» Un scandal legat de o palma de pamant ameninta sa zdrobeasca statuia de un sfert de secol a primarului.
» In copilarie, fostul, actualul si viitorul sef al administratiei a jucat „turca” cu Adrian Nastase.
» Ajuns premier, acesta l-a ajutat pe Buciumeanu sa puna gaze, sa asfalteze si sa amenajeze camine de batrani.
Cu o figura de guvernanta acra, Ilie Buciumeanu stapaneste comuna Tartasesti de aproape un sfert de secol, de pe vremea cand Partidul Comunist i-a adus o tolba de diplome la seral.
De profesie primar, Buciumeanu a fost lipit de jiltul comunal in 1984 si de atunci nu a mai putut fi dezlipit de nici un contracandidat. Comunistii l-au lasat „mostenire” Tartasestiului, iar Buciumeanu nu vrea sa renunte cu una-cu doua la pozitie. De trei ani insa primarul a inceput sa fie cercetat in dosare penale si procese cu miros de tarana. Conflicte care ameninta sa-i strice imaginea de primar vesnic.
„In copilarie, jucam turca cu sefu’”
In asteptarea intrebarilor, Ilie Buciumeanu fumeaza agitat in biroul albastru total, in care nuanta generala este ajutata de steagul national si de cel al Uniunii Europene.
„In ultima vreme au venit tot felul de ziare si televiziuni sa-mi ia interviu. Am inceput sa ma obisnuiesc cu presa”, spune primarul de 23 de ani al comunei Tartasesti.
S-a obisnuit si cu functia in care l-au intepenit comitetul comunal si cel judetean in anii ’80, apoi localnicii.
„Mi-a fost greu la inceput. Au trecut totusi atatia ani si am capatat experienta. Iar oamenii ma voteaza pentru ca am multe realizari”, se infoaie, ca un curcan, primarul Buciumeanu. Incepe apoi sa insire lista cu realizarile care l-au mentinut pe pozitie 23 spre 24 de ani. Fapte la care recunoaste ca a contribuit fostul premier Adrian Nastase.
„Da, este adevarat. M-a ajutat. sefu’ a ramas baiatul bun cu care jucam turca in copilarie, de fapt fotbal. Era bun… Ehe… au trecut vremurile”, povesteste Buciumeanu, care mai are doi consateni vestiti – generalul Toma Zaharia, mai-marele militarilor din Interne in mandatul lui Nastase, si Marin Bucur, patronul de la Capsa.
Europa libera si Revolutia
Nascut acum 60 de ani, Ilie Buciumeanu nu a reusit sa obtina nici o diploma la zi. A facut profesionala de electrician auto, a ajuns apoi tehnician, dupa care a terminat Facultatea de Transporturi. Toate la seral. Comunistii l-au ajutat sa obtina functia de primar, dar nu a renuntat sa asculte pe sest postul de radio Europa libera. „Acasa. Normal. Ca doar nu era sa ascult radioul la primarie”, spune primarul cu jumatate de zambet spanzurat de buze.
„La revolutie a fost liniste. Ce sa fie altceva? Stateam cu oamenii in biroul de la primarie si vedeam la televizor ce se intampla. Ne-am speriat un pic atunci cand au trecut tancurile ce veneau de la Targoviste spre Bucuresti. Mie nu mi-au facut oamenii nimic pentru ca nu aveau ce sa-mi impute”, sustine Buciumeanu.
De la PCR la PSD
Ilie Buciumeanu a trait o groaza de schimbari pe pielea lui in cei 23 de ani de domnie peste Tartasesti. Ii este insa greu sa renunte la convingerile politice. Daca a fost comunist ani de zile, acum este alaturi de partidul infiintat imediat dupa ’89. Mai precis, FDSN, transformat succesiv in FSN si PDSR, actualul PSD. „Mie nu-mi place sa renunt asa usor. Sunt membru PSD si asa vreau sa raman”, ne spune, apasat, primarul social-democrat, care nu uita de lista cu realizari. Revine sa puncteze cum a asfaltat drumul, a pus gaze si lumina la toata comuna, iar acum trage canalizare. Din doua camine de internat a realizat aziluri pentru batrani, iar povestea acestora a starnit scandal in presa. Trece repede pe langa incomodul subiect pentru a se lauda cu aplicarea Legii 18, care „la mine s-a incheiat in 1996. Nu am reclamatii, iar toata lumea este multumita”, ne spune degajat primarul, cu satisfactie in glas. Nu a reusit insa sa completeze lista realizarilor cu un sediu pentru primarie, imobil care a fost revendicat, iar in trei ani trebuie sa-l elibereze sau sa achite contravaloarea lui, de 120.000 de euro. Pana atunci, legea ii permite sa fie chirias.
