmare de la Buftea: cu o fata care imita turismul colorat, vesel si cu tente occidentale, iar in spate descoperi cartoanele. Balconul, frigiderul si televizorul sunt singurele "optionale".

"Diana" – mocheta de pe vremea lui Ceausescu
Hotelul de doua stele "Diana" din Eforie Nord se inscrie perfect in peisajul lunar al turismului la limita de jos. Vopsit cu o culoare oribila, are facilitati standard: televizor la fiecare etaj. Frigiderul si TV-ul pentru camera pot fi inchiriate, contra cost, de la receptie si doar o parte din cele 120 de camere duble cu baie si dus au balcon. La restul turistul admira panorama – daca i se poate spune asa mizeriei din spatele unitatii de cazare – de dupa gratii. In varf de sezon, un sejur de sapte zile costa 563 de lei.
La capitolul mancare, hotelul practica ceea ce numeste "meniu incrucisat": 26 de lei pe zi de persoana la demipensiune si 52 lei pensiune completa, totul in sistem de bonuri valorice. Cu titlu informativ, de 50 de lei poti sa mananci o intreaga zi la una din cantinele "impinge tava" din statiune. Comentariile turistilor cazati aici sunt cat se poate de relevante: "Naspa, frate! Supernaspa"; "Conditii rele. Mobila stricata… timp de zece zile nu a schimbat nimeni lenjeria. Erau zile cand nici gunoiul nu se ridica"; "Cel mai mizerabil hotel din Eforie Nord de doua stele, care pare a fi de juma’ de stea. Camera a fost mizerabila si urat mirositoare de la o mocheta de pe timpul lui Ceausescu. Serviciile au fost praf, intre bun si rau" . La fel de "laudate" sunt hotelurile Minerva, Felix si cam toate unitatile de cazare asemanatoare.
Clientii au remarcat ca singure avantaje pentru sejurul la categoria doua stele distanta relativ mica de plaja, pentru ca majoritatea "caminelor" se afla chiar pe faleza si, in unele cazuri, au fatada proaspat vopsita.

"Riviera" saracilor
Pe faleza din Eforie Sud, unitatile hoteliere par trase la indigo. Aceleasi fatade obosite, la cateva hoteluri un restaurant din aceeasi categorie. Am inceput cu Hotel "Riviera". Oferta pare tentanta ca pret: baie proprie pentru fiecare camera, frigiderul si televizorul contra cost, piscina, se accepta si animale de companie. O camera dubla costa intre 141 si 153 lei in varf de sezon. Realitatea este insa cu totul alta. Piscina a devenit depozit de materiale, grupurile sanitare miros precum baile comune din caminele de nefamilisti si – ceea ce este cel mai rau – turistii s-au plans ca in unitate se foloseste cu succes sistemul spagii pentru obtinerea unei camere cat de cat confortabile. In plus, in varful de sezon esti obligat sa platesti o masa pe zi. Urmeaza "Gloria", unitate de cazare "sora", aflata la vreo 300 de metri distanta. Camere libere din belsug, oferta de tarife identica. Un pic mai curatel, insa cu aceleasi hibe:
mobilier vechi, curatenie deficitara, personal nepasator. "Excelsior" iese un pic din tipare, in sensul ca mancarea a fost catalogata de turisti drept buna, iar camerele sunt mai curate. La fel si restaurantul, care pe dinafara si pe dinauntru arata "uman". Spatiile de cazare sunt insa la fel de mici, iar dotarile – putine. Cele mai proaste calificative le-a primit din partea turistilor unitatea "Magura". La aceleasi tarife mentionate mai sus, oferta este si mai slaba. De fapt, turistii acuza lipsa igienei, restaurantul arata ca o cantina de santier, intreruperi frecvente de apa, piscine cu apa infecta.

Concurenta directa – o stea
Desi pare incredibil pentru un litoral care se bate cu riviera bulgareasca, in Eforie Nord si Sud functioneaza peste 20 de hoteluri clasificate la categoria o stea.
Cateva dintre ele sunt in proces de renovare si nu primesc turisti, insa majoritatea le ofera clientilor cel mai ieftin sejur posibil si, culmea, la conditii asemanatoare cu unitatile de doua stele. Hotelul "Milcov" din Eforie Sud, desi aduce mai mult cu o vila, pentru 120 de lei ofera in varf de sezon camere cu baie proprie, televizor si frigider incluse. E drept ca gardul imprejmuitor te face sa te simti ca in arest, insa, comparativ cu ceea ce gasesti la categoria doua stele, este o oferta deloc de neglijat.

» Nu va luati dupa poze!
Parerile clientilor sunt impartite. "Venim de mai multi ani la mare in acest sistem. E drept ca hotelurile si camerele nu arata asa cum trebuie, insa este singura posibilitate prin care ne permitem un sejur pe litoral", a precizat Vasile Iacob, turist din Eforie Sud. "A fost pentru prima si ultima data cand stau la doua stele. De banii astia, stau si mananc mult mai bine la oricare pensiune din Eforie. Celor care vor sa vina pe litoral le recomand sa nu se ia dupa imaginile de pe internet, ci sa vada cu ochii lor camera unde se vor caza", a spus Razvan Plop, un tanar de 28 de ani, din Targoviste. "Nu sunt multumita de conditiile din camere si cu atat mai putin de mancare. Pentru ca in ultimele doua zile au fost nori si nu am putut face plaja, am cerut un televizor la receptie, dar nu avea cablu tras in camera. asta e litoralul! Daca aveam mai multi bani, nu veneam in ruptul capului la Eforie", a precizat o turista cazata la hotelul "Felix".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă