5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Spalatorie" de bani la combinatul de feroaliaje

„Spalatorie” de bani la combinatul de feroaliaje

Fanel Pavalache – ex-consilierul fostului ministru PSD Serban Mihailescu, condamnat in dosarul lichidarii Bancii Internationale a Religiilor – a deschis seria ingineriilor financiare practicate la lichidarea "Ferom" Tulcea.
Firma lichidatorului Pavalache a vandut activele combinatului firmei unui iranian. Pentru a fenta fiscul, acesta a "donat" combinatul unei firme cu patroni iranieni si, ulterior, a disparut din tara.
Dupa arestarea lui Pavalache, noul lichidator judiciar s-a asociat cu investitori din Africa de Sud si a inceput macinarea, ilegala, a unui munte de 4,5 milioane tone de zgura, aflat in proprietatea combinatului.

Garda Financiara a descoperit o veritabila "spalatorie" de bani la Combinatul de feroaliaje Tulcea. Comisarii financiari sustin ca spalarea banilor ar fi inceput, la acest combinat, in 2001, cand firma de lichidari judiciare "Iancina" Tulcea, controlata de Fanel Pavalache – ex-consilierul lui serban Mihailescu pe vremea cand acesta era secretar general al guvernului Nastase – a vandut bunurile societatii cu capital de stat "Ferom" firmei "Ferco", al carei proprietar este un cetatean iranian.
Adunarea generala a creditorilor de la "Ferom" a hotarat vanzarea bunurilor combinatului cu plata in rate, contra sumei de 4,4 milioane de dolari, firmei "Ferco Logistic". Aceasta hotarare a fost confirmata printr-o sentinta pronuntata de judecatorul sindic al Tribunalului Tulcea. Garda Financiara sustine, intr-o sesizare adresata Parchetului Tulcea, ca deciziile creditorilor ar fi fost incalcate de firma lui Pavalache, care a vandut firmei "Ferco Logistic" doar activele combinatului de feroaliaje, iar 30 de hectare de teren au fost preluate in proprietate de "Ferco International", o alta firma care apartine aceluiasi proprietar. Fanel Pavalache a declarat ca lichidatorul judiciar "Iancina" a respectat hotararea judecatorului sindic care a dispus "vanzarea combinatului de feroaliaje firmei Ferco".
Garda Financiara mai sustine in sesizarea depusa la Parchet ca, in realitate, combinatul de feroaliaje, dupa ce a fost cumparat de la statul roman cu un pret modic, a fost revandut imediat firmei "Feral", care apartine unor cetateni ucraineni, iar pretul platit de "Ferco" ar fi fost de cateva ori mai mare decat cel stabilit la Tribunalul Tulcea. Comisarii financiari spun ca din datele existente in contabilitatea firmelor "Ferco" si "Feral" rezulta ca proprietarul iranian ar fi donat combinatul ucrainenilor. Garda Financiara a incheiat un act de control prin care il obliga pe patronul firmei "Ferco" sa plateasca la bugetul statului un milion de euro, suma ce reprezinta TVA, dar patronul nu a fost gasit in Romania.

In 2001, firma "Ferco" s-a folosit de factura emisa de lichidatorul judiciar Fanel Pavalache privind vanzarea combinatului si a solicitat Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Tulcea rambursarea sumei de 9 miliarde lei, care reprezenta valoarea TVA. DGFP a acceptat rambursarea, dar Curtea de Conturi a considerat-o ilegala. Ulterior, pentru a scapa de ancheta declansata de DNA, sefii Fiscului din Tulcea au declarat ilegala rambursarea de TVA catre "Ferco Logistic" si au dispus recuperarea la buget a sumei de 30 miliarde de lei vechi, compusa din TVA si penalitati.
Constantin Neagu, directorul Administratiei Financiare Tulcea, a declarat ca "Ferco Logistic" s-a autodesfiintat dupa ce a cumparat combinatul si l-a revandut firmei "Feral". "Patronul si mandatarul fiscal al firmei "Ferco" au disparut, iar paguba la buget, de 30 miliarde lei vechi, nu poate fi recuperata", a spus Neagu.
Autoritatile nu au gasit documentele privind vanzarea celor aproximativ 30 de hectare de teren pe care este amplasat combinatul. Pe acest teren se afla si un depozit de zgura care insumeaza peste 4,5 milioane tone. Aceasta zgura a fost lasata de Tribunalul Tulcea, la solicitarea lui Pavalache, in administrarea lichidatorului. Intre timp, Pavalache a intrat in puscarie, iar de continuarea falimentului la acest combinat se ocupa stefan Anton. Acesta s-a asociat cu doi investitori din Africa de Sud si a inceput sa macine muntele de zgura. Afacerea lui Anton, acceptata de Tribunalul Tulcea, este considerata de autoritati la limita legii, pentru ca instalatia nu este autorizata.

» Faliment

"Falimentul combinatului de feroaliaje va mai dura cateva decenii, pana cand cele 4,5 milioane tone de zgura vor fi procesate. Instalatia adusa din Africa de Sud, in baza unui parteneriat, macina zgura din care se extrag metalele ramase la turnarea sarjelor.
Din motive necunoscute, autoritatile de mediu din Tulcea refuza sa autorizeze functionarea acestei instalatii de mica dimensiune care ar putea fi extinsa daca ar obtine autorizatiile legale.
si fara autorizatie de mediu prelucram zgura pentru ca detinem o aprobare de la judecatorul sindic al Tribunalului Tulcea, care este lege pentru noi.
Conform contractului de vanzare a combinatului incheiat de Pavalache, proprietarul terenului pe care se afla halda trebuie sa-l lase la dispozitia lichidatorului judiciar pana cand se incheie prelucrarea celor 4,5 milioane de tone de zgura. In joc sunt interesele celor care produc feroaliaje. Ei vor sa ne determine, prin impiedicarea autorizarii instalatiei de prelucrare, sa renuntam la depozitul de zgura si sa-l lasam lor."

Stefan Anton, lichidator judiciar al "Ferom" Tulcea

» Fals
Trei inspectori fiscali au efectuat un control la "Ferco Logistic" dupa ce firma se autodizolvase. Inspectorii de la Fisc au stabilit ca firma "Ferco", autodizolvata, trebuie sa primeasca o rambursare de TVA si au dispus virarea a 9 miliarde lei in contul omului de afaceri din Iran.

» Disparitie
Desi Pavalache sustine ca a vandut firmei "Ferco" nu doar combinatul de feroaliaje, ci si terenul pe care este amplasat, expertiza solicitata de procurori nu a gasit in contabilitatea actualilor proprietari ucraineni ai combinatului documentele de proprietate pentru cele 30 hectare.

Cele mai citite

Calendar fiscal pentru ianuarie 2025: Termene importante pentru contribuabili

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat lista termenelor pentru depunerea declarațiilor fiscale în luna ianuarie 2025. Calendarul cuprinde repere esențiale pentru firme...

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 4% la finalul anului 2024

La finalul anului 2024, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au atins valoarea de 62,13 miliarde euro, înregistrând o creștere de 4%...

Autoritățile sud-coreene eșuează în tentativa de arestare a fostului președinte Yoon Suk Yeol

Tentativa de arestare a fostului președinte destituit al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, s-a lovit de o rezistență puternică din partea susținătorilor săi...
Ultima oră
Pe aceeași temă