„Nu este sanatos la cap”
Povestea cu aplicarea Legii 18 si lipsa reclamatiilor pica urgent atunci cand ii reamintim de un caz ce treneaza de trei ani de zile. „Oancea? Nu este sanatos la cap. Vrea ceva ce nu pot sa-i dau pentru ca a gresit cineva de la cadastru”, incearca sa ne expedieze fostul tovaras Buciumeanu.
Cazul Niculae Oancea este unul banal, un exemplu clasic pentru ce se intampla la primarii. Omul a cumparat un teren in 1999, iar de trei ani se chinuieste sa-si construiasca o casa. Nu poate face acest lucru pentru ca primarul Ilie Buciumeanu nu vrea sa recunoasca dimensiunea terenului. Suprafata care a aprobata chiar de el atunci cand proprietara terenului a vrut sa-l vanda. „Cineva a gresit aici, un ins de la cadastru. Nu se potrivesc datele legate de deschidere. Conform datelor mele, Oancea are 8,5 m deschidere, si nu 25, asa cum sustine el cu actele sale. Nu am cum sa modific planul parcelar”, se revolta Buciumeanu, care are doua procese pe rol si doua dosare penale. Toate patru cu „ajutorul” lui Oancea, un pensionar din Bucuresti.
„Primarul, capul crimei organizate din Dambovita”
Disperat ca nu a ajuns la nici un rezultat, Niculae Oancea a luat la rand toate institutiile care l-ar fi putut ajutat, lasand plangeri impotriva primarului din Tartasesti. De la DNA pana la IGP a ajuns Oancea, dar, deocamdata, doar justitia i-a dat dreptate, intr-un proces. Dosar deschis tocmai de Buciumeanu, care l-a chemat in fata justitiei pe petitionar.
Primarul a cerut sa se anuleze planul parcelar, dar Judecatoria Dambovita a respins cererea. Adica Buciumeanu a pierdut prima batalie in justitie.
De cealalta partea, Oancea continua sa faca plangeri penale, considerand ca „exista un grup de crima organizata, care face afaceri necinstite cu terenuri, unde personajul principal este primarul Ilie Buciumeanu. Inainte de a-mi vinde terenul, proprietara a obtinut semnaturi si stampile de la toata lumea din Primarie. Inclusiv de la Buciumanu. Iar acum tot el spune ca a fost o greseala si ca actele parafate de el inainte nu mai sunt bune?!”
» Viceprimarul a fost prins pe caseta
Intr-o discutie telefonica dintre Niculae Oancea si viceprimarul Costica Badea, ultimul recunoaste ca exista interese legate de acel teren. Petitionarul a inregistrat discutia pentru a o preda politistilor si procurorilor care ancheteaza cazul. Pe scurt, toata discutia s-a invartit in jurul celor 1.500 de mp cumparati de Oancea si incapatanarea primarului de a nu-i recunoaste dreptul de proprietate. „Eu rezist cat rezist, dar, la un moment dat, am sa explodez”, a afirmat viceprimarul Badea, care nu vrea sa fie considerat complice cu Buciumeanu. Motiv pentru care vorbeste in soapta despre aranjamentele sefului sau, fapte pe care trebuie sa le ancheteze organele in drept. „Doar presa mai poate face ceva. M-am lamurit oarecum cum actioneaza institutiile statului. Am scris sute de pagini de memorii in acesti ani, am cheltuit bani cu avocatul, mi-am pierdut timpul si mi-a fost afectata sanatatea. La 71 de ani alerg pentru dreptul meu, dar mai nimeni nu este interesat. si acum este vorba de o bucata mica de teren, dar am auzit si de altele din comuna. Sunt prea multe interese, asa cum mi-a spus un politist care a anchetat cazul, dar s-a temut sa propuna inceperea urmaririi penale impotriva primarului”, ne-a declarat Niculae Oancea, pensionarul care sapa de zor la statuia primarului vesnic.