15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSechestrat in ospiciu

Sechestrat in ospiciu

» Un cetatean roman este retinut intr-un spital de boli nervoase din statul american South Carolina deoarece autoritatile din tara refuza sa-i anuleze un mandat international de arestare. Petru Mironescu sta de 6 luni in ospiciu, inchis abuziv. El a intrat in greva foamei pentru a atrage atentia autoritatilor romane. In ciuda zecilor de memorii trimise ambasadei Romaniei de la Washington, Presedintiei Romaniei, Ministerului Justitiei si Judecatoriei Targu Mures, nimeni nu a facut nimic pentru eliberarea lui Mironescu. Din ospiciu, detinutul ilegal ameninta cu judecata statul roman, cerand pentru fiecare zi de inchisoare cate 100.000 euro.

Tragedia lui Mironescu a inceput in octombrie 1994, cand a fost arestat de Politia Judeteana Mures si tinut in detentie vreme de 49 de zile, sub acuzatia ca ar fi furat o masina. In decembrie acelasi an ancheta s-a finalizat: Mironescu a fost eliberat si declarat nevinovat, din lipsa de probe. Dupa trei ani, in 1997, fara a fi anuntat despre reluarea/continuarea anchetei in acest dosar, Mironescu a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru furt de masini. Decizia nu i-a fost adusa la cunostinta. In 1988, el a obtinut o viza de Statele Unite valabila timp de 10 ani. A plecat legal din tara, fara sa stie de condamnare. Statul roman l-a dat in urmarire internationala prin Interpol abia in 2000.
Un an mai tarziu, in august 2001, a fost arestat de politia americana in baza mandatului Interpol emis de Romania. In februarie 2002 a fost eliberat, fiindca pe 31 ianuarie a primit azil politic in Statele Unite.

Deloc impresionat, Ministerul Justitiei din Romania a formulat de data aceasta o cerere de extradare pe numele lui Mironescu. In baza acestei cereri, Mironescu a fost arestat din nou de americani in octombrie 2003. Autoritatile americane nu l-au extradat (fiindca este azilant politic, cu drept de rezidenta, pe cale de a obtine cetatenia SUA), dar nici nu l-au eliberat (respectand, astfel, acordul bilateral semnat cu Romania), asteptand ca statul roman sa rezolve contestatiile lui Mironescu la cererea de extradare. Din octombrie 2003 pana in prezent, romanul a fost mutat prin mai multe inchisori federale, sfarsind in ospiciul Columbia Care Center. A fost transferat acolo deoarece costurile retinerii sunt mult mai scazute decat in alte inchisori federale. De 14 luni se afla internat in clinica, sub paza si tratament. Pedeapsa de patru ani primita in Romania a ispasit-o inca din luna martie a.c. Conform legii, toate perioadele in care un individ este retinut in aceeasi cauza se scad din condamnarea initiala, indiferent de locul detentiei. Asadar, de sase luni Petru Mironescu este ilegal in detentie. "Nu mai stiu nici eu ce sa mai cred. Mi-e frica sa nu devin un cobai pentru medici. Oricum este mai bine decat in inchisorile de maxima securitate unde am stat izolat, singur in celula", ne-a declarat Mironescu.

Urgenta amanata cu lunile

In acest timp, la Judecatoria Targu Mures se judeca cererea lui Mironescu de intrerupere a executarii pedepsei. Pe motiv ca dosarul nu a ajuns de la tribunal la judecatorie (institutii aflate in aceeasi curte), la termenul de judecata din 26 iulie 2007 s-a stabilit ca urmatorul termen de judecata va fi abia peste trei luni, pe 23 octombrie 2007, in conditiile in care cererea ar fi trebuit sa se judece in procedura de urgenta.

Desi mediatizat in presa nationala si internationala, cazul Mironescu nu a sensibilizat autoritatile. Batjocura la care este supus Petre Mironescu continua, in conditiile in care statul este obligat de Constitutie sa-l ocroteasca. Consulatul de la Washington tace malc. Reprezentantul roman in SUA, Mihaela Diaconu, cunoaste cazul si a fost delegata sa verifice situatia lui Mironescu. "Nu s-a interesat nimeni de mine. Nu am pretentia sa vina sa ma vada, dar macar sa vorbeasca cu medicii si sa vada conditiile de detentie. La plangerile mele, doamna Diaconu mi-a raspuns cu promisiuni neonorate ulterior. Ultima oara mi-a replicat ca sunt tratat ca atare de autoritati, precum un nebun, in conditiile in care sunt incarcerat intr-un ospiciu", ne-a declarat telefonic Petru Mironescu.

