Cu toate ca a fost inlaturat din functiile de director general si presedinte al Consiliului de Administratie, Nicolae Cristea lucreaza inca la Loteria Romana. Acest lucru a fost posibil din cauza contractului individual de munca al lui Cristea, ale carui prevederi il fac mai greu de dat afara decat un lider sindical.
La articolul 12.2 al respectivului contract sunt stipulate doar trei cazuri in care contractul de munca poate fi desfacut: acordul de vointa al partilor, renuntarea directorului la mandatul incredintat sau punerea acestuia sub interdictie judecatoreasca. Cum de primele doua variante nici nu poate fi vorba, avocatii Loteriei se lupta acum prin tribunale sa obtina interdictia judecatoreasca.
Pana atunci, Cristea este bine mersi consilier al… directorului general. Aceasta, pentru ca in acelasi contract individual de munca, la articolul 13.2, se mentioneaza ca „la incetarea contractului in conditiile art. 12.2 lit. a) si b), la cererea fostului director general, i se va asigura un post de consilier al directorului general, potrivit cu experienta sa profesionala”. Ceea ce Nicolae Cristea a si facut. Noul director general, Liliana Ghervasuc, ne-a precizat ca fostul PDG nu mai are veniturile fabuloase de pe vremea cand era inca in functie, ci salariul minim prevazut in grila pentru acel post.
Auditorul a dat bir cu fugitii
Chiar si dupa indepartarea lui Nicolae Cristea din functia de director general, Compania Nationala Loteria Romana are mari probleme, cauzate de contractele incheiate discretionar de acesta de-a lungul celor 13 ani de „domnie”. Pe ultima suta de metri inaintea datei limita de depunere a bilantului contabil pe 2005, compania care realiza auditul Loteriei a anuntat ca renunta la contract „din motive medicale”…
Compania Omniaudit Consulting realiza auditul CNLR pe baza unui contract incheiat in 2002, sub mandatul lui Nicolae Cristea. Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, firma in cauza figureaza ca avand un singur angajat.
Acum, ca Nicolae Cristea nu mai este presedinte director general, noul director Liliana Ghervasuc s-a trezit pe data de 4 aprilie cu o adresa trimisa de Omniaudit Consulting la data de 27 martie si prin care se anunta rezilierea contractului de audit incepand cu data de 25 martie a.c. In adresa respectiva se preciza ca denuntarea contractului este cauzata de „motive medicale”. Mai mult, era atasat si un certificat medical care atesta problemele grave de sanatate ale auditorului Urania Moldovan, in varsta de 63 de ani, care se ocupa din partea Omniaudit de problemele Loteriei.
De fapt, asa cum am aratat, dna Moldovan era singurul angajat al firmei sale, inregistrata la data de 27 aprilie 2001, cu un an inaintea adjudecarii contractului cu CNLR. Este cel putin bizara decizia lui Cristea de a angaja o firma care avea o experienta in domeniu de numai un an de zile, in conditiile in care in Romania activeaza firme de renume care puteau audita o companie de interes national cum este Loteria.
Selectie de oferta
Ramasa fara auditor, CNLR va incepe procedurile de selectie de oferta pentru incheierea unui contract cu o alta firma, dupa cum au hotarat in urma cu doua zile membrii Consiliului de Administratie.
„Anuntul va fi publicat atat pe site-ul nostru de internet, cat si in presa centrala, astfel incat sa participe companii cat mai serioase”, ne-a declarat directorul general Liliana Ghervasuc. Ea a precizat ca, daca nu este auditata compania, nu se poate incheia exercitiul financiar pe anul 2005. Pana la rezilierea contractului, Omniaudit Consulting nu a auditat decat cele opt sucursale din tara ale Loteriei. Bilantul contabil trebuie depus, potrivit legii, pana la data de 31 mai.
Evaluare de personal
In momentul de fata, potrivit spuselor directorului general, conducerea Loteriei Romane lucreaza la evaluarea personalului companiei. In urma acestei evaluari, se va putea vedea de ce capital uman dispune CNLR.
Totodata, Ghervasuc ne-a precizat ca se lucreaza si la schimbarea regulamentului jocului, astfel incat populatia sa perceapa faptul ca Loteria Romana este o companie care a intrat intr-un proces de innoire.
Marti s-a intrunit pentru prima oara noul Consiliu de Administratie al companiei, din care fac parte, acum, si reprezentanti ai ministerelor Justitiei si Integrarii Europene. Monica Macovei, ministrul Justitiei, a desemnat-o in functia de membru al CA al Loteriei pe Marilena Constantinescu, purtatorul de cuvant al ministerului, intrucat nu putea desemna un magistrat pentru aceasta functie. Horia Dumitrescu, consilier la Ministerul Apararii Nationale, si Roxana Batar, director in cadrul Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF), sunt alti doi membri ai noului consiliu.