• Potrivit Institutului pentru Politici Publice, patrimoniul RA-APPS este evaluat de regie la 8.500 miliarde lei vechi (circa 243 milioane euro), o suma mult subevaluata.
• In Bucuresti, regia are peste 700 de proprietati – apartamente si imobile, dintre care 685 pot fi vandute.
• Mai putin de 100 de demnitari au dreptul sa primeasca locuinte de protocol pe perioada mandatului.
Sute de vile si apartamente de lux, mii de hectare de teren, unele agricole sau forestiere, altele aferente constructiilor, inclusiv in Bucuresti, s-au adunat de-a lungul timpului in patrimoniul RA-APPS. Amestecate cu complexe agrosilvice, industriale, de agrement, turistice sau de tratament, cu crescatorii de fazani, sere si piscine, dar si cu patinoare, terenuri de tenis si de golf, restaurante, sali de joc si braserii, toate constituie zestrea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat. O institutie, aflata sub coordonarea Secretariatului General al Guvernului, care se dovedeste de ani buni "stat in stat" si care a servit, aproape fara exceptie, actorii politici ai momentului si clientela acestora.
Bugetele de venituri si cheltuieli ale RA-APPS au fost, ani de zile, secrete. Pana in 2005, toate hotararile de Guvern prin care s-au aprobat cifrele cu pricina au trecut sub tacere sumele, apelandu-se la formulari de genul "Anexa se comunica Secretariatului General al Guvernului". De-abia dintr-o hotarare din februarie 2006 contribuabilii pot afla cate ceva despre bugetul regiei.
Peste 700 de locuinte si doar cateva zeci de demnitari
Potrivit Ordonantei 19 din 2002, aprobata prin Legea nr. 640 din decembrie 2002, imobilele din fondul administrat de RA-APPS ar trebui sa aiba trei destinatii: resedinte oficiale, locuinte de protocol si, respectiv, locuinte necesare activitatii de reprezentare si protocol.
In prima categorie, beneficiari sunt presedintele Romaniei, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, primul ministru si fostii sefi ai statului. In total, sase persoane.
A doua categorie, cea a locuintelor de protocol, este destinata persoanelor alese sau numite in unele functii sau demnitati publice, exclusiv pe durata exercitarii mandatului. Este vorba de vicepresedintii Senatului si Camerei Deputatilor, de ministrii si asimilatii acestora, de presedintii Curtii Constitutionale, Curtii Supreme de Justitie, Curtii de Conturi si Consiliului Legislativ, precum si de Avocatul Poporului. In cazul Legislativului, rezulta ca pot beneficia de locuinte de protocol, la cerere, cei patru vicepresedinti ai Senatului (liberalul Teodor Melescanu, democratul Alexandru Peres, pesedistul Doru Ioan Taracila si peremistul Corneliu Vadim Tudor) si cei patru vicepresedinti ai Camerei Deputatilor (pesedistii Miron Mitrea si Victor Ponta, peremistul Lucian Augustin Bolcas si conservatoarea Daniela Popa). Lor li se adauga ministrii si ceilalti demnitari mentionati. In total, mai putin de 50 de persoane.
In fine, a treia categorie, constituita din case de oaspeti, vile, palate si constructii speciale, situate in municipiul Bucuresti si in unele judete, vizeaza delegatiile oficiale invitate de Administratia Prezidentiala, Senat, Camera Deputatilor, Guvern si Curtea Constitutionala.
Desi e dificil de contorizat cu exactitate numarul potentialilor beneficiari ai imobilelor administrate de RA-APPS, se poate estima ca acesta este, cel putin in cazul demnitarilor, mai mic de o suta de persoane. Si aceasta in conditiile in care, potrivit unei inventarieri din 2005, doar in Bucuresti regia numara peste 700 de proprietati, apartamente si imobile. Majoritatea imobilelor sunt situate in zonele "bune" ale Capitalei (in general, sectoarele 1 si 2), iar multe dintre ele beneficiaza si de suprafete generoase de teren. Daca adunam si proprietatile din tara, rezulta cu usurinta cel putin o mie de pozitii in "inventarul" regiei, mai ales ca in dreptul unora este mentionata, generic, denumirea "complex", cu trimitere la mai multe constructii. Se pune, prin urmare, intrebarea de ce are nevoie RA-APPS de un patrimoniu asa de mare, in conditiile in care demnitarii si functionarii indreptatiti, prin lege, sa solicite locuinte de protocol este mult mai mic.
Lapte, branza, flori, conserve si scoli de soferi…
RA-APPS numara 12 sucursale. Sase sunt "de reprezentare si protocol", in Bucuresti, Suceava, Cluj-Napoca, Neptun, Olanesti si Sinaia. Trei sucursale sunt "agroindustriale", in Pipera, Magurele si Baneasa, iar alta este "agrosilvica si de agrement", la Scrovistea. "Arsenalul" regiei mai este completat de sucursale "de transport" (in Capitala) si, respectiv, "de administrare si intretinere a fondului imobiliar" (tot in Bucuresti).