Ministerul Justitiei cauta vinovatii in America
Ministerul Justitiei din Romania sustine ca autoritatile americane ar fi cele care refuza sa-l elibereze. "Dat fiind faptul ca familia sa este stabilita in SUA, dl Mironescu a initiat procedurile de acordare a azilului pe teritoriul american, proceduri care, potrivit legislatiei americane, au ca efect suspendarea executarii deciziei de extradare. Avand in vedere caile de atac exercitate de dl Mironescu impotriva deciziilor pronuntate de autoritatile americane, cu privire la cererea de azil, acestea refuza sa-l puna in libertate." Reprezentantii ministerului sunt cel putin dezinformati, daca nu de rea-credinta in aceasta explicatie: Petru Mironescu a obtinut azil politic in Statele Unite inca din data de 31 ianuarie 2002. In baza acestui act si-a adus si familia in SUA, in acest moment avand rezidenta permanenta.

Fuga de responsabilitate
Acelasi minister sustine ca nu poate retrage cererea de extradare care ar conduce automat la eliberarea lui Mironescu din ospiciu. "MJ nu are competenta legala de a retrage cererea de extradare atat timp cat mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea ramane valabil. Cererea de extradare va putea fi retrasa numai in masura in care Judecatoria Targu Mures ar dispune anularea mandatului si, pe cale de consecinta, retragerea cererii de extradare", se arata in raspunsul MJ trimis pe adresa redactiei. Chiar daca a ispasit in SUA o pedeapsa de patru ani primita (justificat sau nu) in Romania, Petru Mironescu nu este eliberat deoarece instantele din tara – cele din Mures – refuza sa-i echivaleze perioada de detentie in SUA cu condamnarea din Romania. Asta, desi legea prevede expres obligativitatea echivalarii.

Cu alte cuvinte, Ministerul roman de Justitie spune ca are mainile legate si ii recomanda lui Mironescu sa se adreseze din nou instantei pentru a-si rezolva problema. "Domnule, cei de la Targu Mures ma trimit la minister si ministerul la Targu Mures! Departamentul «Extradari» din cadrul MJ vrea sa-i trimit dosarul meu de azilant politic. Dar eu nu am asa ceva, am doar dovada ca am obtinut acest statut. Dosarul este secretizat de americani. Problema este alta. Romanii vor sa ma aduca cu orice pret in tara deoarece sunt un martor important al evenimentelor de la Targu Mures din martie 1990. Sa ne amintim ca Securitatea a fost desfiintata in decembrie 1989 si SRI s-a infiintat imediat dupa incidentele de la Targu Mures", ne-a mai declarat Mironescu.

Daune de milioane de euro
Aceasta poveste absurda face ca un cetatean roman sa stea inchis sase luni peste perioada de patru ani la care a fost condamnat si fara un mandat de arestare valabil.
Am intrebat oficialii Ministerului de Justitie despre consecintele unui eventual proces international in care Mironescu ar putea sa ceara despagubiri pentru lunile petrecute in ospiciu, fara mandat. Raspunsul a fost naucitor, vinovatii de aceasta situatie fiind cautati in alta parte. "In ceea ce priveste un eventual proces intentat statului roman, circumstantele cazului nu pot conduce la concluzia ca autoritatile romane pot fi trase la raspundere pentru situatia domnului Mironescu", se arata in raspunsul MJ.

» Computarea arestarii
"Durata arestului efectuat in strainatate in indeplinirea unei cereri de asistenta judiciara internationala in materie penala formulata de autoritatile romane in temeiul prezentei legi este luata in calcul in cadrul procedurii penale romane si se computa (n.r. – se scade) din durata pedepsei aplicate de instantele romane."
Legea 302/2004, art. 18 privind computarea arestarii

Cele mai citite

Nicolae Ciucă are un plan pentru relansarea industriei românești: „România produce”

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul...

Primăria Capitalei vrea să combată țânțarii cu dronele

Primăria Municipiului București a testat miercuri, 18, septembrie, în parcul Cișmigiu, o metodă modernă de combatere a larvelor de țânțari – cu ajutorul dronelor. „Avem...

Google câștigă apelul și anulează amenda de 1,5 miliarde de euro impusă de Comisia Europeană

Google a obținut o victorie importantă în instanță, reușind să conteste și să anuleze o amendă de 1,5 miliarde de euro impusă de Comisia...
Ultima oră
Pe aceeași temă