"Tunurile" de miliarde date bugetului de stat de fosta conducere a Directiei Sanitar-Veterinare Galati au fost trecute din categoria infractiunilor in cea a contraventiilor prescrise, iar cei acuzati de producerea acestor pagube au scapat fara sa plateasca nici macar o amenda.
Pagubele au fost constatate chiar de Curtea de Conturi. In 2005, completul de la Camera de Conturi Galati, care a deliberat in prezenta procurorului G. Gherghescu de la Parchetul de pe langa Tribunalul Galati, a cerut Parchetului de pe langa Judecatoria Galati inceperea cercetarii penale a fostei directoare a DSV din perioada 2001-2005, Doina Polemis, si a altor 10 salariati ai directiei, pentru infractiuni comise in cazul afacerii "Incineratorul", dar si pentru tocarea altor sume uriase in afacerea "informatizarii directiilor judetene", extinsa de conducerea de atunci a ANSVSA la toate directiile din tara. Infractiunile invocate erau "abuz in serviciu contra intereselor publice", "neglijenta in serviciu" si "gestiune frauduloasa". Demersurile pentru achizitionarea unui incinerator au inceput in 2001 si au fost continuate de noua directoare numita de PSD, Doina Polemis.
Incineratorul trebuia sa aiba, conform normelor europene, un sistem de monitorizare a gazelor. Se conturase o varianta de echipament care indeplinea aceste conditii, la pretul de 29.120 euro, la care se adaugau 7.500 euro reprezentand costul sistemului de monitorizare continua a emisiilor. In total, 36.620 de euro, adica 1,7 miliarde lei la vremea aceea. Oferta a fost ignorata si s-a ajuns sa fie cumparat un incinerator pentru care a fost platita din bani publici o suma cu mult mai mare. De fapt, achizitiile s-au facut in etape. In 2003 a fost cumparat incineratorul ecologic, iar in 2004 "Sistemul de ardere, evacuare si monitorizare a gazelor rezultate din incinerare". Sistemul de evacuare-monitorizare era format dintr-un banal burlan cu ventilator si un termometru, sistemul de monitorizare a emisiei de gaze nu exista decat in facturi, iar fara monitorizare nici incineratorul nu mai era "ecologic". Directoarea Polemis sustine ca investitia era in trei etape: "Prima, realizarea incineratorului. A doua, achizitia si montarea unui echipament de monitorizare a temperaturii si filtrare a gazelor. A treia, achizitia unui echipament de monitorizare a emisiei de gaze. Doar primele doua etape s-au realizat, a treia urmand sa se faca in decembrie 2008. Un echipament de acest gen este foarte complex si nu exista in Romania".
Inspectorii au gasit nereguli si in privinta achizitiilor. Asa cum au retinut si procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, ambele achizitii s-au facut fara sa fie organizata o licitatie. Apoi, mai multi salariati au declarat ca le-au fost falsificate semnaturile de pe procesele-verbale de selectare a firmelor, hartii care au fost incheiate mai tarziu. Ca urmare, Doina Polemis si adjuncta sa, Nicoleta Moroianu, au fost gasite vinovate si pentru efectuarea ilegala a unor plati in valoare totala de 386.750.000 lei vechi pentru "implementarea aplicatiilor de gestiune economica si financiara, ca parte componenta a sistemului intranet", programe care nu existau la sediul DSV Galati, desi fusesera platite, dar si pentru ca au mai pagubit statul cu suma de 377.497.910 lei, prin plata ilegala a unor sporuri salariale, prime si ore suplimentare la care nu aveau dreptul.
In cele din urma, Parchetul de pe langa Judecatoria Galati a hotarat scoaterea de sub urmarirea penala a Doinei Polemis, a Nicoletei Moroianu si a celorlalti noua angajati. Conform ordonantei date in dosarul respectiv, "fapta invinuitilor de a nu respecta regulile financiare si contabile pentru achizitia utilajelor constituie doar contraventie, si nu infractiune", iar "pentru aceste contraventii s-a implinit, de altfel, termenul de prescriptie". Ca urmare, Polemis si Moroianu nu platesc nici macar o amenda.
ISTORIC
» Personal in scandalurile cu conotatii politice
Fosta directoare a DSV Galati Doina Polemis a fost implicata in mai multe scandaluri, intre care si cel al inchiderii firmei Vider SA, producator de produse din carne licentiat pentru export in tarile UE, al carui patron a fost supus la represalii de oamenii PSD pentru ca in anul 2000 a refuzat sa doneze 400 milioane lei vechi pentru campania electorala a PSD pentru alegerile generale. Alt scandal a fost "Razboiul Laptelui" de la Namoloasa, in care Polemis i-a obligat pe sateni sa vanda laptele ieftin firmei Mela SNC. Din acest scandal Doina Polemis s-a ales si cu alt dosar, la politie, fiind cercetata de Serviciul Investigare Fraude pentru santajarea primarului din Namoloasa sa treaca de la PD la PSD. Primarul Valerian Todita a fost amendat de DSV cu 60 milioane lei vechi, dar dupa ce a trecut la PSD directoarea Polemis l-a "iertat" de plata amenzii.