Deosebit de interesant este si obiectul de activitate al acestora. Pe langa administrarea si intretinerea patrimoniului, reprezentare si protocol sunt trecute si alte activitati: exploatare forestiera, cresterea pasarilor, piscicultura si apicultura (sucursala Scrovistea), cultura florilor si plantelor ornamentale si fabricarea produselor de panificatie si patiserie (sucursala Sinaia), transport naval (sucursala Olanesti), prelucrarea si conservarea fructelor si a legumelor, fabricarea bauturilor alcoolice distilate, extractia si prepararea turbei, intretinerea autovehiculelor, servicii de editura si scoala de soferi amatori (sucursala "Victoria" Cluj-Napoca), tranzactii imobiliare (sucursala Suceava), productie piese de schimb si subansambluri (sucursala de transport "Bucurestii Noi"), prelucrarea si conservarea carnii, fabricarea produselor lactate si a branzeturilor (sucursala Baneasa), cresterea animalelor pentru blana si confectionarea articolelor din blana (sucursala Magurele).
Puzderie de imobile cu staif" in Bucuresti
Sumele avansate de oficiali, de-a lungul timpului, ca valoare a patrimoniului RA-APPS sunt derizorii, fapt care se poate constata la o simpla privire aruncata pe lista imobilelor de care dispune regia doar in Bucuresti. De altfel, "grosul" proprietatilor RA-APPS sunt in Capitala.
Peste 700. Din acestea, 685 sunt in domeniul privat al statului, ceea ce inseamna ca pot fi vandute.
Pe lista imobilelor administrate de RA-APPS se gasesc proprietati una si una. Incepand cu imobilul din Bulevardul Nicolae Balcescu nr. 21, care beneficiaza de un teren de 1.195 metri patrati, continuand cu imobilul din str. Delavrancea nr. 6A, cu 8.298 metri patrati de teren, si cu imobilul din Splaiul Independentei nr. 202A, cu un teren de 9.608 metri patrati. Pe Soseaua Kiseleff gasim noua apartamente, cu teren aferent cuprins intre 314 si 1.112 metri patrati. Emil Pangratti, Bulvardul Carol, Piata Amzei, Ivan Turgheniev sau Av. Mircea Zorileanu sunt alte locatii in care RA-APPS are apartamente. Si categoria "vile" este bine reprezentata in patrimoniul regiei. De exemplu, prin HG 214 din 2001, in administrarea RA-APPS au ajuns o vila cu 31 de camere, in strada Dumbrava Rosie, cu o suprafata construita desfasurata de 1.335 metri patrati si cu un teren de 1.627 metri patrati, precum si o vila in strada Sandu Aldea Constantin, cu sapte camere, 1.401 metri patrati suprafata construita desfasurata si 460 metri patrati teren. Alte zece vile si-au regasit locul in patrimoniul RA-APPS prin aceeasi hotarare. Imobilele au intre 6 si 28 de camere, mergand pana la aproape 700 metri patrati suprafata construita desfasurata.
Categoria "terenuri" este si ea bine reprezentata, adunandu-se mii de metri patrati in zone de maxim interes, pentru care investitorii imobiliari ar face orice. Din aceeasi inventariere facuta in 2005, amintim doar un teren de 151.000 metri patrati in str. Privighetorilor, unul de aproape 4.000 metri patrati in Calea Floreasca nr. 202, altele de 4.255 si, respectiv, 3.372 metri patrati in Kiseleff, la care se mai adauga "mizilicuri" precum 1.775 metri patrati in Lascar Catargiu nr. 39 sau 1.076 metri patrati in Calea Victoriei nr. 109. Toate aceste sute de imobile, locuinte de protocol si terenuri au ajuns in patrimoniul RA-APPS, de-a lungul timpului, printr-o avalansa de hotarari de Guvern si ordonante de urgenta.
Un simplu calcul, la doar cateva din pozitiile de pe lista, tinand cont de valoarea de piata a respectivelor imobile si terenuri, arunca in aer cele cateva sute de milioane de euro estimate ca valoare a patrimoniului.
Vile la munte si la mare
Sucursala "Sinaia" are in administrare 14 bunuri din domeniul public al statului si 24 de bunuri din domeniul privat. In Predeal sunt vilele "Postavarul", "Izvorul" si "Carpati", ale caror terenuri, insumate, se apropie de 40.000 de metri patrati. In Sinaia, alte noua proprietati, printre care vilele "Cavaleri", "Sipot" si "Uzina electrica". Tot pentru binele demnitarilor, RA-APPS administreaza, in Covasna, Complexul balnear "Bradul", aflat in domeniul privat al statului. "Turistilor" li se pun la dispozitie aici hotel, restaurant si baza de tratament, toate insirate pe o suprafata generoasa, de peste 22.000 metri patrati. Pentru buna distractie a "clientilor" sai, regia mai are asigurate doua popicarii, una in Sinaia, cealalta in Poiana Brasov.
