Dispozitivele de urmărire ar fi fost cumpărate cu sume de până la 2.000 de lei de la un hunedorean, specialist în IT.
Persoanele care au folosit softuri pentru interceptări cumpărate de la Dan Nicolae Oproiu au diferite profesii: judecător, procuror, poliţist, inginer, medic, demnitar, un fost deputat, oameni de afaceri, susţin surse judiciare. „Nu avem indicii că ar fi implicată lumea interlopă, ci lumea bună. Pe noi nu ne interesează profesia, ci dacă au încălcat legea”, spun sursele noastre. Mulţi dintre cei care au cumpărat softurile pentru interceptări de la Dan Nicolae Oproiu au făcut-o pentru a-şi urmări nevestele, iubitele, amantele, pentru a afla dacă sunt înşelaţi de partenerii de afaceri sau pentru a-şi spiona concurenţa. „Până acum, nu avem indicii că interceptările ar fi fost folosite pentru şantaj. Ancheta este la început, abia am demarat audierile celor implicaţi. Nu se pot da nume de învinuiţi pentru că nu toate cele 53 de persoane vor fi puse sub învinuire. Unele persoane pot avea doar statutul de martori”, ne-a declarat Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, implicat direct în depistarea şi instrumentarea cazului de la Deva.
Soft instalat în trei minute pe un telefon sustras
Ancheta a pornit de la spam-urile primite pe e-mail în care se ofereau spre vânzare softuri pentru interceptările unor convorbiri telefonice. Ofertele erau trimise de Dan Nicolae Oproiu, care deţinea şi pagini pe internet cu astfel de oferte specializate, ca, spre exemplu, www.clickapel.ro. De asemenea, pe internet numele lui Oproiu era legat de firme din domeniu din diverse ţări, precum Trustive limited din Marea Britanie ( WiFi network), sau de pagini specializate precum www.gmdu.net, susţin surse judiciare. Oproiu ar fi avut acces şi la site-uri găzduite în Indonezia, mai spun sursele. Interceptările erau făcute cu softuri pe care Oproiu le achiziţiona în special din Thailanda. „Pentru a realiza interceptările, cel interesat trebuia să intre în posesia telefonului mobil al victimei până la trei minute, ca să instaleze softul nedetectabil. Oproiu comercializa trei tipuri de softuri – Light, Po şi ProXrecorder. Unele aveau licenţă valabilă o lună, altele, două luni sau şase luni. Aceste tipuri de softuri sunt uşor de montat pe telefoanele performante, care au acces la internet. Se puteau transfera informaţiile obţinute prin interceptări direct pe e-mail-ul clientului doritor de informaţii. Mai precis, telefonul era logat direct la e-mail”, spun sursele noastre. Cum se putea ajunge cel puţin trei minute la telefoanele victimelor? Simplu pentru cupluri, mai dificil pentru partenerii de afaceri, dar în astfel de cazuri se practicau „darurile”. „Cei interesaţi le dăruiau viitoarelor victime telefoane performante cu softul deja instalat”, ne-au explicat specialiştii.
Au încălcat Legea siguranţei naţionale
Depistarea interceptărilor ilegale este opera poliţiştilor specializaţi de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), care au instrumentat cazul cu sprijinul SRI, sub coordonarea procurorilor. Ieri dimineaţă, echipele speciale ale poliţiei de la Combaterea Criminalităţii Organizate au făcut 61 de percheziţii imobiliare în locaţii situate în 23 de judeţe. Între probele ridicate de anchetatori s-au aflat unităţi centrale, laptopuri şi telefoane mobile. Până aseară, la ancheta din Deva au fost duse 51 de persoane (două nu au fost găsite deocamdată) pentru a fi audiate. Dintre acestea, 14 sunt din Bucureşti. Deţinerea de aparatură în vederea interceptării ilegale a unor convorbiri telefonice sau ambientale este prevăzută şi sancţionată penal în Legea siguranţei naţionale. Competenţa DIICOT şi DCCO Alba a fost atrasă de domiciliul furnizorului de aparatură de interceptare, Dan Nicolae Oproiu din Orăştie, judeţul Hunedoara. Şi la Iaşi s-a desfăşurat o acţiune similară, dar în acest dosar penal distinct sunt implicate mai puţine persoane, din numai cinci judeţe, respectiv Iaşi, Bacău, Neamţ, Botoşani şi Suceava, care şi-au procurat aparatura de interceptare din alte surse, nu de la Oproiu.
Anchetatorii au citit reclama lui Oproiu de pe www.clickapel.ro
Printre clienţii lui Nicolae Dan Oproiu s-a infiltrat şi un ofiţer de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate , „cucerit” de această reclamă de pe www.clickapel.ro: „Este un progrămel făcut de mine, care se infiltrează în telefon şi culege datele de GPS, le transmite pe server în contul de client, unde s-au dat telefoane, citeşte din cont toate SMS-urile primite pe telefonul-target şi oferă posibilitatea de a suna telefonul-target ca să asculţi convorbirile. Mi-a trebuit doi ani să dezvolt această aplicaţie. Sper să aibă succes. Dacă te simţi înşelat de soţie sau de soţ sau dacă vrei să îţi protejezi copilul, atunci această soluţie e excelentă”.
Oproiu, pus sub învinuire pentru interceptări ilegale
Până aseară, singura persoană pusă sub învinuire era Dan Nicolae Oproiu, deoarece interceptarea ilegală a comunicaţiilor poate avea consecinţe grave asupra siguranţei naţionale, a vieţii de familie şi a mediului concurenţial şi de afaceri. Oproiu are 30 de ani şi este specialist IT. El a comercializat aparatura de interceptare a comunicaţiilor ca persoană fizică autorizată. El este însă şi acţionar la SC Codan Consulting SRL, având ca obiect principal de activitate consultaţiile juridice, de contabilitate, în domeniul fiscal, studii de piaţă şi de sondaj, consultanţă pentru afaceri şi management.
Cel mai ieftin dispozitiv de ascultare, 700 de lei
Oproiu comercializa programele de interceptări Light, Pro şi ProXRecorder cu sume cuprinse între 700 şi 2.000 lei.
Suspectul Dan Nicolae Oproiu a utilizat, comercializat direct şi prin internet produse software destinate intereceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă, precum şi a discuţiilor ambientale, programul fiind compatibil cu aproape toate dispozitivele de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile, inclusiv cu cele de tip Black- Berry sau iPhone.
Varianta Light, care costa circa şapte sute de lei, asigura transferul informaţiilor de pe telefonul monitorizat privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate, transmiterea către un cont anterior configurat a conţinutului SMS-urilor primite sau transmise de la telefonul monitorizat.
Varianta Pro a programului, care costa circa 1.400 lei, asigura în plus ascultarea discuţiilor ambientale.
Varianta ProXRecorder, care costa circa 2.000 lei, asigura în plus şi ascultarea convorbirilor efectuate la telefonul monitorizat. În prealabil, acest program avertiza printr-un SMS iniţierea sau primirea unui apel telefonic de la telefonul monitorizat.