3.3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialScandalul permiselor auto se muta la Cluj

Scandalul permiselor auto se muta la Cluj

Patru angajati ai Serviciului de Permise de Conducere si Inmatriculari Auto din Cluj au fost retinuti de ofiterii DGA si de procurorii anticoruptie. Ei sunt acuzati ca ar fi primit mita diferite sume de bani ca sa elibereze fraudulos o serie de permise auto pentru cei care doreau sa devina soferi profesionisti.

Urmarirea penala a celor patru angajati, printre care se afla doi ofiteri, ar fi inceput dupa ce unul dintre angajatii Serviciului ar fi primit mita suma de 10.000 euro de la un politist sub acoperire. Politistul cu pricina fusese trimis de catre conducerea Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Anchetatorii au facut deja 13 perchezitii domiciliare in casele angajatilor si au perchezitionat si sediul Serviciului de Permise. Procurorii si politistii care ii ancheteaza pe acestia au fost adusi din Bucuresti, pentru preintampinarea unor scurgeri de informatii catre cei vizati de ancheta. De altfel, prefectul de Cluj, Florin Stamatian, in subordinea caruia se afla aceasta unitate, a spus doar ca "nu stiam, am aflat abia de dimineata ca exista o verificare la Serviciul din Cluj". Nici seful Serviciului de Permise, Dan Florian, nu a fost mai vorbaret si a spus doar ca nu poate oferi nici un fel de date, pentru ca ancheta este in curs.

De asemenea, cinci barbati, care sunt, probabil, intermediari si instructori auto, au fost dusi la sediul DNA Cluj cu catuse, lucru care arata ca ei nu au fost adusi ca martori, ci ca urmariti penal. Unul dintre barbati a fost ridicat din apartamentul mamei sale din cartierul Gheorgheni, situat la doar cateva sute de metri distanta de sediul Serviciului de Permise. Jandarmii si politistii continuau descinderile si perchezitiile la ora inchiderii editiei.
Din arhiva Serviciului de Permise, anchetatorii au ridicat noua saci cu documente care vizeaza activitatea Serviciului din intervalul 2007-2009. Alte documente au fost aduse la scoli de soferi din Cluj. Toate acestea vor servi drept probe in ancheta penala. Surse judiciare afirma ca in acest dosar ar exista si interceptari telefonice care ar proba vinovatia anchetatilor. Surse din Politia Cluj spun ca ancheta dureaza de mai multe luni si ca, probabil, au fost ascultate mai toate telefoanele angajatilor Serviciului.

Politistii anchetati sunt acuzati ca ar fi cerut intre 3.500 si 5.000 euro pentru a elibera fraudulos permise de conducere. Surse judiciare spun ca in ancheta ar exista si un flagrant facut de un ofiter sub acoperire, care ar fi oferit 10.000 euro pentru un permis auto cu toate categoriile. In dosar ar exista si interceptari telefonice ale angajatilor Serviciului de Permise de conducere. Unii dintre angajati nu se dadeau in laturi nici de la gainarii. De pilda, ii puneau pe candidatii care doreau sa obtina doar permisul de categoria B, pentru conducerea autovehiculelor, sa le faca plinul la masina. "Dadea cheia de la masina candidatilor si le spunea sa scoata aerul din rezervor", spune un instructor auto. Un altul spune ca angajatii Serviciului de Permise aranjau examenele in special la proba de traseu, pentru ca era mai simplu decat la testarea cunostintelor de legislatie rutiera.

Ancheta de la Cluj vine la o saptamana dupa ce alti angajati ai unitatii similare din judetul Covasna au fost retinuti si arestati preventiv, tot  pentru ca ar fi primit mita intre 100 si 10.000 euro pentru a elibera fraudulos diferite documente, de la permise auto la certificate de inmatriculare. Anul trecut, un scandal asemanator a izbucnit in judetul Arges. In urma acestuia, aproximativ 2.800 de permise auto ar putea fi anulate. si in acest dosar, o serie de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor au ajuns dupa gratii.

» Avere nejustificata
Unul dintre inspectorii de politie trimisi in fata instantei in dosarul permiselor din Arges va fi cercetat si pentru ca a cumulat o avere nejustificat de mare. Astfel, ANI a comunicat ca a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti cu privire la savarsirea de catre inspectorul Laurentiu-Ionut Balan a infractiunilor de fals in declaratii, uz de fals si inselaciune in forma agravanta. "Conform prevederilor Legii 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul ca mai multi angajati ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule Arges au acumulat averi ce depasesc veniturile realizate", se arata in comunicat. ANI a demarat procedura de investigare a averii lui Balan, dar si a familiei acestuia, rezultand ca acesta a completat si a depus in perioada 2003-2007 declaratii de avere ce contin date incomplete si inexacte.

Cele mai citite

Scandal în Spania după golul anulat al lui Lewandowski în înfrângerea Barcelonei! Catalanii, fără șut pe poartă pentru prima dată în zece ani

Barcelona a suferit o înfrângere surprinzătoare cu scorul de 0-1 în fața celor de la Real Sociedad, într-un meci marcat de controverse legate de...

ÎCCJ decide că amenzile contravenționale se execută prin intermediul executorilor fiscali, nu judecătorești

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit luni că amenzile contravenționale trebuie executate prin executorii fiscali, nu prin cei judecătorești, într-o decizie...

Guvernatorul BNR: Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă

S-ar putea să avem problemele din anii 90”, atrage atenția Mugur Isărescu După alegeri, noul guvern trebuie să vină cu un program care să ducă...
Ultima oră
Pe aceeași temă