La propunerea prefectului judetului Tulcea, Lefter Chirica, si a presedintelui Consiliului Judetean Tulcea, Gheorghe Bunduc, Guvernul a alocat un milion de euro din fondurile bugetare pentru situatii de urgenta pentru repararea unui dig aflat in stapanirea fostului parlamentar PSD Traian Rece.
Privatizarea a 150 kilometri de diguri din Delta a fost anulata de Justitie, dar hotararea instantei este ignorata de autoritati. Acum, Guvernul investeste pe "proprietatile" baronilor Deltei, iar prefectul solicita CJ Tulcea sa repare ce a stricat pesedistul Traian Rece.
Digul care trebuie reparat, desi, conform legii, apartine domeniului public, a fost facut cadou de autoritati firmei lui Rece, Agrodelta Sireasa. Guvernul Tariceanu a mai alocat pentru Delta, anul trecut, din acelasi capitol bugetar, trei milioane de euro. Banii au fost cheltuiti de CJ Tulcea pe proprietatea lui Traian Rece, dar bresa creata de inundatii in dig nu a fost reparata. Din acest motiv, cei 2.000 de locuitori din satele Ceatalchioi si Salceni pot fi afectati de inundatii, asa cum s-a intamplat in 2006, cand zeci de locuinte au fost maturate de o viitura.
In timp ce Guvernul Tariceanu pompeaza milioane de euro pentru a-l repara, oamenii lui Rece au creat mai multe brese in digul de la Sireasa. Conducerea firmei Agrodelta Sireasa a cerut salariatilor sa sparga digul pentru realizarea unor instalatii de irigatii, dar si pentru a-i impiedica pe politistii de frontiera sa patruleze pe acest dig, folosit si ca drum comunal, pentru monitorizarea frontierei romano-ucrainene.
Liviu Bocaneala, directorul Camerei de Conturi Tulcea, a declarat ca "alocarea fondurilor bugetare pentru consolidarea digului care apara de inundatii localitatile Ceatalchioi si Salceni si amenajarea agricola Sireasa s-a facut in temeiul Legii 15/2005 privind sistemul national de management al situatiilor de urgenta". Intr-un raport realizat recent, controlorii financiari ai Curtii de Conturi cer Consiliului Judetean Tulcea sa preia in administrare, conform Legii 213/1998, toate digurile din Delta aferente amenajarilor agricole si piscicole. Curtea de Conturi dezvaluie in raportul respectiv istoria privatizarii acestor diguri. Conform raportului, in timp ce Curtea de Apel Constanta a hotarat ca digurile apartin domeniului public si se afla doar in administrarea CJ Tulcea, Consiliul Judetean a trecut digurile din domeniul public in cel privat si le-a lasat in stapanirea baronilor Deltei, cumparatori ai firmelor agricole si piscicole cu capital de stat. Consilierii judeteni, indiferent de culoare politica, au votat transferul. Ei au ignorat, astfel, hotararea Curtii de Apel Constanta din februarie 2000 (privind includerea acestor lucrari hidrotehnice strategice in domeniul public) si contractele de privatizare a societatilor agricole si piscicole din Delta (care prevad predarea digurilor de aparare impotriva inundatiilor in administrarea CJ Tulcea).