Sucursala Olanesti are si ea cu ce se mandri: Complexul Palat Olanesti – compus din corp vechi si nou, cabana, heliport, parc si teren aferent, toate insumand peste 100.000 metri patrati – si Complex Micesti – alcatuit din casa de oaspeti, castel de vanatoare, popicarie, casa taraneasca si bazin de inot, cu o suprafata construita de 1.721 metri patrati si un teren aferent de 131.000 metri patrati. Pe litoral, in statiunea Neptun, gasim alte "bijuterii", precum Complexul Lotus, alcatuit din vilele "Nufarul", "Trandafirul", "Ghiocelul" si "Lotus", dar si din numeroase "anexe", precum piscina, bai reci, lac, debarcader, plaja si teren aferent. In total, 134.883 metri patrati. Iar ca masura preventiva, daca vreun demnitar are nevoie, Doamne fereste, de servicii medicale, RA-APPS administreaza si Policlinica Doina. Tot pe litoral, regia mai are o pepiniera in statiunea Eforie Nord, sere si rasadnite in Neptun-Olimp (4.384 metri patrati), teren de tenis si teren de minigolf (14.414 metri patrati). La toate acestea se adauga alte vile cu nume de fructe, flori sau pasari: "Marul", "Parul", "Nucul", "Violeta", "Bujorul", "Crinul", "Egreta" etc.
Sucursala "Victoria" Cluj-Napoca administreaza si ea patru case de oaspeti, dar si un urias complex agroindustrial din comuna Apahida, compus din: atelier preparate carne, atelier pentru lactate, bloc cu 12 apartamente, grajd taurine, doua hale crestere pui, grajd pentru porcine la ingrasare, grajd maternitate scroafe, tabara vara pentru porcine, fanar si patule pentru porumb. In grija aceleasi sucursale se mai gasesc un service auto si doua terenuri agricole de 210.000 si, respectiv, 200.000 metri patrati, ambele in Comuna Apahida.
Valoarea reala a patrimoniului, mister total
Un mister il reprezinta insa valoarea patrimoniului urias pe care-l administreaza RA-APPS. Potrivit unei estimari publicate in toamna anului trecut de Institutul pentru Politici Publice, patrimoniul regiei se situa la aproape 8.500 miliarde lei vechi. Ceea ce inseamna aproximativ 243 milioane euro. O suma mult subevaluata insa, dat fiind ca, potrivit legislatiei, valoarea patrimoniului se stabileste "pe baza bilantului contabil".
"Averea" RA-APPS a crescut, chiar si in aceste conditii, constant. Potrivit bilantului din 31 decembrie 1992, patrimoniul era de circa 51 miliarde lei vechi (aproape 2 milioane euro, la cursul valutar mediu de atunci). La bilantul din 31 martie 2002, patrimoniul ajungea la 4.738 miliarde lei vechi (circa 151 milioane euro).
In tot acest timp, nevoile nu au crescut exponential ca sa se justifice sporirea accelerata a patrimoniului. Mai degraba a crescut numarul clientilor politici care trebuiau sa fie multumiti.
37.000 euro pentru directorul general in 2006
Pentru anul trecut, veniturile totale ale RA-APPS, "regie autonoma de interes national", dupa cum se arata in Hotararea de Guvern nr. 253, au fost prevazute la 366,2 milioane RON (adica 3.662 miliarde lei vechi sau 104 milioane euro). Cheltuielile au fost estimate, la randul lor, la 305,5 milioane RON (aproape 87 milioane euro). Cheltuielile cu personalul s-au cifrat la 78 milioane RON (22,2 milioane euro), din care salariile au reprezentat 47,85 milioane RON (circa 13,6 milioane euro). Toate aceste sume la un numar mediu de personal de 3.404. De remarcat ca in fondul de salarii au fost incluse drepturi salariale ale directorului general al RA-APPS in valoare de 88.000 RON (25.000 euro) si premiu de performanta pentru acelasi director general in valoare de 43.000 RON (circa 12.000 euro). In total, aproximativ 37.000 euro. Totodata, indemnizatiile membrilor Consiliului de Administratie s-au cifrat la 177.200 RON (peste 50.000 euro).
Mai trebuie spus ca, pentru anul 2006, cheltuielile de protocol au atins 300.000 RON, iar cele de reclama si publicitate – 400.000 RON (aproape 115.000 euro).