Doctorul oftalmolog Ozana Morar este pasionată, de ani buni, de echitaţie. A participat şi participă la concursuri de amatori de unde se întoarce cel mai adesea cu premii. Dar, pentru Ozana, acest lucru nu a fost suficient, aşa că a decis să îşi deschidă, în 2010, propriul club de echitaţie, Equestria. „Este prea devreme să o consider o afacere, este o pasiune în care am investit foarte mult timp şi bani”, povesteşte doctorul Ozana Morar.
Situat la doar 17 km de Bucureşti, în zona Snagov, sat Tâncăbeşti, clubul se întinde pe o suprafaţă de 2,5 hectare din care 1 hectar îl reprezintă construcţia clubului la sol. Desi, proprietara se scuza ca mai are inca de retuşat pe ici pe colo, clubul de lângă Bucureşti arată o bază hipică modernă, singura din România amenajată la standardele impuse de Federaţia Ecvestră Internaţională.
Clubul Equestria deţine în prezent 15 cai proprii aparţinând raselor Oldenburg, Hannover, Belgian van Blut, Selle Francais şi CSR (Cal Sportiv Românesc).
În afară de caii proprii, clubul are în pensiune 9 cai care aparţin unor persoane private. Toţi caii sunt dresaţi, antrenaţi şi îngrijiţi pentru şcoala de călărie de către 3 instructori.
Clubul oferă lecţii de călărie pentru diferite niveluri de pregătire de la începători la avansaţi, lecţii practice dublate de lecţii teoretice, cursuri, cu vizionări de filme şi diapozitive pe teme ecvestre. „O lecţie de jumătate de oră începe de la preţul de 50 de lei şi poate urca în funcţie cerinţe”, explică proprietara clubului.
„Echitaţia este un sport nobil iar în România acest sport nu este apreciat la adevărata sa valoare, de aceea ne dorim să insuflăm clienţilor noştri dragostea de cai şi de călărie. De asemenea, dorim să readucem în actualitate concursurile de călărie de aceea organizăm regulat concursurile de sărituri ce se bucură de un mare succes în rândul sportivilor dar şi al spectatorilor”, mai spune Ozana Morar.
Clubul dispune de 50 de boxe pentru cai, de dimensiuni 3,7m / 4m, 40 dintre ele având şi acces direct în padocuri exterioare individuale, cu dimensiuni de 3,7m / 5m, calul putând să stea cât mai mult timp afară, în aer liber, chiar nesupravegheat.
Ozana se mândreşte şi cu şase duşuri cu apă caldă şi rece, dintre care patru sunt în interior (deci, pot fi folosite şi iarna) şi două solarii pentru uscare/încălzire după duş, stau la dispoziţia cailor cazaţi aici.
De asemenea, în fiecare boxă, sunt instalate adăpători automate, cu sistem de încălzire a apei la temperatura dorită, un lucru foarte important pentru iernile geroase. În zona funcţională a grajdului se mai găsesc: două şelării, patru locuri pentru curăţat calul, zonă de spălat harnaşamentul calului, grupuri sanitare, loc pentru activitatea veterinarului şi loc special pentru potcovit.
O altă zonă extrem de importantă a clubului e reprezentată de manejurile acoperite, şi ele de o calitate foarte bună. „Există un manej mai mic, cu dimensiunile de 22m / 36m, rezervat începătorilor şi lucrului la coardă, şi manejul principal, rezervat în special călăreţilor mai avansaţi şi antrenamentelor mai specializate, de obstacole şi dresaj”, spune aceasta.
Ambele au instalaţie de iluminat, putând fi folosite şi după lăsarea întunericului.
Manejul principal, cea mai mare din ţară şi singura utilată la nivel internaţional, oferă un teren de lucru de 30m / 75m, constituit din nisip special pentru terenuri de echitaţie, cu un sistem subteran de irigaţie automată. Nisipul din manejul mic şi cel principal este achiziţionat şi tratat conform standardelor FEI printr-un sistem constant de umidificare subteran, calculat computerizat. Compoziţia din manejuri asigură o elasticitate optimă pentru cai şi evită formarea prafului şi noroiului.
De asemenea, în manejul principal au fost amplasate tribune pentru 200 de spectatori şi un restaurant cu o capacitate de 50-60 de persoane, din care se poate asista la antrenamente şi concursuri. „Weekendul trecut am avut primul concurs oficial de anul acesta şi a fost plin aici”, mai relatează Ozana.
Clubul dispune şi de un hotel ce oferă cazare fie pentru participanţii concursurilor, pentru diferite evenimente sau pur şi simplu pentru a petrece o mini vacanţă. Hotelul mai pune la dispoziţie şi o sală de conferinţe cu aparatura corespunzătoare (video-proiecţie, internet) precum şi o terasă cu vedere directă spre terenul de concurs exterior, manej şi padocuri.
Proiectul a fost conceput şi realizat de o importantă companie germană specializată în construcţii şi amenajări ecvestre de toate tipurile, iar partea de infrastructură foarte complexă şi hotelul-pensiune, fiind realizată de o companie română de construcţii.
Baza hipică se numeşte „Ştefan Stoica” după numele unui mare călăreţ, campion naţional şi balcanic la obstacole.
Investiţia întregului proiect se ridică la 4 milioane de euro, capitalul fiind în întregime al familiei Ozana şi Cristian Moraru, proprietarii Clubului Equestria.
În 2011, Equestria a fost clubul care a inaugurat atât sezonul competiţional indoor cât şi cel outdoor.
Au fost organizate patru concursuri de sărituri, toate bucurându-se de un real succes în rândul concurenţilor şi spectatorilor.
În fiecare concurs au fost înscrişi aproximativ 70 de participanţi atât din Bucureşti cât şi din diferite oraşe din ţară.