0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialMii de terenuri din Delta, concesionate ilegal

Mii de terenuri din Delta, concesionate ilegal

» Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, Consiliul Judetean (CJ) Tulcea a concesionat fara a avea acest drept, in ultimii ani, 71.000 hectare de terenuri agricole si pisciole din Delta care apartin domeniului public.

» Cei carora le-au fost concesionate terenurile platesc  pentru utilizarea acestora un milion de euro anual, in timp ce primesc subventii agricole de zece ori mai mari.

Un control efectuat de curtea de Conturi la Consiliul Judetean (CJ) Tulcea releva grave ilegalitati privind administrarea terenurilor agricole si piscicole din Delta Dunarii. Controlorii financiari au dezvaluit ca zeci de mii de hectare din Delta, amenajate de regimul comunist pentru agricultura si piscicultura, au fost inchiriate de CJ Tulcea cu mai bine de doi ani inainte ca aceste terenuri sa ajunga in administrarea respectivei institutii. Potrivit contractelor de inchiriere semnate de CJ Tulcea, care nu au o baza legala, chiria perceputa de la fermieri este modica. De exemplu, pentru administrarea lacului Babadag, de 1.800 hectare, declarat ilegal amenajare piscicola, se plateste contravaloarea a 5 kilograme peste/ha/an. O parte din aceste contracte incheiate pe 49 de ani, considerate ilegale de catre Curtea de Conturi, au fost pastrate si dupa 1996, cand CJ a devenit administrator legal al terenurilor agricole si piscicole din Delta, conform Legii 69/1996.

 

Desi consilierii judeteni au decis scoaterea la licitatie a tuturor suprafetelor agricole si piscicole, functionarii CJ au ignorat hotararea si au lasat in vigoare o parte din aceste contracte.
Curtea de Conturi a mai constatat ca si contractele de concesionare incheiate dupa 1996 ar fi ilegale pentru ca nu s-au organizat licitatii, cum au stabilit consilierii judeteni, ci s-a aplicat un drept de preemptiune inventat de functionarii CJ Tulcea. Astfel, firmele care detineau bunuri pe un teren public au primit terenul contra unei chirii anuale de 50-100 lei. Afland de aceasta oportunitate, cei interesati de terenurile din Delta au cumparat firmele cu capital de stat aflate in stare de faliment. Conform contractelor de privatizare verificate de Curtea de Conturi, FPS si, mai tarziu, AVAS au vandut, contra sumei de 3-4 miliarde lei vechi, firmele piscicole si agricole cu capital de stat din Delta.

 

Astfel, in capitalul social al unor firme au ajuns toate digurile din Delta Dunarii, chiar daca acestea au rol de aparare a satelor impotriva inundatiilor. Cu dovada ca sunt proprietari ai digurilor, cei care cultiva terenurile Deltei au obtinut prelungirea contractelor de concesionare fara licitatie, cu o chirie de 50 lei/ha/an.
Inspectorii financiari au mai dezvaluit ca AVAS a vandut digurile cu conditia ca "proprietarii sa le cedeze, fara plata, CJ Tulcea daca aceasta institutie le va revendica". CJ Tulcea nu a revendicat digurile, desi Curtea de Conturi a notificat administratia tulceana in urma cu un an, iar Curtea de Apel Constanta a dispus preluarea digurilor in patrimoniul public de interes judetean.

In contractele de inchiriere semnate de CJ Tulcea cu cei care folosesc cele 71.000 hectare de terenuri agricole si piscicole din Delta a fost inclusa o clauza care face imposibila rezilierea lor. Conform acestei clauze, CJ se angajeaza sa acorde despagubiri chiriasilor daca dispune rezilierea unilaterala a contractului. Controlorii financiari sustin ca aceasta clauza este ilegala pentru ca in articolul 10 din Legea 82/1993 a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) se prevede obligativitatea transferului terenurilor agricole si pisciole degradate la ARBDD, pentru a fi reconstruite ecologic. Din cauza acestei clauze, programul de reconstructii ecologice finantat de Ministerul Mediului din banii Uniunii Europene este blocat de doi ani. CJ Tulcea refuza sa cedeze amenajarile motivand ca nu are bani sa-i despagubeasca pe chiriasii terenurilor degradate.

Subventii pentru fermieri inexistenti
Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a comunicat recent CJ Tulcea ca mai mult de o treime din terenurile agricole si pisciole din Delta nu sunt utilizate de chiriasi, dar firmele respective au primit subventii agricole pe care trebuie sa le restituie la bugetul de stat. Firma Agrodelta Sireasa, a fostului senator PSD Traian Rece, trebuie sa restituie la buget peste un milion de euro subventii incasate ilegal. si firmele Anglorom si Deltarom, care apartin unor italieni, platesc Consiliului Judetean, pentru cele 11.000 ha teren agricol concesionat, 140.000 euro/an si incaseaza de la APIA milioane de euro drept subventie agricola europeana.

 

De asemenea, firma Piscicola Tulcea, care apartine omului de afaceri tulcean Constantin Zibileanu, a castigat bani frumosi de la APIA din subventiile agricole pentru cele peste 2.000 hectare de helestee secate si cultivate cu porumb si floarea-soarelui. O parte din subventiile respective vor fi restituite la bugetul de stat pentru ca APIA a constatat ca fermierii au facut declaratii false privind suprafetele cultivate si pentru ca exista neconcordante intre contractele de concesionare si suprafetele cultivate efectiv. Trebuie spus ca APIA a platit anul trecut fermierilor din Delta asproape 10 milioane de euro, in timp ce CJ Tulcea a incasat o chirie anuala de numai un milion de euro.

Intentie
Victor Tarhon, presedinte al CJ Tulcea, a declarat ca "o echipa de specialisti lucreaza la inventarierea problemelor care privesc concesionarea terenurilor agricole si piscicole din Delta". "Analiza a pornit de la constatarile Curtii de Conturi, pe care le vom solutiona in scurt timp, intr-o sedinta a Consiliului Judetean. In baza evaluarilor specialistilor, vom regandi administrarea terenurilor ce apartin domeniului public de interes judetean. Primordiale vor fi aplicarea legii si eficientizarea gestionarii acestui patrimoniu public", sustine Tarhon.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă